Marinerede kogte bønner

Min mand motionerer en del og kan have svært ved at holde sin vægt på en vegansk kost. Derfor tænker jeg rigtig meget over, hvordan vi kan gøre vores mad endnu mere protein – og kalorierig.
Opskriften på marinerede kogte bønner har jeg fundet i bogen “Fra en plantespisers køkken – vegansk mad helt enkelt”, som er skrevet af Marianne Lodberg. En interessant ide at marinere bønner og opbevare dem i køleskabet til forskellig brug, og et forsøg værd i forhold til min mands udfordring med at holde sin vægt.

Marianne skriver om marinerede kogte bønner:
“De er et godt bidrag til dagens proteinbehov, og har man haft en travl dag, eller det bare lige skal være lidt let, er det dejligt at have en skål marinerede bønner eller linser på køl.”  -Marianne Lodberg.

Jeg udbløder og koger for det meste vores bønner selv, og har et forskelligt udvalg af bønner i fryseren, hvilket gør det nemt at omsætte tanken om marinerede bønner til handling 🙂
Som udgangspunkt forsøger jeg altid at følge en opskrift strikst, første gang jeg bruger en opskrift – hvis jeg vel at mærke har alle ingredienser, og det havde jeg til disse marinerede kogte bønner. Herefter er mit handlemønster, at jeg med udganspunkt i den oprindelig opskrift ved behov kan ændre en ret henimod vores smagspræferencer. “Lykken” er, når jeg ikke behøver at ændre på noget – men retten bare smager godt i første forsøg.

Disse bønner er perfekte til vores smag, og de vinder smagsmæssigt, når de afkøles og serveres direkte fra køleskabet. Marinerede kogte bønner er helt geniale i vores køkken 😀
Jeg elsker, at jeg hele tiden kan tage ganske små skridt i en mere ernæringsmæssig rigtig retning. Og jeg elsker, når jeg finder små nemme løsninger, som får en stor virkning for vores madlavning.
Marinerede kogte bønner er en af disse simple tiltag 🙂
Citrus universal er et andet lignende simpelt tiltag, som har fået stor betydning i vores køkken. Citrus universal består af citronsaft og citronskal. Jeg bruger citrus universal i marinaden til de kogte bønner. Du kan læse et indlæg om citrus universal HER

Veganermors Veganske Tærter
Få min e-bog!

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få Veganermors Veganske Tærter

Invalid email address
Der kan gå lidt tid, før du får mails (bekræftelse + download link). 
Du kan afmelde nyhedsbrevet til enhver tid. 

Jeg vil gerne dele et tip om at komme sine selvkogte bønner i glas, når de skal fryses. Det er jeg nemlig selv begyndt på -udfra en tanke om, at jeg vil spare på mit forbrug af plasticposer. Jeg har fundet ud af, at flere af de glas, som følger med de ingredienser, jeg køber til min mad, f.eks kokosolie og andet. De glas har en passende størrelse til at kunne fryse en mængde kogte bønner, som svarer til en dåse bønner. Hvilket gør det nemt at følge en opskrift 🙂
Når skabet så begynder at bugne af tomme glas, og jeg begynder at bande over det. Ja, så er det på tide at få kogt nogle nye hold bønner og kikærter til at komme i fryseren 😉

Vi bruger marinerede kogte bønner til rigtig mange ting. De kommer på bordet til frokost og aftensmad, og kan bruges til at toppe håndmaden med eller som drys over en salat eller bare som selvstændigt tilbehør.

Vegansk frokost med tilskud af marinerede bønner
Vegansk frokost med tilskud af marinerede bønner
Vegansk frokost med tilskud af marinerede bønner
Vegansk frokost med tilskud af marinerede bønner

Opskrift på marinerede kogte bønner:

Marinerede kogte bønner

Marinerede kogte bønner

Ret: Tilbehør
Antal: 4
Opskriften er fra bogen "Fra en plantespisers køkken - vegansk mad helt enkelt", som er skrevet af Marianne Lodberg. Der er frit valg på, hvilke bønner, du vil bruge, og du kan tilføje linser eller erstatte bønnerne med linser.
Marinerede kogte bønner er uundværlige som topping til hummusmader eller lignende smørepålæg.

Ingredienser

 • 2 ds bønner (- eller selvkogte bønner - frit valg)
 • evt. kogte linser

Marinade

 • 2 spsk ekstra jomfruolivenolie
 • 1 spsk citronsaft/citrusuniversal
 • 1 spsk æblecidereddike
 • 1 spsk Tamari (sojasauce, eller lidt salt)
 • ½ spsk agavesirup/ahornsirup
 • lidt finthakket ingefær
 • lidt finthakket rosmarin
 • lidt citronskal (hvis ikke du bruger citrusuniversal.)

Sådan gør du

 • Vælg to dåser bønner - eller kog dem selv. Hvis du bruger tørrede bønner, skal de lægges i blød natten over - eller minimum 8 timer - og koges 45-60 minutter efter anvisninger på posen og afkøles. Linser koges ligeledes efter anvisninger på posen.
  Marinerede kogte bønner
 • Bland marinaden sammen og kom bønnerne i, vend godt rundt.
  Marinerede kogte bønner
 • Marinerede kogte bønner
 • Kom på glas med låg til, eller i en skål med en tallerken over, og sæt på køl.
 • Top din håndmad med marinerede bønner for mere smag og sundhed
  Rugbrød med smørepålæg og marinerede bønner

Noter

Marinerede kogte bønner holder sig i køleskabet ca 1 uge i beholdere med tætsluttende låg.
De er et godt bidrag til dagens proteinbehov.
Madpakkeegnede
Du kan finde opskriften på citrusuniversal HER
Har du prøvet opskriften?Nævn @veganermor.dk på instagram!

2 Comments

 1. Karin Sonne-Nijhoff Reply

  Tak for en dejlig opskrift, som virkelig pifter de lidt tørre og kedelige kogte bønner op 😀
  Jeg ganger opskriften op til dobbelt og så rækker den til en hel pose urtekram kidneybønner 😉

  • Helle Reply

   God ide at preppe en stor portion, når du alligevel er i gang 😀

Kommentér

Navigate