“Bagt havregrød med bær, frugt og knas” – eller “bagte bær”. Kært barn har mange navne 😉
Hvis jeg skal opremse en kategori af retter med særlig forkælelseskaliber. Vil denne skønne morgenmad være det første, jeg kommer i tanke om.
Bagt grød med bær, frugt og knas er for mig indbegrebet af weekend-morgenmads-forkælelse.
Weekend – fordi det alt i alt tar’ en times tid at lave retten – med forberedelser og bagning. I ventetiden når vi at føle os godt sultne. Og forkælelse – fordi det endnu aldrig har slået fejl, at enten min mand eller jeg ved den første mundfuld udbryder “Mmmm! det er hele ventetiden værd!”
Vi spiser også altid en portion for meget, fordi…. “Uhmmm!”
Vi kalder denne skønne bagte morgengrød for “bagte bær”. Det har vi kaldt den, siden vi lavede den første gang tilbage i 2016. Opskriften er delt på bloggen allerede i 2016 som en del af en brunchmenu, men “bagte bær” har aldrig haft sit eget indlæg, hvilket den fortjener. For at blive mere synlig.
“Bagt havregrød med bær, frugt og knas”, er en mere retvisende tittel i forhold til rettens ingredienser og konsistens. Derfor er den omdøbt i dagens anledning, hvor den får sit eget indlæg 🙂
Jeg har hentet inspiration til denne morgenmadsret i bogen “Green Kitchen Stories”, som er skrevet af det dansk-svenske par, Louise Vindahl og David Frenkiels. Deres opskrift hedder “Bagt havregrød med brombær og knas”, og er med brombær, æbler og pærer.
Vi laver altid vores “bagte bær” med en blanding af bær; både brombær, jordbær, blåbær, solbær, ribs, eller hvad vi lige har i fryseren. Vi tilføjer æbler, pærer og evt. blommer.
Vi spiser grøden med en stor skefuld yoghurt naturel evt tilsat vanilje.
Vi bager altid en fuld portionsstørrelse (til 4 personer), selvom vi kun er to.
Så har vi nemlig nem og lækker morgenmadsrester næste dag.
Vi har også lavet retten til brunch med venner og familie, og kun fået positive kommentarer.
“Mmmm!!.. Det er som at spise kage til morgenmad”
Lige lidt om mig
Mine mest trofaste læsere på bloggen har måske bemærket, at jeg ikke har været så aktiv på det sidste. Det skyldes udelukkende, at jeg har haft travlt med mit arbejde og mindre tid til at blogge.
Jeg efterlever hardcore mine egne stærke værdier om en høj prioritering af den mad, vi spiser.
Det betyder, at selvom der er stille på “Veganmor.dk”, er der gang i mit køkken, hvor der næsten dagligt bliver lavet skøn mad af farverige, friske, uforarbejdede og fiberrige råvarer 😀
Bloggen nedprioriteres med det argument, at den sunde kost forhåbentligt sikrer mig mange flere raske år til at blogge i. Bloggen er stadig mit skønne fristed, som også har en høj værdi.
Jeg har flere retter i kø, som jeg håber at dele snart. Og skriver på en e-bog om veganske tærter.
Håber stadig I er med mig <3
Opskrift på “Bagte bær”:
Ingredienser
Frugt og bær-lag
- 400 g blandede bær (kan være: Brombær/jordbær/blåbær/solbær/ ribs/ stikkelsbær o.l.)
- Evt. 200 g blommer (kan undlades)
- 1-2 æbler (et stort - to mindre)
- 2 pærer
Grød-lag
- 200 g havregryn (evt. blandet med rug-/byg-/hirse-/boghvedeflager)
- 1 tsk kardemomme (eller vanilje / kanel /ingefær)
- 1 tsk bagepulver
- lidt salt
- 2 spsk chia (til chiaæg - se under instruktioner)
- 4 dl mandelmælk
- 3 spsk ahornsirup (eller agavesirup / kokossirup)
Drys
- ½ spsk kokosolie
- 1 spsk ahornsirup (eller agavesirup / kokossirup)
- 50 g græskarkerner
- 50 g hasselnødder (eller grofthakkede mandler)
Sådan gør du
- Ved brug af frosne bær, tages bærrene ud af fryseren aftenen før, og optøs i køleskabet natten over. Benyt evt det fad, du vil lave dem i, som ikke behøver at blive smurt.
- På dagen: Start med at lave chiaæg: Drys 2 spsk chiafrø i en lille skål, og hæld knap 1 dl vand over. rør rundt med en ske, og lad blandingen trække i køleskabet i 15 minutter.
- Rør fyldet til grødlaget sammen pånær chiaægget, som trækker i køleskabet. Lad grødblandingen stå og tykne lidt i plantemælken, mens du ordner frugt- og bærlaget.
- Skær æbler, pærer og evt blommer i tern, og kom dem i fadet med bærrene. Bland frugt og bær godt og glat laget ud i fadet.
- Rør nu chiaægget grundigt i grødlaget, og fordel grødblandingen over bær- og frugtlaget
- Bland kokosolie og ahornsirup med nødder/mandler og græskarkerner, og fordel blandingen jævnt over grødlaget.
- Bages ved 175 grader (160 grader varmluft) i 40 minutter.
- Kan toppes med friske bær eller blommer (når det er sæson for det), kan sagtens spises uden.
- Serveres f.eks. med planteyoghurt til
- Rester opbevares i køleskabet og er nem morgenmad næste dag.
Noter