Et billede på Instagram fik mig i gang med denne skønne morgenmad.
“Æblemos med friskrevet ingefær og vaniljepulver, chiagrød, granola og friske brombær”.
Jeg havde æbler og brombær i haven, chiafrø og mandelmælk i skabet. Og granola i vores granola-glas på køkkenbordet. Det var nemt at gå fra tanke til handling.
Tak til Anette fra Madmedglød for ideen til dejlig morgenmad 🙂
Måske har du stadig æbler fra haven eller andre steder fra, som du mangler ideer til, hvad du kan gøre med. Jeg kan varmt anbefale dig at prøve en gang chiaparfait med æblemos, brombær og granola. Tiden for friske brombær er måske passé, men optøede bær smager også ganske fortrinligt.
Min mand og jeg har forvænt os selv med variation i vores morgenmad.
Vi spiser sjældent det samme to morgener i træk. Når det er sagt, så er vores variation måske ikke særlig stor – især ikke til hverdagsmorgener, hvor det helst skal gå lidt hurtigt.
Første gang, jeg lavede chiaparfait med æblemos, skulle vi bare lige prøve, om det var noget for os.
Jeg skrællede kun syv mellemstore nedfaldsæbler, og kogte dem til mos med ganske lidt vand.
Portionen rakte til 2 x morgenmad til min mand og jeg. MUMS! Vi var begge begejstrede 😀
Chiagrød og brombær blev forberedt dagen før, og granolaglasset var næsten lige fyldt op.
Vi opdagede, at chiaparfait med æblemos hører til kategorien “hurtig morgenmad”.
Siden har jeg lavet æblemos i større skala og har frosset ned i portioner, så vi henover vinteren kan variere vores dagligdags morgenmad med denne æble-chiaparfait.
(Det passer med morgenmad til to personer, når jeg fryser ned i tomme Tahinglas 😉 )
Bonus ide – gammeldags æblekage:
Som bonus, når jeg koger større portioner æblemos, kan jeg forkæle os med gammeldags æblekage med “rasp” og flødeskum. Du kan finde en opskrift på gammeldags æblekage HER
Opskrift på Chiaparfait med æblemos, brombær og granola:
Ingredienser
Æblemos
- 7-10 æbler
- ½ spsk fintrevet ingefær
- 1/4 tsk vaniljepulver
Chiagrød
- ½ l mandelmælk (eller anden plantemælk)
- 6 spsk chiafrø
- 1 knivsp vaniljepulver
- 1 spsk ahornsirup
- 1 lime (skal og saft)
Topping
- Brombær friske eller optøede (evt. andre bær)
- Granola (eller mysli)
Sådan gør du
Æblemos
- Skræl æblerne, skær dem i kvarte, fjern kernerne, og skær dem i mindre stykker. Kom æblerne i en lille gryde med lidt vand.
- Kog æblerne til mos ved middelvarme. Rør jævnligt og pas på, de ikke brænder på.
- Når mosen er kogt færdig, tages den af blusset.
- Tilføj fintrevet ingefær og vaniljepulver. Smag til og tilføj evt noget sødning (sukker/sirup), hvis du gerne vil have den mere sød.
- Lad æblemosen køle helt ned.
Chiagrød
- Bland alle ingredienser.
- Rør jævnligt i grøden over de første 10 minutter, og sæt herefter i køleskabet 6 timer eller natten over.
- Næste morgen tilsættes fintrevet skal og saft fra en lime, som røres godt ind i grøden.
Samling
- Hvis du bruger frosne bær, skal de tages ud af fryseren og tøs op.
- Fordel æblemosen i 4 glas med godt 3 spsk i hver.
- Fordel chiagrøden over æblemosen.
- Top med bær og granola eller mysli
- Velbekomme (Det 4. glas er manden i gang med at spise -i dag kunne han ikke vente på, at jeg fik taget billeder 😉 )