Jeg har fået en rigtig god start på min blog. Så jeg er glad, og det skal fejres.
F.eks. ved at bringe opskriften på en lækker vegansk forkælelses-burger.
Jeg er ikke selv på Facebook og har brug for andres hjælp til at blive set og delt i det forum. Det har mine børn (inklusiv papdatteren) været søde til. De har sendt updates og screenshots til mig, så jeg har kunnet se, at andre ( i mine øjne store) veganske bloggere som Månebarnet og Mia Sommer også er opmærksomme på min blog. Det er jeg super glad for. Månebarnet har på sin blog lavet en liste over veganske bloggere, hvor jeg er med. Godt jeg udkom i rette tid til at komme med 🙂 🙂
http://maanebarnet.org/hvordan-veganer/danske-veganerblogs/
Jeg dedikerer burgeren til Kasper fra bloggen Veganer.nu, som har taget personlig kontakt og budt mig velkommen som vegansk blogger. Han laver nemlig burgere hver søndag. Det er godt nok ikke lige denne her slags burgere, han laver, og den kan heller ikke spises med fingrene. Jeg vil anbefale kniv og gaffel. Vi bruger endda en grillkniv. Men den kan også laves en anden vilkårlig ugedag 🙂 og kaldes noget andet.
Opskriften har en af sønnerne haft med hjem fra et højskoleophold. Den hed oprindeligt “Forkæl din vegetar”-burger. Han snakkede vældig godt om den, så den skulle selvfølgelig prøves af. Vi var bare solgt fra første mundfuld. Det på trods af, at vi var almindeligt kødspisende på det tidspunkt.
Senere har jeg gjort opskriften vegansk ved at erstatte æg med hørfrøslim, og cremefraiche med soyade (soja-youghurt). Den er lidt omstændig at lave, men det er hele arbejdet værd.
Vi bliver lige overraskede hver gang, vi laver den, over hvor godt den smager. Hos os er det festmad.
Vi har dog max. lavet burgere til 5 personer ad gangen. Så er ovnen helt fuld på 3 bageplader. Hvis man skal bespise flere med disse burgere på en gang kræver det lidt planlægning. Det må selvfølgelig kunne lade sig gøre.
Opskrift
Ingredienser
- 1 knoldselleri
- 1 aubergine
- 1 squash
- 3 tomater
- olivenolie
Svampebøf
- 400 g svampe
- 2 spsk balsamicoeddike (el Tamari soja)
- 50 g hørfrøslim (svarende til 1 æg. Se opskrift nederst.)
- 4 spsk fuldkornsrismel
- salt og peber
Krydderurteolie
- 2 gode håndfulde krydderurter (om vinteren har jeg kun brugt persille)
- 1-2 dl olivenolie (eller rapsolie til krydderurteolie)
- salt og peber
Pynt
- vegansk cremefraiche / sojayoghurt (eller mayonnaise)
- ½ rødløg
- Kapers
- evt mikrogrønt (karse, spirer el.l)
Sådan gør du
- Skær knoldselleri i 1 cm skiver og aubergine, squash og tomater i skiver med en tykkelse på ½ cm. Start med knoldselleri, da de skal bage 15 min længere end de øvrige grøntsager
- Læg selleri-skiverne på bagepapir og pensl med olivenolie. Krydr med salt og peber. Skal bages i ovnen ½ t ved 185 gr. varmluft.
- Pensl og krydr de øvrige grøntsags-skiver på samme måde og kom dem med i ovnen de sidste 15 min.
- Rens svampene og skær dem i kvarte. Steg dem på panden i lidt olivenolie og balsamicoeddike. Kom svampene i en skål og lad dem køle af.
- Rør hørfrøslim, rismel, salt og peber i svampene. Varm olivenolie på en pande og fordel svampemassen i 4 "bøffer", som steges gyldne.
- Krydderurterne/persillen blendes med olie, salt og peber til en flot grøn krydderolie. Skær rødløg i små tern.
- Så er du klar til at anrette grøntsags-skiverne og svampebøfferne lag på lag. Start og slut med selleriskiverne
- Selleri, aubergine, squash, tomater og krydderolie. Svampebøf. Tomater, squash, aubergine, krydderolie og selleri.
- Pynt med soyade/mayonnaise, rødløg og kapers. Pynten fungerer super godt smagsmæssig. Så er mere end pynt 🙂
- Du kan også gemme lidt af krydderolien og toppe af med krydderolie og rødløg. Det smager også dejligt.
- Velbekomme
7 Comments
Mums! det ser lækkert ud 🙂 kan sellerien monstro skiftes ud med noget andet? og har du nogle forslag til hvad det kunne være?
Hej Jonas.
Tak for din kommentar.
En af mine papdøtre har prøvet at lave burgeren med sød kartoffel i stedet for knoldselleri. Det skulle smage fantastisk. Kartoflen blev skåret i skiver på 1cm på langs af kartoflen og behandlet som beskrevet for sellerien.
Hvis det er fordi, du egentlig ikke bryder dig om knoldselleri, så skulle du give den en chance i denne sammensætning. Man bliver positivt overrasket på knoldselleriens vegne 🙂
Kærlig hilsen Helle
JAAAHHHHHH – den smager simpelthen fantastisk 😊
Flot blok du har fået lavet, det ser fristede ud….
Hej Gitte
Tak for det. Dejligt du har set min hjemmeside 🙂 😉
Kærlig hilsen Helle
Hej Helle.
Mums! Burgeren ser utrolig lækker ud så jeg er simpelthen nødt til at afprøve opskriften 😀 men vil lige høre om jeg kan skifte rismel ud med en anden meltype. Tak for en super inspirerende hjemmeside 🙂
Hej Mette
Det kan du sagtens. Den opskrift, jeg er gået ud fra og har “veganiseret” bruger kartoffelmel.
Men da jeg ikke har kartoffelmel i mine skuffer, har jeg brugt fuldkornsrismel.
Det skal formentlig nok være en “finere” meltype; hvedemel, kartoffelmel, majsmel o.l.
Melet, sammen med hørfrøslimet, binder svampene sammen, så det kan blive til bøffer. Glæd dig 😀
Kærlig hilsen Helle 🙂