Juleegnet plantemad

Juleegnet plantemad er temaet for madlavningen på det fjerde kostkursus, som min mand, Steffen og jeg holder for Steffens kolleger. Steffens teoretiske oplæg handler om, hvad vi selv kan gøre for at holde vores immunforsvar top-tunet. Kursusaftenen var planlagt og klar til at blive afholdt i aftes. Jeg manglede kun at handle på torvet, pakke kasser og printe opskrifter. En aften, jeg har glædet mig SÅ meget til at være en del af, som en værdig afslutning på et super dejligt kursusforløb.

MEN ØV! ØV! ØV! Jeg vågnede op i går og var forkølet og i lyset af Corona, var vi nødt til at aflyse det hele 🙁  En beslutning som blev taget med et tungt hjerte. Jeg blev heldigvis testet negativ ved kviktest – men vi ville ikke løbe nogen risiko.

Jeg havde glædet mig til energien i skolekøkkenet og kursisternes begejstring for maden, som jeg ved, ville komme, da jeg har planlagt en meget velsmagende, julet og smuk menu – Jeg ville give dem endnu en dimension af muligheder med planter. Jeg vælger alligevel at dele det aflyste kursus her på bloggen. I håb om at inspirere. Der er links til opskrifter på de fleste retter.

Forfriskning:

Krydret vegansk julekage med antiinflammatorisk te. Fordi det er en super velsmagende og julet kage. Teen er genganger, som passer i det immunstyrkende tema – og jeg ved, at kursisterne sætter pris på teen 🙂

Krydret vegansk julekage
Krydret vegansk julekage med varm hyldebærsaft (arkivbillede;) )
Krydret julekage
Glutenfri ved brug af glutenfri mel. Prøv f.eks med glutenfri havremel. Opskriften er inspireret af en opskrift fra Colombani.dk En kompakt julekonfektkage med masser af nødder og tørrede frugter.
Se opskriften
Krydret julekage

Steffens oplæg:

Steffens oplæg er stærkt inspireret af bogen “Styrk dit immunforsvar”, som er skrevet af Pia Norup og Tine Jørgensen. En fantastisk godt skrevet bog, som vi begge har læst mere end én gang og varmt kan anbefale. Man kan styrke sit immunforsvar på flere fronter. Både med den mad vi spiser og den måde, vi lever på. Motion og søvn er vigtige faktorer for et stærkt immunforsvar, såvel som  afholdenhed fra rygning og mådehold med alkohol og giftstoffer. Samt andre faktorer som at tage hånd om sin stress, være mere udendørs, sætte tid af til meditation, mindfulness, yoga og nyde godt samvær.

Citat fra bogen “Styrk dit immunforsvar”:

“Selvom vi har arbejdet med sundhed og ernæring i mange år, får vi større og større respekt for de kræfter, der ligger i at bruge naturens egen medicin i form af naturlig mad. Kosten er en af de faktorer, der har størst indflydelse på dit immunforsvar. Den kan ikke stå alene uden de andre immunstyrkende tiltag i bogen, men er i høj grad med til at styrke din kampform mod eventuelle trusler.”

Sådan gavner sund mad dit immunforsvar:
– Sikrer de næringsstoffer, immunforsvaret skal bruge for at fungerer optimalt.
– Mindsker inflammation og freder immunsystemet, så det kan gøre gavn andre steder og ikke bruge krudtet på at bekæmpe for meget inflammation.
– Giver kroppen byggeklodser til at lave nye immunceller og signalstoffer.
– Kan have antivirale, antibakterielle eller svampebekæmpende egenskaber.
– Særlige plantestoffer kan skrue op og ned for flere “immunknapper”.”    – Pia Norup og Tine Jørgensen

Steffens oplæg er meget relevant for årstiden og tænkt som et bidrag til kursisternes mindset om at tage “de gode valg” i forhold til at skabe immunstyrkende balance – også i julens måltider og bevægelse.

Juleegnet plantemad:

Overvejelserne for retter til vores fælles madlavning har været at lave små retter til et julebord, som gerne må minde om noget, kursisterne kender men aldrig har smagt i en planteversion. Der må gerne være nye råvarer, som vi ikke har haft i spil tidligere i kurset. Jeg vælger at gå på kompromis med, om nogle ingredienser er forarbejdede. Overordnet er det “sunde og naturlige” råvarer, vi laver mad med.

Vegansk stjerneskud og makrelFRIsalat
Vegansk stjerneskud og makrelFRIsalat

Aftenens menu:
– Stjerneskud; rugbrød med mayo, rucola, nøddepaneret aubergine, fredsfisk, remoulade, kapers, tomater, hvide asparges og karse .
– MakrelFRIsalat minder om makrel i tomat; lavet med jackfruit.
– Lun leverFRIpostej lavet af plantefars og toppet med Lækon og ristede svampe. Samt tilbehør af kursisternes eget fermenterede hvidkål fra 3. kursus.
– Rødkålssalat – fordi der altid er en kålsalat med til bords i julen hos os.
– Risalamande med kirsebærsovs og mandelgave.

Stjerneskud:

Vegansk stjerneskud
Stjerneskud en rigtig lækker juleservering.

Jeg ville forberede kursisterne på, at de ikke må forvente en sammenlignelig smag af stjerneskud fra den, de kender med fisk. Denne mad er med nøddepaneret aubergine og panerede pastinakker og smager af det, den er lavet af. Når det er sagt, kan denne servering noget helt særligt. Den er smuk og velsmagende, og hvis man ikke lige fortaber sig i en sammenligning, men holder sanserne åbne for nye konsistenser og smage, er jeg sikker på, man bliver positivt overrasket.

Veganermors Veganske Tærter
Få min e-bog!

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få Veganermors Veganske Tærter

Invalid email address
Der kan gå lidt tid, før du får mails (bekræftelse + download link). 
Du kan afmelde nyhedsbrevet til enhver tid. 
Vegansk stjerneskud
Glutenfri ved brug af glutenfrit brød. Denne "opskrift" er mere en "samlevejledning" / en inspiration til hvilke ingredienser, der kan bruges til stjerneskuddet, end en opskrift. Nødde-paneret aubergine, fredsfisk og remoulade ligger allerede som opskrifter på bloggen, og der er links til opskrifterne nederst i denne vejledning. Du kan lave 5-6 stjernskud af portionerne, og der vil givetvis være "fisk" og remoulade tilovers, som kan spises som pålæg.
Se opskriften
Vegansk stjerneskud
Vegansk remoulade
Glutenfri. Lav selv ingredienser som mayonnaise og pickles, eller køb det færdigt.
Vi bruger tit Hellmanns veganske mayonnaise til remouladen. Det fungerer super godt.
Se opskriften
Vegansk remoulade

eller

Fermenteret remouladeblanding.
Opskriften svarer til et glas på 500 ml.
Vælg økologiske eller biodynamiske råvarer.
Se opskriften
Fermenteret remouladeblanding

MakrelFRIsalat:

MakrelFRI salat
MakrelFRI salat

MakrelFRIsalat er lavet med jackfruit, som er en fremmed ingrediens for kursisterne. De ville få viden om, at jackfruit er en kæmpe stor frugt, der gror på jacktræer i Indien, og som herhjemme kan købes på dåse. Jackfruit smager ikke af så meget, derfor kan man selv krydre og præge smagen. Jackfruit er en super erstatning for kød, da den har samme konsistens. Frugtkødet bruges f.eks til MakreFRIsalat og Pullede Jackfruit Burger. Jeg har købt jackfruit på dåse i Føtex.

Opskriften på MakrelFRIsalat har jeg fra Månebarnet. Du kan læse et indlæg om luksus smørepålæg og finde links til opskriften på MakrelFRIsalat HER

LeverFRIpostej med ristede svampe og lækon:

Retten uden billede 😀
Jeg ønskede til denne jule-kursusaften at finde en postej, som kunne minde lidt om leverpostej, og at kursisterne skulle prøve at lave bacon af rispapir. Selve postejen laves efter en Mikuna-opskrift fra et smørrebrøds kursus, jeg var på i septemper. Jeg er slet ikke “leverpostejmenneske”, og jeg lavede selv postejen for første gang i søndags – for at afgøre, om den var egnet. Mikunas “LØVpostej” er SKØN både i tillavning, smag og sammenlignelighed med fortidens postejer. Steffen var meget begejstret.
Postejen er lavet med en opbagt flødesovs, som er blendet med løg og krydderier og heri er rørt en pakke plantefars (f.eks. Naturli’ hakket). Farsen kommes i bageforme og bages i vandbad ved 170 gr i en time. Fremgangsmåden minder utroligt meget om at lave traditionel leverpostej. Jeg kan desværre ikke linke til – eller dele en opskrift, før jeg har spurgt om lov.

Lækon havde jeg virkelig glædet mig til at møde kursisternes reaktion på. Den er selvfølgelig lavet efter opskrift fra Veganer. nu, som har opfundet det. Find en opskrift op se en video HER

Ristede champignons laves efter Steffens metode, hvor champignon i skiver svitses med tamari og krydres med peber.

Rødkålssalat:

Rødkålssalat
Rødkålssalat

Rødkålssalaten har været on-off i mine overvejelser.
“Bliver det for meget mad, hvis vi også skal lave salat?”
Jeg bliver lidt fanget i en fælde, for jeg har jo den grundholdning, at der ALTID skal være noget “grønt” i form af kål eller andre grøntsager til et måltid. Derfor holdt jeg fast i den 😉

Rødkålssalat
Glutenfri. Luksus-rødkålssalat. Basisting i salaten er rødkål, appelsin og nødder samt dressing. De øvrige ting kan varieres efter, hvad du har lyst til. Vi har oftest lyst til lidt af det hele 😉
Se opskriften
Rødkålssalat

Risalamande:

Risalamande med kirsebærsovs
Risalamande med kirsebærsovs

Risalamande kan laves rent plantebaseret og smager super godt. Selvfølgelig var der også en mandelgave. Risalamanden skulle laves efter Mia Sommers opskrift, som du finder HER
Sammen med husnisserne kommer min mand til at leve af risalamande resten af ugen, da jeg jo havde kogt risengrøden i forvejen. Det passer dem vist ganske udmærket. Mandelgaven må de dog kigge langt efter, da jeg har foræret den til yngste datter, som har fødselsdag i dag 😀

Alt i alt et dejligt kursus – havde jeg lige lyst til at skrive – med skønne kursister…..suk! – sån blev det ikke lige denne gang. Men Steffen er vist kommet til at lufte en ide for sine kolleger, at vi kan lave et weekendkursus til foråret. Det vil jeg glæde mig til 🙂

Kommentér

Navigate