Sønnernes far blev 50år sidste september og holdt fest to lørdage i træk.
Maden bestod af portionsanrettede tapas. Konventionelle tapas.
Til den første fest fik sønnerne durumruller med falafel. Selv tænkte jeg, “lækkert med tapas, og jeg kan jo spise, hvad jeg har lyst til”. Totalt overraskende for mig selv, havde jeg faktisk ikke lyst til at spise chorizopølse, parmaskinke, tunmousse, rejer mm. Min mundfornemmelse for mad havde forandret sig i de 2-3 måneder, jeg primært havde spist vegansk mad.
Efter endt spisning var min tallerkenen stadig fuld af mad 🙁
Det fik mig til at foreslå, at jeg til den kommende lørdag godt kunne anrette tallerkener med veganske tapas til sønnerne og mig.
Helt ubevidst om, hvilken kreativ proces det skulle ende med at blive, kastede jeg mig ud i projektet.
Først designede jeg vores tallerken. Det var en sjov proces.
Hvilken tallerken og hvilke små glas kunne maden anrettes i på tallerkenen?
Jeg prøvede mig frem, og da jeg var tilfreds, lavede jeg en tegning af tallerkenen, hvorpå jeg skrev hvilken mad, der skulle på tallerkenen.
Der skulle være nogle favoritter og plads til at prøve noget nyt.
Det gode og nemme ved valg af tapas er, efter min mening, at det med fordel kan være en lille portion af en ret, som man ved, man super godt kan lide. Så egentlig kan man op til, man skal servere tapas, lave ekstra mad og fryse rester ned. Jeg havde jo kun denne uge og skulle på arbejde 3 aftener, hvor jeg ikke stod for aftensmad i hjemmet. Så jeg kom til at lave mad alle formiddage, hele ugen, for at opfylde min ambitiøst designede tapastallerken.
Godt jeg er madfreak og let kommer i flow i mine madprojekter 😉
Her er lidt flere billeder af tapastallerkenen:
Veganer-papdatteren fik tilbud om at få en tallerken med tapas som diner transportable, nu jeg var i gang. Men hun sad i toget på vej på weekend og måtte takke nej. Senere kunne hun se sin missede tapastallerken på Facebook. En af sønnerne delte billedet i en vegansk-mad-gruppe og på kort tid fik han ca. 700 likes 🙂 og næsten ægteskabstilbud 😉
Tallerkenen indeholder “koftas” på spyd, mangochutney, gnocchi af sød kartoffel med grønkålspesto, linsesalat, kikærter i spinat og kokos, falafler med tomatsalsa, nøddesmør, gulerødder i hvidløg og persille, et glas med 3 slags “smørepålæg”; humus, ærtespread og kidneybønnepostej og en morgenfrue. En solid portion mad, fordi sønnerne spiser rigtig meget.
Selv delte jeg lidt ud til min bordherre.
Til tallerkenen blev der serveret et godt groft brød “Foccacia med rosmarin” og en god hvidkålssalat.
Min mand har arrangeret et sammenskudsgilde med sine kolleger hos os d. 20. maj.
Vi bliver 12 i alt, og menuen står på vegansk mad, som min mand og jeg skal lave.
Hvorfor ikke give mig selv den udfordring at lave en tallerken med tapas, der er lige så flot, som den jeg lavede efteråret? Derfor er der dømt tapas-tema på bloggen i maj, hvor jeg vil prøve mig frem og eksperimentere med tapas og tilbehør.
Opskrifter
Hele maj måned vil der ca. to gange om ugen komme indlæg om tapas.
De fleste opskrifter fra denne tallerken vil også blive delt.
Min største søn, Ludvig, har i efteråret lagt opskrifterne på sin egen blog. Så hvis I tænker: “Jeg kan ikke vente. Jeg vil lave lige nøjagtig det samme.” Eller: “Hvem er Ludvig?”. Så kan I finde henvisninger og opskrifter på:
Opskrifter på smørepålægget i glasset til venstre; ærtespread, humus og kidneybønnepostej findes allerede på bloggen. Falafelopskriften kommer snart. I dag får I opskriften på varm linsesalat, der også smager godt kold:
Ingredienser
- 2½ dl danske Anicialinser (grønne Puy-linser eller sorte belugalinser)
- 1 stilk bladselleri (i tynde skiver)
- 2 rødløg (finthakkede)
- 1 lille porre (i tynde skiver)
- 1 gulerod ( i grove tern)
- 1 fed hvidløg (hakket)
- 2-3 laurbærblade
- 2-3 stilke frisk timian (eller rosmarin eller 1 tsk tørret)
- 2 spsk æblecidereddike
- ½ bdt bredbladet persille (hakket)
- 1 spsk Dijonsennep
- 2 spsk ekstra jomfruolivenolie
- Hav eller stensalt
- Friskkværnet sort peber
Sådan gør du
- Klargør bladselleri, porre gulerod, hvidløg og halvdelen af rødløgene, og kom dem i en gryde.
- Skyl linserne og kom dem i gryden sammen med grøntsagerne.
- Kom også laurbærblade og timiankviste i gryden.
- Kom vand i til det lige dækker og bring i kog.Lad linserne og grøntsagerne simre ved lav varme i 30-40 minutter (uden låg de sidste 15 min), til linserne er møre, og der ikke er mere vand. Rør af og til og spæd op med en smule ekstra vand om nødvendigt. (Jeg får tit for meget vand fra starten af)
- Vend i mellemtiden resten af rødløgene, eddike, persille, sennep og olie sammen.
- Tag gryden af kogepladen og rør blandingen ud i de færdige linser. Smag til med salt og peber.
- Lad den varme salat trække 10 minutter under låg, inden den serveres.
- Emne til en tapastallerken
Noter
Linsesalaten smager også godt kold dagen derpå. Så lav en stor portion og gem resten i køleskabet.
Kan være et emne til en tapastallerken evt. pyntet af med lidt sojayoghurt, rødløg og persille.
2 Comments
Hvor ser det bare lækkert ud 🙂
Jeg har en datter der er veganer, så jeg nyder din side meget 🙂
Hej Karen
Tak for din dejlige kommentar.
Jeg er så glad for, at have nogen at dele mine ideer med 🙂
Kærlig hilsen Helle