Vegansk forkælelsesburger – på en søndag ;)

Jeg har fået en rigtig god start på min blog. Så jeg er glad, og det skal fejres.
F.eks. ved at bringe opskriften på en lækker vegansk forkælelses-burger.

Jeg er ikke selv på Facebook og har brug for andres hjælp til at blive set og delt i det forum. Det har mine børn (inklusiv papdatteren) været søde til. De har sendt updates og screenshots til mig, så jeg har kunnet se, at andre ( i mine øjne store) veganske bloggere som Månebarnet og Mia Sommer også er opmærksomme på min blog. Det er jeg super glad for. Månebarnet har på sin blog lavet en liste over veganske bloggere, hvor jeg er med. Godt jeg udkom i rette tid til at komme med 🙂 🙂

http://maanebarnet.org/hvordan-veganer/danske-veganerblogs/

Jeg dedikerer burgeren til Kasper fra bloggen Veganer.nu, som har taget personlig kontakt og budt mig velkommen som vegansk blogger. Han laver nemlig burgere hver søndag. Det er godt nok ikke lige denne her slags burgere, han laver, og den kan heller ikke spises med fingrene. Jeg vil anbefale kniv og gaffel. Vi bruger endda en grillkniv. Men den kan også laves en anden vilkårlig ugedag 🙂 og kaldes noget andet.

Opskriften har en af sønnerne haft med hjem fra et højskoleophold. Den hed oprindeligt “Forkæl din vegetar”-burger. Han snakkede vældig godt om den, så den skulle selvfølgelig prøves af. Vi var bare solgt fra første mundfuld. Det på trods af, at vi var almindeligt kødspisende på det tidspunkt.
Senere har jeg gjort opskriften vegansk ved at erstatte æg med hørfrøslim, og cremefraiche med soyade (soja-youghurt). Den er lidt omstændig at lave, men det er hele arbejdet værd.
Vi bliver lige overraskede hver gang, vi laver den, over hvor godt den smager. Hos os er det festmad.
Vi har dog max. lavet burgere til 5 personer ad gangen. Så er ovnen helt fuld på 3 bageplader. Hvis man skal bespise flere med disse burgere på en gang kræver det lidt planlægning. Det må selvfølgelig kunne lade sig gøre.

Opskrift

Vegansk forkælelses burger
Print Recipe
Glutenfri. I illustrationerne til opskriften laver vi burgere til 3 personer. Selve opskriften er til 4 personer.
Vegansk forkælelses burger
Print Recipe
Glutenfri. I illustrationerne til opskriften laver vi burgere til 3 personer. Selve opskriften er til 4 personer.
Ingredienser
Antal personer:
Instruktioner
  1. Skær knoldselleri i 1 cm skiver og aubergine, squash og tomater i skiver med en tykkelse på ½ cm. Start med knoldselleri, da de skal bage 15 min længere end de øvrige grøntsager
  2. Læg selleri-skiverne på bagepapir og pensl med olivenolie. Krydr med salt og peber. Skal bages i ovnen ½ t ved 185 gr. varmluft.
  3. Pensl og krydr de øvrige grøntsags-skiver på samme måde og kom dem med i ovnen de sidste 15 min.
    Færdigbagte grøntsager
  4. Rens svampene og skær dem i kvarte. Steg dem på panden i lidt olivenolie og balsamicoeddike. Kom svampene i en skål og lad dem køle af.
    Svampe på pande
  5. Rør hørfrøslim, rismel, salt og peber i svampene. Varm olivenolie på en pande og fordel svampemassen i 4 "bøffer", som steges gyldne.
    3 svampebøffer (mindre portion)
  6. Krydderurterne/persillen blendes med olie, salt og peber til en flot grøn krydderolie. Skær rødløg i små tern.
  7. Så er du klar til at anrette grøntsags-skiverne og svampebøfferne lag på lag. Start og slut med selleriskiverne
  8. Selleri, aubergine, squash, tomater og krydderolie. Svampebøf. Tomater, squash, aubergine, krydderolie og selleri.
    ½ burger
  9. Svampebøf
  10. Næsten færdigbygget burger
  11. Pynt med soyade og rødløg. Fungerer super godt smagsmæssig. Så er mere end pynt 🙂
    Velbekomme
  12. Hvis ikke du bruger soyade til at toppe med, kan du gemme lidt af krydderolien og toppe af med krydderolie og rødløg. Det smager også dejligt.
    Vegansk forkælelsesburger
Recipe Notes

Hørfrøslim laves ved at koge 50 g hørfrø med ½l vand i 5 minutter under omrøring. Kom herefter massen gennem en finmasket sigte, så slimet sies fra, brug en ske til at "presse" så meget slim som muligt gennem sigten. Slimet bruges afkølet (skal være helt koldt), og 50 g slim svarer til 1 æg. Hørfrøene kan kommes i bagværk.

7 Comments

  1. Mums! det ser lækkert ud 🙂 kan sellerien monstro skiftes ud med noget andet? og har du nogle forslag til hvad det kunne være?

    • Helle Reply

      Hej Jonas.
      Tak for din kommentar.
      En af mine papdøtre har prøvet at lave burgeren med sød kartoffel i stedet for knoldselleri. Det skulle smage fantastisk. Kartoflen blev skåret i skiver på 1cm på langs af kartoflen og behandlet som beskrevet for sellerien.
      Hvis det er fordi, du egentlig ikke bryder dig om knoldselleri, så skulle du give den en chance i denne sammensætning. Man bliver positivt overrasket på knoldselleriens vegne 🙂
      Kærlig hilsen Helle

  2. Gitte Olsne Reply

    Flot blok du har fået lavet, det ser fristede ud….

    • Helle Reply

      Hej Gitte
      Tak for det. Dejligt du har set min hjemmeside 🙂 😉
      Kærlig hilsen Helle

  3. Hej Helle.
    Mums! Burgeren ser utrolig lækker ud så jeg er simpelthen nødt til at afprøve opskriften 😀 men vil lige høre om jeg kan skifte rismel ud med en anden meltype. Tak for en super inspirerende hjemmeside 🙂

    • Helle Reply

      Hej Mette
      Det kan du sagtens. Den opskrift, jeg er gået ud fra og har “veganiseret” bruger kartoffelmel.
      Men da jeg ikke har kartoffelmel i mine skuffer, har jeg brugt fuldkornsrismel.
      Det skal formentlig nok være en “finere” meltype; hvedemel, kartoffelmel, majsmel o.l.
      Melet, sammen med hørfrøslimet, binder svampene sammen, så det kan blive til bøffer. Glæd dig 😀
      Kærlig hilsen Helle 🙂

Kommentér

Navigate