Fiskefrideller minder på forførende vis meget om fortidens fiskefrikadelle – bare bedre 😉
Ingredienser som danske Ingrid ærter, kartofler, løg, tang og masser af dild, er med til at give dellen den rette tekstur, farve og smag. Smager dejligt på rugbrød med f.eks remoulade eller tatarsauce. Opskriften er inspireret af Pure Dansk, og der er en opskrift i dette indlæg. NB! De er vanedannende!!
Om “Pure Dansk”
Pure Dansk sælger bælgfrugter, som er dyrket i Danmark. Min reklame for Pure Dansk kommer fra hjertet og er ikke en betalt reklame. Jeg støtter 100% op omkring deres mission med at dyrke og distribuere økologiske danske bælgfrugter i Danmark. Jeg har kendt til Pure Dansk et par år via nettet og har af nysgerrighed afprøvet deres skønne danske bælgfrugter i min madlavning. I oktober i år fik jeg mulighed for at deltage i en workshop med indehaverne af Pure Dansk. En workshop, hvor der blev lavet pålæg med deres produkter. En virkelig lærerig og spændende aften. Det var her, jeg første gang smagte fiskefridellen, som smager virkelig godt. Jeg har fået lov til at dele deres opskrift på bloggen.
Bag Pure Dansk står Astrid og Malene Søgaard, som er ottende generation af en gård på Djursland. De sætter spørgsmålstegn ved: “Hvorfor vi køber tørrede bønner og linser langvejs fra, når vi kan dyrke det herhjemme?” På deres hjemmeside “Puredansk.dk” kan man læse, at Danmark tidligere var verdensmester i at dyrke bælgfrugter. Og at bælgfrugter passer rigtig godt til at dyrke i vores klima. Mens bælgfrugterne var på deres højdepunkt herhjemme, indgik de både som en del af sund mad og som stjernen i gourmet ved hoffet. Men så kom kartoflen snigende fra Sydamerika, og bælgfrugterne forsvandt stort set fra de danske marker.
- “Pure Dansk er sat i verden for at levere danske bælgfrugter. Vores løfte til dig er simpelt: Alle vores bælgfrugter er dyrket og pakket i Danmark. Økologiske og uden kunstgødning og pesticider. Af højeste kvalitet og leveret af danske landmænd. Dansk håndværk. Pakket i emballage, der er trykt i Danmark. Så tæt på dig som muligt”. – Astrid og Malene.
Fiskefrideller:
Om Ingrid ærten, som har hovedrollen i fridellen, skriver Pure Dansk:
“Den danske Ingrid ært har en fast struktur og intens ærtesmag. Efterfulgt af en let sødme og nøddeagtig smag med noter af majs. Ærtens duftnoter leder tankerne hen på solrige sommerdage med nyhøstede marker. Ingrid ærtens udseende og anvendelsesmuligheder minder om kikærtens og kan med fordel anvendes som alternativ til kikærter.”
Jeg kan kun være enig i, at Ingrid ærten er en dejlig bælgfrugt – gul og rund og meget velsmagende.
Mit allerførste forsøg med fiskefrideller herhjemme blev de mest vellykkede frikadeller, jeg nogensinde har lavet. Farsen var så nem at arbejde med, nem at forme og stege, samt super velsmagende. Jeg var helt høj af glæde. Jeg glædede mig til at lave den igen, tage billeder og dele opskriften på bloggen. Begynderheld kaldes det vist. Andet forsøg blev mere drilsk, og frikadellen holdt ikke formen, flød ud ved stegning og var svær at vende… noget rigtig smatværk ØV, ØV-da 🙁 Jeg reddede den sidste halvdel ved at tilføje mere havregryn og kikærtemel. Dellerne smagte heldigvis uændret godt.
Min teori er, at det er kartoflernes skyld – både at det lykkedes godt første gang, og at det drillede anden gang. De første frideller blev lavet med spisekartofler, som var gule og lidt faste. De næste med bagekartofler, som var lyse og melede, og ved andet forsøg, lod jeg kartoffelstykkerne blive i vandet, mens de kølede af, hvorved de nok blev for vandede. Tredje forsøg var med bagekartofler som gangen før. Jeg hældte vandet fra med det samme, de var kogt. Og det er bedre – men første gang var bedst – toppen af poppen. Bob, bob. Det gode råd er at stege en enkelt fridelle først, og hvis den flyder ud, kan der tilføjes ekstra binder i form af havregryn og/eller mel.
Til orientering kommer jeg til at lave dem mange flere gange bare i år 😀
NOTER:
Skulle du få den tanke, at Ingrid ærterne er lidt dyre i indkøb, kan jeg oplyse, at der bliver ca 45-50 fiskefrideller ud af bare én pakke på 300 g. Måske kan ærterne erstattes af kikærter, men jeg har ikke prøvet.
Rent praktisk valgte jeg at koge 300 g Ingrid ærter på én gang, dele portionen i 3 og fryse to af portionerne. Det gør det nemt at lave fiskefrideller igen. Jeg frøs også Aquafaba (indkogt kogevand fra Ingrid ærterne) i afmålt mængde, som er angivet i opskriften. Status er, at nu er alt brugt op, og så må jeg jo bare starte forfra 😉
Opskrift på fiskefrideller:
Ingredienser
- 100 g Ingrid ærter
- 2 store bagekartofler (4-500g) (eller tilsvarende mængde andre kartofler)
- ½ løg (finthakket)
- 1 spsk kikærtemel (eller alm hvedemel)
- 2 spsk havregryn
- 3 spsk aquafaba (lavet på kogevandet fra Ingrid ærterne)
- 3-4 tsk Mill&Mortar 'Murmaids Bite' (alternativt blendet sushi nori tang)
- 1 bdt frisk dild
- ½ citron (saften heraf)
- 2 spsk vand
- 2 tsk salt (+ tilsmagning)
- peber
- smør og olie til stegning.
Sådan gør du
Forberedelse af Ingrid ærterne + aquafaba
- Minimum 12 timer før eller dagen før: Skyl de tørrede Ingrid ærter og sæt dem i blød i rigeligt vand på køl. På dagen: Hæld iblødsætningsvandet fra og kog Ingrid ærterne i 20-25 minutter i rigeligt vand. Hæld vandet fra.
- Gem kogevandet, så du kan lave Aquafaba. Hæld kogevandet i en gryde og kog ind til 1/3 del - tager cirka 10-15 minutter.
Fiskefridellerne
- Skræl, skær i tern og kog bagekartoflerne i 15 minutter, til de er færdigkogte. Hæld vandet fra. Evt. afkøl og drik vandet, som en basedannende drik.
- Blend de kogte Ingrid ærter halvgroft, der må ikke være hele ærter.
- Pil og hak løg fint, og mos kartofler ud med en gaffel.
- Kom alle ingredienser i en skål.
- Bland dem sammen med en ske, til konsistensen minder om en fars - lidt klistret.Hvis du har tid, kan du med fordel lade farsen hvile ½ time, og herefter vurderer smag og konsistens.
- Varm olie og smør på en pande, og form dine fiskefrideller med en spiseske. Steg dem i 5 minutter på hver side til de har fået en gylden stegeskorpe
- Velbekomme
4 Comments
Tak for en spændende opskrift. Hvor kan man købe Ingrid ærter? Har aldrig hørt om dem før.
Hej Grete
Velbekomme 🙂
De kan købes online hos Pure Dansk, samt på deres hjemmeside er en liste over forhandlere.
Du kan se listen her:
https://puredansk.dk/pages/forhandlere
Kærlig hilsen
Helle
De ser virkelig gode ud😋 Har aldrig hørt om Ingrid ærter før, men de skal da helt sikkert prøves en dag.
Tak for din kommentar 🙂
Fiskefridellerne er super gode. Og ja, håber du får prøvet Ingrid ærterne. Pure Dansk forhandler også danske anicialinser, hestebønner og gråært. Sidstnævnte er helt nye i deres repertoire, dem har jeg heller ikke prøvet endnu.
Kærlig hilsen
Helle