Vegansk julefrokostmad

Julefrokost med naboer / venner, hvor menuen hovedsagelig består af animalske retter.
Hvad stiller man op med det?

Vi er fem familier, som har holdt fælles julefrokost gennem de sidste 15-20 år eller mere. Sidste år holdt vi julefrokosten hos os, og vores unge voksne sønner var hjemme på juleferie. Jeg lavede et fad med forskellige veganske småretter til sønnerne, og tænkter, at jeg jo selv kunne vælge frit fra det, der kom på bordet. Mine 6 måneder på primært plantebaseret kost fik dog den betydning for mine valg, at jeg ikke havde lyst til at spise af vennernes kødretter.

Festen, som holdes på skift i de fem familier, blev i år holdt en fredag aften hos et vennepar. Menuen var helt traditionel dansk julefrokostmad, dvs. ikke særlig grøn. Hvordan skulle vi gribe det an?
Traditionen er, at alle byder ind med en ret til det fælles bord. Vi valgte i år at bidrage med veganske fiskefileter/fredsfisk serveret “look-a-like” almindelige fiskefileter, og nøddeknækbrød til ostebordet. Herudover medbragte vi veganske alternativer for de øvrige julefrokostretter til os selv.

Vegansk julefrokost
Vegansk julefrokost

Vores veganske julefrokostmenu så således ud:
I stedet for sild, fik vi vegansk quinoasalat  (=vegansk æggesalat) og quinoa-rogn.
Vi serverede herefter veganske fiskefileter med remoulade og citronskiver.
I stedet for leverpostej, fik vi champignonspaté med syltede squash.
I stedet for frikadeller, fik vi linsefrikadeller, + der var en rødkålssalat, som vi kunne spise af.
I stedet for medister og sønderjysk hvidkål, fik vi vegansk chorizopølse med pesto og ketchup
I stedet for smør til brødet, havde vi lavet en vegansk olivenoliesmør neutral uden krydderier.
Som erstatning for osteanretningen, fik vi en anretning med cashewnøddeost, blåbærmarmelade, valnødder i ahornsirup + rød peber, radisser, rucola, clementiner og druer. Sammen med vores hjemmebagte nøddeknækbrød, fungerede denne anretning helt perfekt.
Værtinden serverede en dessert med vegansk risalamande og bærsovs til alle.
Til  konfektfadet bidrog vi med veganske havregrynskugler.

Hjerternes jul
Hjerternes jul

Det blev en helt fantastisk julemenu. Jeg nød hver mundfuld, og glemte et øjeblik, at jeg faktisk havde stået og lavet mad i 1½ døgn. Nydelsesmæssigt var det bestemt mit store arbejde værd 🙂
Som bonus havde vi masser af restepålæg dels til forkælelse af de jule-hjemvendte sønner, dels til at lave smørrebrød af, da vi om søndagen skulle til moster Astrids 84 års fødselsdagsfest. Hun havde inviteret på smørrebrød, og vi valgte at medbringe vores egen veganske smørrebrød.

vegansk smørebrød
Vegansk smørebrød

Ja, der var sågar nok til, at vi også kunne lave en delvis julefrokost – delvis julemiddag mandag aften med et ældre ægtepar (80+), som vi hvert år inviterer på julefrokost. Vi får i løbet af året en del lækre grøntsager, frugter og bær fra dem, og vil gerne vise dem vores taknemmelighed.
Julemenuen med dem i år blev:
Hokkaidosuppe
Fredsfisk med remoulade til rugbrød.
Svampepostej, linsefrikadeller og chorizopølse til rugbrød
Vegansk pæretærte med marcipan og chokolade.

Håber dette indlæg kan være en inspiration til, hvordan menuen til en vegansk julefrokost / julemåneds-middag kan sammensættes 🙂

Hjerternes jul
Glædelig december 🙂

Kommentér

Navigate