“Tærte-onsdag” med vegansk spinattærte

Min yngste søn er hjemme på sommerferie. Det er dejligt 🙂
Han er god til at komme med konstruktiv kritik både til den mad, jeg laver, og til bloggen.
Han har lanceret begrebet “TÆRTE-ONSDAG”.
“Hvorfor laver du egentlig ikke indlæg hver onsdag om tærter, og så kan du afprøve en ny tærte til aftensmad herhjemme hver onsdag?”
Ja, hvorfor gør jeg egentlig ikke det? Tærter ER jo fantastisk onsdagsmad.
Jeg har besluttet at tage min yngste søns udfordring op – angående “TÆRTE-ONSDAG”.
De kommende onsdage kan I regne med indlæg om veganske grøntsagstærter 🙂

Tærter med grøntsager har altid haft en stor plads i mit køkken. Jeg har vidst, siden vi begyndte at lave vegansk mad, at jeg på et tidspunkt ville fokusere på at genopfinde vores tærter i en vegansk version. Jeg har søgt inspiration til at lave tærte på forskellige veganske hjemmesider – uden dog at finde en tærte, der kunne erstatte de tærter, vi plejede at lave. Jeg har prøvet forskellige opskrifter, men forkastet dem ud fra smag eller konsistens.
Mine største forhindringer for at lave tærter har dels været, hvordan fyldet kan bindes sammen uden æg. Og dels har jeg tvivlet på, om vi ville værdsætte veganske grøntsagstærter lige så meget som “fortidens tærter”, hvor æggemasse og ostegratinering udgjorde nogle af tærtens bærende bestanddele.
Nu er det til min store glæde lykkedes at bage nogle grøntsagstærter, som kan leve op til alle vores krav. Det er lykkedes ved at koble forskellige ideer.

De sædvanlige æggeerstatninger som hørfrøslim, chiaæg og loppefrøskaller størkner ikke på samme måde som hønseæg. Det er derfor svært at opnå en sammenbunden fast konsistens af tærtefyldet med disse erstatninger. Jeg har måtte tænke kreativt.
Løsningen på at lave en vegansk æggemasse har jeg fundet i Mia Sommers nye bog “Vegansk Velvære” (i øvrigt en KANON god bog!). Hun laver en kikærteomelet med ærter og svampe. 
“Omeletten” består af en tyk pandekageagtig dej lavet med kikærtemel, vand og krydderier. Heri kommes omeletfyldet(svampe og ærter), hvorefter omeletten bages på en pande.
Jeg forestillede mig, at konsistensen af Mias kikærteomelet kunne bruges i en grøntsagstærte.
Jeg tilberedte derfor grøntsagerne til tærtefyldet og kom dem i kikærtemel-blandingen som ved Mias omelet. Jeg bagte derefter blandingen på en tærtebund i ovnen i stedet for på en pande.
Det virker 🙂 og er en super enkelt måde at binde tærtefyldet sammen på.
Denne veganske æggemasse er nu afprøvet og godkendt for tre forskellige grøntsagstærter, og jeg har planer om at afprøve metoden på alle mine tærtevarianter.

Jeg har “ostegratineret” tærten med osteFRIsovs efter Englerods opskrift. Englerods osteFRIsovs er baseret på hvide bønner, hvilket giver ekstra proteiner til tærten, og så smager den dejligt.
Man kan også lave tærten uden osteFRIsovs. Så kan man lægge tomater i skiver ovenpå i stedet. Det smager også fremragende.
Du kan finde opskriften på Englerods osteFRIsovs HER.
Opskriften på Mias omelet (som smager fremragende) kan du finde HER

Spinattærte med ostefri sovs
Spinattærte med ostefri sovs og sesamfrø
Spinattærte med tomat
Spinattærte med tomat

Vegansk grøntsagstærte, serveret med forskellige salater, udgør et dejligt og komplet måltid.
Og her kan der rigtig leges med farverne i maden:
– En spinattærte kalder på en lysegrøn salat og noget rødt eller orange tilbehør, som f.eks. vandmelonsalat eller tomatsalat.
– En gulerods-løgtærte, som jeg vil blogge om næste onsdag, ledsages flot af en mørkegrøn eller lilla salat.

Hvis du har en bestemt tærtebund, du plejer at bruge, når du laver tærter, kan du sagtens fortsætte med at lave den. Jeg har gennem tiden lært mig selv at lave tærtebunde uden hvedemel. Mine tærtebunde består primært af cashewnødder og bygmel, (hvilket kræver FiberHusk / loppefrøskaller til at binde dejen sammen). Cashewnødder kan erstattes af hasselnødder og mandler.
Hvis du gerne vil lave en glutenfri tærte, kan du prøve at erstatte bygmelet med en glutenfri mel-type. F.eks. glutenfri havremel, boghvedemel, fuldkornsrismel eller andet glutenfri mel.
Jeg har valgt i dette indlæg at bringe både en opskrift på den hvedemelsfri tærtebund og en opskrift på en mere almindelig og nem tærtebund med hvedemel, som jeg lavede engang.

Opskrift på vegansk spinattærte

Vegansk spinattærte
Print Recipe
Tærteforme har forskellige størrelser. Mine foretrukne tærteforme er 28-30cm i indre diameter. Opskriftens mængdeforhold angives til disse tærteforme. En mere normal størrelse tærteform er måske 26cm - Her skal opskriftens mængder være ca 1/4 mindre.
Vegansk spinattærte
Print Recipe
Tærteforme har forskellige størrelser. Mine foretrukne tærteforme er 28-30cm i indre diameter. Opskriftens mængdeforhold angives til disse tærteforme. En mere normal størrelse tærteform er måske 26cm - Her skal opskriftens mængder være ca 1/4 mindre.
Ingredienser
Tærtebund uden hvedemel
Tærtebund med hvedemel
Spinatfyld
Vegansk "ægge"masse
Pynt
Antal personer:
Instruktioner
Tærtebund
  1. For begge tærtebunde gælder: Kom alle tørre ingredienser i en skål. Bland dem og lav et hul i midten.
  2. Kom først olie i og herefter vandet. Rør det hurtigt sammen med en ske og ælt det herefter med hænderne. Dejen må gerne være til den fugtig side. Hvis bygmels-bunden er for våd, kan den hvile få minutter, hvorefter FiberHusk har suget væsken til sig.
    Tærtebunds-dej
  3. Tryk dejen ud i tærteformen med hænderne. Det er IKKE nødvendigt at smøre formen først. Prik huller i bunden med en gaffel.
    Tærtebund
  4. Forbag tærtebunden i 12 minutter ved 185 grader varmluft.
Spinatfyld
  1. Svits løg i olivenolie på en pande.
  2. Pres vand af den optøede spinat og kom den ved løgene. Svits spinaten nogle minutter sammen med løgene og kom majsen ved.
  3. Smag til med salt, peber, muskat og "sukker"
    Spinattærtefyld
"Æggemasse" Kikærtedej
  1. Bland alle tørre dele og kom vandet ved. Rør det hele sammen. Konsistensen skal være som en tyk pandekagedej.
Samling af tærten
  1. Rør spinatblandingen i kikærtedejen og bred det ud i den forbagte tærtebund.
    Spinattærtefyld
  2. Spinattærte
  3. Top tærten med Englerods osteFRIsovs eller tomater i skiver: Eller begge dele 🙂
    Spinattærte klar til bagning
  4. Bag tærten ved 185 grader varmluft i 25-30 minutter
  5. Vi vælger oftest at toppe tærten med tomatskiver i stedet for den osteFRIsovs, da det er en hurtigere løsning. For ekstra luksus drysser vi vegansk parmesan (cashewnødder, der er hakket med gærflager og røget paprika eller hvidløgsgranulat) over tomatskiverne
    Spinattærte
Recipe Notes

Opskriften på Englerods osteFRIsovs finder du HER
Server tærten med salater i supplerende farver
Velbekomme 🙂
Tærte-rester er perfekte til madpakken.

Kommentér

Navigate