I anledning af min nye e-bog om veganske tærter, gendeler jeg denne skønne tærtelet med spinat og svampe. Opskriften er at finde i tærtebogen sammen med 7 andre lækre madtærter, en æbletærte og 8 skønne salater. Det er den sammen tærtelet, som pryder bogens forside. Forsidebilledet er taget på ældste søns fødselsdag i august 2020. Tærteletten var en del af hans fødselsdagsmiddag og en af hans tærte-livretter 🙂
Ud over, at jeg forærer e-bogen, Veganermors Veganske Tærter, til bloggens subscribers, har jeg også foræret den til Dansk Vegetariske Forening (DVF) til brug til deres medlemmer. DVF repræsenterer både vegetarer og veganere. DVF udfører et solidt og vigtigt stykke arbejde for et grønnere Danmark. De kæmper for retten til grøn mad i offentlige institutioner og meget meget mere. Jeg er selv medlem af DVF og kan kun opfordre til, at man giver DVF sin støtte ved at melde sig ind i foreningen.
Du kan få min nye e-bog ved at skrive dig op til mit nyhedsbrev her på bloggen 🙂
Tærtelet med spinat og svampe:
Det varer heldigvis ikke længe, inden det igen bliver tid til anemoner og ramsløg. Tærten på billedet er lavet i starten af april sidste år. Anemoner og ramsløg er plukket i en skov tæt på, hvor jeg bor. De vokser frodigt langs min yndlingsgåtur. Ramsløg er normalt ikke en af tærtelettens ingredienser, men har du ramsløg, kan du roligt smide en håndfuld snittet ramsløg i retten. Det smager nemlig skønt og tilføjer nogle gode næringsstoffer.
Billedet af tærteletten med anemonerne blev der ikke plads til i tærtebogen, og derfor er det oplagt at bruge det nu. Samtidig kan jeg mærke, at jeg glæder mig vildt meget til, at det atter bliver tid for anemoner og ramsløg. Forhåbentlig kan vi smide både vinterhandsker og mundbind til den tid.
Ingredienser
Bund
- 2 dl havregryn
- 2 dl fuldkornsspeltmel (grahamsmel eller hvedemel)
- 3/4 dl olivenolie
- 3/4 dl koldt vand
- 1 lille tsk salt
Fyld
- 1 løg
- 1 lille håndfuld bladbeder (kan fint erstattes af ekstra spinat)
- lidt olivenolie
- 200 g champignon (eller andre svampe)
- 1 spsk Tamari
- 200 g optøet spinat (eller frisk spinat)
- 1½ dl plantefløde
- Havsalt og friskkværnet peber
- stødt muskat
- 1 tsk birkesød / rørsukker
- 2 spsk gærflager
- 200 g frosne ærter
Top
- 1 squash
- olivenolie
- Havsalt og friskkværnet peber
- timian
Sådan gør du
Bund
- Kom de tørre ingredienser i en skål og bland. Lav et hul i midten, og kom de våde elementer i. Rør dejen sammen, ælt til sidst med hænderne. Dejen må gerne være lidt fugtig. Tryk dejen ud i en smurt tærteform og op ad kanterne, og prik i bunden med en gaffel.
- Bag tærtelet-bunden ved 175gr (160gr varmluft) i 25 minutter. Bag bunden samtidig med squashspaghetti (ved varmluft). Spaghetti bages med de sidste 15 minutter.
Fyld
- Start f.eks med at lave squashspaghetti: Vask og tør squashen og lav den til spaghetti med en spiralizer. Vend med olie, salt, peber og timian, før bagning. Vent med at bage spaghettien, til du er godt i gang med fyldet.
- Bages 10-15 minutter f.eks samtidig med tærtelet-bunden, som skal bages ca 25 minutter.
- Forbered grøntsagerne: Hak løget fint, skær stænglerne fra bladbederne i små stykker og hak bladene groft (hvis du bruger bladbeder). Skær svampene i skiver. Vask og slyng spinaten(ved frisk spinat) Frossen spinat skal være optøet.
- Svits løg og bladbeder bløde i olivenolie i ca 4-5 minutter under jævnlig omrøring.
- Tilføj svampe og Tamari og svits igen nogle minutter, til svampene har afgivet lidt væde.
- Tilføj bladbede-blade og svits et minut, før du tilsætter spinat - ved optøet spinat presses væden fra. Svits under omrøring et par minutter.
- Tilføj fløde, gærflager og krydderier, og lad fyldet svitse sammen under omrøring igen nogle minutter.
- Kom nu ærterne i, og hvis de er frosne, tø'er de ret hurtigt op.
- Smag fyldet til, og tilføj evt. mere tamari, eller krydderier.
Samling af tærtelet
- Bund, fyld og top kan laves i forvejen og opvarmes før servering.
- Kom fyldet på bunden, squashspaghetti ovenpå - og server!
- Velbekomme!