Sidste juleaften debuterede vores lille familie med vegansk julemad.
I løbet af efteråret havde jeg afprøvet forskellige grøntsagsbaserede patéer, postejer og salater.
Vores julemenu 2015:
Svampepostej
Salat med sorte ris og sprøde jordskokker
Rødkålssalat
Grønkålssalat
Varm salat med bladselleri, æbler og valnødder
Risalamande med appelsinsirup
Som udgangspunkt for dette års julemad havde jeg en ide om, at vi skulle have det samme som sidste år. Vi var nemlig rigtig godt tilfredse med sidste års julemenu. Det eneste, vi overvejede at ændre på, var at undværre bladsellerisalaten og i stedet for lave en sovs.
Det har derfor overrasket mig, at jeg alligevel er endt med at bruge en del energi på at finde en erstatning for postejen – selvom den er god.
Måske har jeg bare brug for at prøve forskellige retter, før jeg beslutter mig for den ultimativt bedste “jule-steg”. Eller også vil vores julemad måske i fremtiden være til “forhandling” hvert år.
Måske skal vi slet ikke være så “fastlåste” på noget bestemt mad, som vi var det, før vi blev veganere.
Wired at tænke på 🙂
I dette indlæg kommer opskriften på den svampepostej, som vi alle var begejstrede for sidste år.
Opskriften er fundet i Anette Harbech Olesens bog, “Mad – Kunsten at spise og leve sundt”.
Hvis du er på udkig efter, hvad du skal lave til jul i år, er Anettes svampepostej et ganske udmærket bud på dejlig julemad 🙂
Opskrift på vegansk svampepostej:
Ingredienser
- 400 g blandende svampe og champignons
- 1 porre
- 2 rødløg
- 1-2 fed hvidløg
- 100 g hasselnødder
- 100 g grovbrød (almindeligt eller glutenfrit)
- 1 spsk frisk timian
- 1 spsk persille (finthakket)
- 2 dl plantefløde
- 100 g hørfrøslim (=vegansk ægerstatning)
- 1 spsk loppefrøskal (f.eks. Husk)
- salt og peber
- jomfrukokosolie (til svitsning)
Sådan gør du
- Rengør og hak svampe, champignons, porre, hvidløg og rødløg, og svits det i kokosolie på panden i 4-5 minutter. Gem et par hele champignons til at skære i skiver og lægge oven på postejen før bagning - for postejens udseende 🙂
- Tilsæt krydderier
- Blend hasselnødder og brød og bland det i sammen med fløde og loppefrøskaller.
- Tag panden af og lad massen afkøle lidt.
- Rør herefter hørfrøslim i og smag postejen til - tilføj evt. mere salt/peber.
- Fyld postejen i en smurt form. Top 1-2 skivede champignons - alternativt kan du toppe med æbler skåret i tynde både.
- Bag den ved 180 grader i ca 45 minutter.
- Server med salater og rodfrugter eller rissalat med sprødstegte jordskokker. Postejen er rigtig dejlig julemad.
4 Comments
Tusind tak for en fantastiske inspirerende side😊⭐️
Har du mon en idé til at erstatte nødderne? Kunne godt tænke mig at bruge pastinak/ell. i stedetfor. Så kunne man stadig få noget “bid”. Men jeg ved ikke, om det ville være muligt?
Kunne man mon også erstatte plantefløden med soyamælk, eller er det for flydende?
Hej Janni
Velbekomme 🙂
Jeg indser lige, at det er meget længe siden sidst, jeg selv har lavet denne svampepostej.
Jeg har en køkkenregel om, at hvis jeg får en ide til at lave en ret med en anden råvare, så bliver jeg nød til at prøve det af, for at blive klogere på det. Jeg tror godt, du kan komme pastinak i postejen. Du kan rive dem groft og svitse dem med sammen med de øvrige grøntsager. Nødderne kan du måske erstatte med grønne linser, som skylles og koges 10 minutter, inden de kommes i farsen. Det vil også kunne give noget bid.
Hvis du bruger sojamælk i stedet for plantefløde, har du nok ret i det bliver mere flydende. Brug evt. kun det halve.
Du kan også erstatte plantefløde, hørfrøæg og loppefrøskaller med en vegansk æggemasse bestående af kikærtemel, krydderier og vand.
Se hvordan i opskriften på champignonspaté:
http://veganermor.dk/opskrifter/vegansk-champignonspate/
Pøj, pøj, pøj 😉
Giv gerne en tilbagemelding på resultatet.
Kærlig hilsen Helle 😀
Hej. Har lige lavet denne og den smagte dejligt. Kan man mon lave farsen dagen før den skal bages?
På forhånd tak
Ann
Hej Ann
Det tænker jeg sagtens du kan. Jeg laver også vores julesteg-fars i dag, og bager det i morgen.
Glædelig jul
Helle