I maj dette år begyndte vi at købe en vegansk måltidskasse fra Aarstiderne hver 2. uge. Måltidskassen indeholder alle ingredienser til 2 personers aftensmad i 4 dage samt opskrifter.
At vi fik startet skyldes en anbefaling fra en kollega, som selv ugentlig får leveret en måltidskasse – omend med en anden type mad. Min kollega tænkte, at jeg via den veganske måltidskasse ville kunne finde ny inspiration til mit madunivers og til bloggen. Faktisk gør jeg som regel, hvad min kollega foreslår, for Christine er en dejlig og en klog kollega 😀
Dagens opskrift på farvet quinoa med bagte grøntsager, rucola-topping og mandler er inspireret fra Aarstidernes måltidskasse.
Vores første måltidskasse begejstrede mig meget. Den var proppet med friske og grønne grøntsager, som jeg der i starten af maj kunne mærke, jeg var begyndt at længes efter; frisk grøn spinat, tomater på stilk, asparges, friske hestebønner, ramsløg, shitakesvampe, gulerødder med top etc. UHM!
Måltiderne i kassen er passende til den mængde mad og mæthed, jeg har brug for, men ikke helt nok til min mand. Den første veganske kasses måltider delte manden og jeg, så han fik lidt mere end mig.
De efterfølgende gange har vi suppleret med f.eks. Marinerede bønner, ristet brød eller lignende.
De næste måltidskasser har ikke hittet lige så godt hos os, fordi de har indbefattet tarteletter, pitabrød, nudler, hvedeboller og dermed færre grøntsager. Aarstidernes pitabrød af groft hvedemel smager dog super godt, og tarteletterne har vi foræret til et af vores veganerbørn, hvor de er en livret. Men vi vil jo gerne helt undgå hvedemel.
Det er sjovt og spændende at pakke sin måltidskasse ud – med grøntsager og fine små poser med afvejede ingredienser. Det letter hverdagen i forhold til at skulle finde på mad, handle osv. Jeg får faktisk også inspiration til ny mad og til måder at sammensætte eller servere maden på 🙂
Ofte serveres maden portionsanrettet i en stor dyb tallerken. Jeg har arvet to dybe mågetallerkener efter min mor. Det er de største dybe tallerkener, jeg har. Mågetallerkenerne er perfekte til disse grønne måltider, og det er en stor fornøjelse at spise sund, farvestrålende mad af dem 😀
Til oplysning kan du finde mange af Aarstidernes dejlige veganske opskrifter HER
Dagens opskrift tager udgangspunkt i Aarstidernes veganske ret: “Farvet quinoa med bagte tomater, rødløg, mandler og lun citrondressing”. Retten består af bagte tomater, rødløg, rød peber, mandler og kogt quinoa. Jeg videreudviklede på denne ret, allerede første gang, jeg lavede den, fordi jeg synes, den manglede noget grønt og “råt”, og i min have havde jeg den fineste friske rucola. Jeg kombinerede retten med en ide fra en tidligere “årstidsret”, som skulle toppes med rucola og avocado og så tilføjede jeg også ristede kikærter – bare fordi jeg havde nogle.
Denne lune sommersalat er nem at lave og smager helt fantastisk 🙂
Med den bløde lune quinoa og søde bagte bløde grøntsager, den rå og sprøde bitre rucola, de ristede mandler og sesam, citrondressingen m.m. bliver rigtig mange mundfornemmelser og sanser opfyldt i måltidet 😀
Opskrift på farvet quinoa med bagte grøntsager, rucola-topping og mandler:
Ingredienser
- 1 dl quinoa (gerne blandet f.eks. hvid og sort/rød)
- 1 rødløg (i smalle både)
- 1 peberfrugt (i smalle både)
- 1 bakke cocktailtomater (halverede eller hele cherrytomater)
- ½ chili (finthakket)
- ½ citron
- 1 fed hvidløg (presset)
- olivenolie (til pensling og dressing)
- salt, peber
- lidt kokossukker /rørsukker
- evt Ristede kikærter (Kan tilføjes for ekstra protein)
Topping
- 1 stor håndfuld rucola (skyllet og skåret)
- 1 moden avocado (i tern)
- løgtop (fintsnittet, hvis du bruger friske løg)
- 1 spsk æblecidereddike
- 1 lille håndfuld mandler
- 1 spsk sesam
Sådan gør du
- Tænd ovnen på 185 grader varmluft, og sæt vand over i elkedlen til quinoa.
- Skyld og klargør grøntsagerne.
- Skyl quinoaen grundigt. Kom quinoaen i en gryde, overhæld med 2 dl kogende vand og tilsæt salt. Kog under låg i 10 minutter, og lad trække under låg i 5 minutter.
- Kom rødløg, peberfrugt og tomater på en plade med bagepapir, dryp/pensl med olivenolie og drys med finthakket chili, salt, peber og lidt sukker.
- Kom også citronen på pladen, samt mandler og sesam i en lille skål til ristning.
- Mandler og sesam tages ud af ovnen efter 8-10 minutter. Grøntsager og citron bager videre ialt 12-15 minutter til de er møre og gyldne.
- Rør en dressing af lun citronsaft, presset hvidløg, 1 spsk ekstrajomfruolivenolie, salt og peber.
- Kom de bagte grøntsager på et fad /i en skål.
- Tilsæt kogt quinoa.
- Vend de bagte grøntsager med quinoa og dressing og smag til. Anret på et serveringsfad eller i portioner.
- Bland rucola, avocado, evt. frisk løgtop og æblecidereddike.
- Top quinoasalaten med denne blanding. Drys med mandler og sesam.
- Vebekomme 🙂