Vegansk mad til fire dage i sommerhus og en ny bog

Min mand og jeg har taget forskud på efterårsferien og holder ferie ugen før, de fleste andre.
Vi har lånt et sødt lille sommerhus smukt beliggende ved Jyllands østkyst. Der er havudsigt og kort spadseretur til stranden. Her er meget stille – på den gode måde.
Vi er kun os to afsted på ferie, og det er sjovt at tænke på vores udvikling i det forløbne år rent madmæssigt. Sidste efterår ville vi måske have tænkt, at det så var nu, vi kunne “snyde” og koge et æg og spise et stykke laks. Vi var nemlig ikke selv 100% veganske i vores madvalg, selvom vi udelukkende lavede vegansk mad, når vi skulle spise sammen vores unge veganerbørn.
I år strejfer tanken om “at snyde” os slet ikke. Vi laver ikke længere mad med animalske produkter, og det selvom vores “børn” er flyttet hjemmefra.

Vi har flere formål med vores ferie: Vi skal slappe af. Vi skal spise god mad – uden at bruge så meget tid på at lave den. Vi skal nørde og læse en masse om kost og sundhed og forhåbentlig blive klogere og skarpere på sundhedsværdien af vores livsstil som veganere. Vi skal drøfte de nye indsigter, vi hver især får gennem vores læsning – og måske få endnu mere fælles fodslav 🙂
Modsat andre miniferier sammen har vi ikke sat begrænsninger på vores tid på de sociale medier. Denne ferie er vi på computer og telefon, alt det vi har brug for til vores nørderi.
Pauserne er dog medie-fri og bruges til yoga, gåture til vandet og fælles måltider.
Efterårsvejret hjælper os til at blive i vores “hule” og nørde. Når blæsten rusker, og regnen slår på ruden, er det skønt at sidde inde med godt læsestof og en kop varm te.

Dagen før vi tog i sommerhus,fik jeg et tip om en ny bog: “Hvordan du undgår at dø – Opdag hvilke madvarer, som beviseligt forhindrer og kurerer sygdom”. Bogen er skrevet af Michael Greger, udgivet 2015 og udkommet på dansk 2016. Jeg tog en hurtig beslutning om at købe den som E-bog, så den kunne blive min “nørdebog” i ferien.

Greger er en amerikansk læge med stor viden omkring plantebaseret kost og dens betydning for helbredelse af sygdomme. Han driver hjemmesiden NutritionFacts.org, hvor man kan læse om de nyeste videnskabelige undersøgelser om ernæring. Greger forsøger i al sin gøren at overtale folk til at ændre deres spisevaner fra en vestlig kost med mange animalske produkter til en plantebaseret kost – optimalt til vegansk kost – med budskabet om, at en sådan kost kan forebygge og vende mange kroniske sygdomme.
I bogens første del gennemgår Greger de mest almindelige kroniske sygdomme, og hvordan de forskningsbaseret kan afhjælpes via plantebaseret kost. I bogens anden del kommer han med gode råd til, hvordan man optimalt kan sammensætte sin kost, og han gennemgår de fødevarer, han anbefaler. Disse fødevarer er bønner, bær, frugt, korsblomstrede grøntsager, bladgrøntsager, andre grøntsager, hørfrø, nødder og frø, krydderier og krydderurter, fuldkorn og drikkevarer. Samt motion.
Det er en meget interessant bog at læse, og jeg må indrømme, jeg har følt mig taknemmelig for vores livstil, imens jeg har læst i bogen. Der er også sneget sig lidt ekstra grønt og rødbede i retterne på turen 🙂 Dr. Greger og jeg har en fælles fascination af farverig plantemad. Hans forskningsbaserede begrundelser for at spise mange forskellige farver grøntsager, frugter og bønner falder lige i min turban. 🙂

Jeg har altid gået meget op i sundhed, og bøger om sundhed fanger let min interesse.
Jeg har en overordnet tanke om at blive mere skarp på sund vegansk mad, og herefter blogge mere målrettet om sundhed i et ernæringsperspektiv på veganermor.dk.
Ud over Gregers bog om plantebaseret kosts betydning for vores helbred har jeg læst andre bøger, med cirka samme budskab (“Kinastudiet” og “optimal Immunforsvar” med flere).
Den sundeste plantebaserede mad er lavet med rene råvarer og uden kemiske tilsætningsstoffer.
Selvom jeg godt kan glædes med andre veganere over, at vegansk mad bliver nemmere tilgængelige i supermarkederne, så ærgrer det mig, hvis udviklingen bliver, at vi køber flere og flere forarbejdede og ofte ret kunstige produkter i stedet for at lave maden selv med friske råvarer.
Jeg vil gerne bidrage med opskrifter, inspiration og viden for at få flere veganere og deres forældre til at lave REN MAD og dermed undgå færdiglavede produkter med ingredienser, som kroppen ikke genkender som ernæring. Jeg vil selvfølgelig også gerne inspirere ikke-veganere til at spise mere plantebaseret.

Vegansk mad, der i sig selv er 100% plantebaseret indeholder optimale betingelser for sund ernæring. At være veganer er desværre ikke det samme som at være sund.

Greger:
“…Når jeg ud fra et ernæringsperspektiv ikke bryder mig om ordene vegetar og veganer, er det fordi de udelukkende er defineret ud fra, hvad man ikke spiser. Dengang jeg holdt foredrag for collegestuderende, mødte jeg veganere som tilsyneladende levede af pommesfrites og øl. Teknisk set vegansk men ikke spor sundt.”
Greger, 2015 s. 360

Veganermors Veganske Tærter
Få min e-bog!

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få Veganermors Veganske Tærter

Invalid email address
Der kan gå lidt tid, før du får mails (bekræftelse + download link). 
Du kan afmelde nyhedsbrevet til enhver tid. 

Bogen “Hvordan du undgår at dø” er min E-bog-læser debut, og det har vi haft lidt sjov ud af, da teknikken ikke altid arter sig, som jeg vil.
Og så er det godt at være gift med en IT-mand 🙂
Min hjerne er blevet udfordret, hvilket skulle være så sundt og danne nye nervebaner i hjernen 😉

Tilbage til vores mad på turen – håber du hænger ved endnu 😉
Min mand havde før turen været tydelig med, at han godt nok gerne ville have sund og god mad, men han ville ikke bruge mange timer på madlavning. Heldigvis kom han i samme “tale” med forslag til to retter, som var nemme at lave, og som kunne strække til de fire gange aftensmad. Vi var også enige om, at vi ikke ville bruge tid på at handle, så vi planlagde måltiderne hjemmefra, og medbragte de forskellige råvarer.

Powergrød og sojayoghurt med granula
Morgenmad: Powergrød med æblemos, kværnede hørfrø og banan. Sojayoghurt med  blåbær, pære og granola.

To morgener med powergrød, (jeg lavede to grødblandinger hjemmefra), og to morgener med yoghurt og granola (granolaen ligeledes lavet hjemmefra).
Til yoghurten havde vi endvidere medbragt frosne blåbær og konferencepærer.
Pærerne, som er i sæson, smagte fantastisk sammen med yoghurt og granola.
Du kan finde en opskrift på powergrød HER
Opskriften på granola kommer i dette indlæg 🙂

Frokost med smørepålæg, grøntsager og frugt, samt rester af chiligojigryde
Frokost: Hokkaidohummus og ærtespread, grøntsager og frugt, samt rester af chiligojigryde

Jeg lavede to slags smørepålæg hjemmefra, så vi ikke skulle bruge tid på det i sommerhuset.
Vi medbragte godt rugbrød, forskelligt grønt og frugt til supplement
Du kan finde opskrift på hokkaidohummus HER
Du kan finde opskrift på ærtespread HER

Aftensmad med chiligojigryde og quinoapilaf
Aftensmad: Chili goji gryde og quinoa-pilaf med avocado

Vi medbragte samtlige råvarer til to gange aftensmad. Dvs. jeg glemte mandlerne til pilaffen, så vi måtte alligevel ud og handle. Og sådan går det jo som regel 😉
Du kan finde opskriften på chili goji gryde HER
Du kan finde opskriften på quinoa-pilaf HER
Jeg havde medbragt forskellig kål, grønt og frugt for at lave en grøntsagsjuice til os som selvforkælelse til morgenmaden. Stærkt inspireret af Dr. Greger gemte jeg noget af kålen til at komme i quinoapilaffen . Gregers pointerer nemlig tydeligt, at bladgrønt er vældig sundt.
Vi vil fremover øve os i at komme mere bladgrønt i flere af vores retter. Især fordi vi har både grønkål, palmekål og spinat i haven – så er det næsten for dumt at lade være 🙂

Opskrift på granola:

Granola
Granola
Granola

Granola

Ret: Morgenmad, Müsli
Keyword: Glutenfri
Antal: 4
Opskriften er stærkt inspireret af Green Kitchen Stories. De laver en version, hvor de kommer tørrede spiselige blomster i. Granola er glutenfri, hvis du vælger glutenfri havregryn + boghvedeflager, hirseflager og andre glutenfri flager. Giver en pæn stor portion.

Ingredienser

Grundingredienser

  • 175 g havregryn (evt. glutenfri)
  • 175 g rug eller speltgryn (evt. boghvedeflager,hirseflager ol.)
  • 150 g mandler eller nødder (Hakket groft)
  • 40 g kokosflager
  • 100 g frø og kerner (f.eks. solsikke og græskarkerner)
  • 1 tsk stødte krydderier (f.eks. kardemomme, kanel, muskat eller nelliker)

Til ristning

  • 4 spsk flydende sødemiddel (f.eks. ahorn- eller agavesirup)
  • 4 spsk jomfrukokosolie (smeltet - eller brug vand)

Tørrede bær

  • 80 g blandet tørret frugt/bær (f.eks. tranebær, abrikoser i tern, rosiner)

Sådan gør du

  • Forvarm ovnen til 180 grader alm ovn / 160 gr varmluft. Læg et stykke bagepapir på en bageplade.
  • Bland alle grundingredienserne i en stor skål.
  • Smelt kokosolie sammen med sødemiddel i en stor gryde. Kom grundingredienserne i og bland godt rundt, så alt har fået olie og sødemiddel.
    Granola
  • Bred granolablandingen ud på bagepapiret og rist den i ovnen i 15-20 minutter. Vend rundt i blandingen med en træske et par gange undervejs, så den ikke brænder på.
    Granola
  • Tag den ud af ovnen og lad den køle af, inden den blandes med den tørrede frugt/bær
    Granola
  • Opbevar granolaen i et tætsluttende glas ved stuetemperatur. Den kan holde sig mindst en måned. I viste glas har jeg lavet dobbelt portion 🙂
    Granola

Noter

Bruges som drys f.eks på planteyoghurt med frugter og bær.
Smager fantastisk og herhjemme har vi ikke haft granola til en måned - den er spist længe før 🙂
Har du prøvet opskriften?Nævn @veganermor.dk på instagram!

Kommentér

Navigate