Finale og punktum for tema om veganske tapas

Så kom dagen endelig, hvor min mands kolleger var inviteret på veganske tapas. “Den store finale”
Arrangementet gik over alt forventning. Kollegerne var positive, åbne og nysgerrige gæster, som spurgte ind til mange detaljer omkring vegansk madlavning og levevis. De gav udtryk for at nyde maden og var ærlige omkring, at de nok ikke selv kommer til at lave lignende mad.
Jeg tror dog på, at vores “lobbyisme” ud i vegansk mad alligevel har sået et frø 😉

Der var en rigtig fin stemning, og solen skinnede på os som en ekstra – helt uplanlagt – detalje 🙂

En af min mands kolleger er fotograf. Han har taget de fleste af billederne i dette indlæg.
Bl.a. disse skønne billeder af tapastallerkenen:

Tapas en sommeraften på terrassen
Veganske tapas en sommeraften på terrassen
Gnocchi af sød kartoffel med grønkålspesto som tapas
Vegansk tapastallerken

Serveringerne forløb som planlagt med forret,  tapastallerken med tilbehør og salat samt dessert.
Til forret fik vi to blinis, en med sojayoughurt og “quinoa-rogn” og en med mango-avocado-salsa.
På tapastallerkenen serverede vi fra venstre: Falafler i kålwrap, et glas med to slags smørepålæg, humus og ærtespread, koftas på spyd med mangochutney, et glas med quinoapilaf og gnocchi af sød kartoffel med grønkålspesto.
Til dessert fik vi bananis, rødbedekage og vandmelon.
Tilbehøret var: Brød: Foccacia med rosmarin og kernebrød og hertil smørelse: Pesto, nøddesmør og olivenoliesmør med hvidløg. Hertil en grøn salat med krydrede nødder.
Alle opskrifter på nær salaten er vist på bloggen i løbet af maj måned. De er at finde under menupunktet “opskrifter”. Salatopskriften er med i dette indlæg.

Set i bakspejlet fik vi aflivet myten om, at veganere kun spiser salat. Men vi fik desværre nok forstærket myten om, at vegansk mad er besværlig at lave.
Vi havde gjort rigtig meget ud af maden for at give et godt indtryk af vores levevis.
Flere gange under middagen måtte vi forklare, at hver enkel ret kan laves til et helt måltid, der ikke i sig selv er så tidskrævende. Men deres indtryk af vores pertentlighed og kælen for detaljerne, kan vi jo ikke tage fra dem.
En mere simpel servering have måske efterladt et andet indtryk. Hvor de bedre ville kunne se sig selv lave lignende mad en gang i mellem.

Vegansk tapas forret
Vegansk tapas forret
Vi laver tapas
Veganske tapas
Salat med krydrede nødder
Salat med krydrede nødder – opskriften kommer sidst i indlægget
Dessert tapas
Vegansk tapas dessert

En af gæsterne udtrykte sig meget klart:, “Jeg har godt nok spist rigtig meget mad – meget mere, end jeg plejer. Men til forskel fra en anden middag, hvor man kommer til at spise for meget kød og is, så føler jeg mig godt tilpas og er slet ikke overmæt og oppustet, som jeg ellers ville have været.”

Alle medaljer har en bagside 😉

Opvask
Torsdagens opvask 🙂

Jeg har lavet mad i 3 dage, og jeg lover Jer:  “Jeg har lavet meget opvask”  🙂
Man skal være ret madskør for at kaste sig ud i sådan et projekt. Men det er jeg jo også.
Undervejs tænkte jeg: “Hvorfor udfordrer jeg mon mig selv så meget?”.
Nogen udfordrer sig selv i sportens verden. Jeg udfordrer mig selv i madlavningsprojekter.
Når jeg så sidder sammen med min mands kolleger og kan iagttage deres reaktioner og begejstring for god og velsmagende mad, og samtidig selv vurderer, at det er vellykket, Jamen, så er det hele indsatsen værd.

Vores unge voksne børn var “bortvist” fra hjemmet til tapas-arrangementet med lovning om reste-party dagen efter. Og det blev slet ikke så ringe endda. Og nem aftensmad for os at servere 🙂

Veganske reste-tapas
Veganske reste-tapas
Vegansk restemad med vores "børn"
Vegansk restemad med vores unge mennesker

Opskrift på salat med krydrede nødder:

Salat med krydrede nødder er en af vores super favoritter fra før “veganertiden”. Den er gjort vegansk ved at  udskifte honning med agavesirup –  Helt uden at det gør nogen forskel i smagen 🙂

Salat med krydrede nødder
Print Recipe
Opskriften er hentet fra bogen "Flere suveræne salater" af Sonja Bock og Tina Scheftelowitz. Jeg har gjort den vegansk ved at udskifte honning med agavesirup.
Salat med krydrede nødder
Print Recipe
Opskriften er hentet fra bogen "Flere suveræne salater" af Sonja Bock og Tina Scheftelowitz. Jeg har gjort den vegansk ved at udskifte honning med agavesirup.
Ingredienser
Dressing
Antal personer:
Instruktioner
  1. Grovhak nødderne og rist dem på en tør pande. Jeg bruger ca lige dele hasselnødder, mandler og valnødder. Men alle slags nødder/pinjekerner vil kunne bruges i en valgfri blanding.
    Grovhakkede nødder
  2. Tag panden af varmen og tilsæt krydderier, salt/peber. rør det rundt med nødderne. Tilsæt sirup. Kom det på varmen igen og varm igennem.
    Nødder, krydderier og sirup
  3. Hæld nødderne ud i et lag på et stykke madpapir til afkøling.
  4. Det smarte ved at bruge madpapir er, at man bagefter kan rulle papiret sammen og opbevare nødderne i køleskab. Jeg sætter en elastik i begge ender. Så kan nødderne forberedes i god tid.
    Krydrede nødder i embalage
  5. Skyl salaten og bræk den i mundrette stykker.
  6. Bland dressingen
  7. Ved servering: Hæld dressingen over salaten og bland. Skil nødderne ad med fingrene og fordel dem over salaten.
Recipe Notes

Denne salat kan ikke gemmes, da nødderne bliver bløde og kedelige. Hvis jeg har salat til overs, fisker jeg nødderne fra og gemmer for sig, og så samler jeg det igen, når jeg servere det dagen efter. De krydrede nødder i rulle kan opbevares i køleskabet i længere tid. Så er det super hurtigt lige at lave en lækker salat i valgfri portionsstørrelse 🙂

Kommentér

Navigate