Dagens indlæg om plante-julefrokost, er tænkt som inspiration til plantebaseret og jule-egnet pålæg samt smukt og smagfuldt smørrebrød. Jeg tager udgangspunkt i vores julefrokost sidste søndag med en flok venner / tidligere naboer. Billederne af smørrebrød viser madderne fra denne julefrokost.
I lørdags stod jeg foran en hel uges ferie indeholdende hele tre arrangementer med vegansk smørrebrød. Nemlig en julefrokost med venner, vores traditionsrige julefrokost med et ældre ægtepar og min mands mosters 90 års fødselsdag. Vi er skarpt trænede i selv at medbringe mad. Til disse tre events er vi heldige at temaet for maden er ret ens. Derfor blev vi køkkensmarte og lavede nok pålæg til alle tre sammenkomster på én gang. Der er links til alle opskrifter i dette indlæg + praktisk anvisninger i smarthed.
Plan for pålæg til tre juleevents:
HønseFRIsalat med ananas, rød peber og karse
Fredsfisk med remoulade, rød peber, caviart, bronzefennikel og citron
Fiskefrideller med chilimayo, agurk og granatæblekerner
Hjemmelavet chorizopølse med chilimayo og fermenteret rødkål
LeverFRIpostej med facon og agurk
***
Nøddeknækbrød med cashewnøddeost og mandariner.
Kit til smørrebrød:
Vores smørrebrød smagte fantastisk, og når det er sagt, er det næsten lige så vigtigt, at smørrebrødet også ser indbydende ud. Et par kvinder i venneflokken bedyrede, at de hellere ville have vores mad end deres egne traditionelle platter fra Brugsen – det var en dejlig anerkendelse.
Når jeg laver smørrebrød, sørger jeg derfor altid for at have et “pyntekit” i form af:
– Smørelse til brødet: f.eks Pesto (ses nok ikke 😉 )
– Grønt til under pålægget: Rucola, finthakket palmekål eller anden salat
-Pynt på maden: Rød snackpeber, små tomater f.eks skåret i blomst, Caviart (=tangcaviar), karse, dild e.l., agurk, granatæblekerner (=total smuk julepynt), syltede rødløg, rødkål og på andre tider af året – spiselige blomster.
Vi har lige opdaget, at vores ellers pensionerede transporterbare kage-bradepande, som har plastiklåg med bærehanke, er helt optimal til at transporterer smørrebrød i. Kagefadet/-formen har stået ubrugt i over 7 år. En gang var det lystigt i brug, og har i dets gyldne periode bragt mange kanelkager og chokoladekager til skoler og gymnasier. Nu er pensionisttilværelsen inddraget til fordel for vegansk smørrebrød o.l. 😀
Links til opskrifter på pålæg:
HønseFRIsalat:
Laves frisk til hvert event, fordi der er 3-4 dage mellem frokosterne – er nem og hurtig at lave. Rester spises til frokost i mellemdagene.
Fredsfisk:
Disse panerede pastinakker kan fryses, når de er tilberedte. Min mand lavede derfor en pæn portion fredsfisk, og vi frøs dem, som var tilovers efter det første pålægsfad. “Fiskene” tages op af fryseren, når de skal bruges, og kommes direkte i ovnen ved 180 gr varmluft i ca 5 min.
Lav evt din egen remoulade eller køb det.
Fiskefrideller:
Kan fryses.
Chorizopølse:
Lavede 6 pølser og frøs de 4 til kommende events.
LeverFRIpostej:
Blev bagt i 4 mindre forme, og de 3 blev frosset til kommende events. En pakke købe facon strækker sig til alle tre events og holder sig åbent i køleskabet. Du kan vælge at lave din egen lækon af rispapir, som findes hos Veganer.nu
Andre skønne jule-pålæg:
Vi kunne ligeså godt have lavet en eller flere af disse luksus-smørepålæg: “Tunsalat”, makrelfrisalat og kikærtesalat med karry. Du kan finde links til opskrifterne HER
Nøddeknækbrød og cashewnøddeost:
Kan holde sig hele ugen – hvis man kan holde fingrene fra det 😉
MUMS! for nogle gode frokoster. I går holdt vi julefrokost med et par søde gamle mennesker. Asta på 91 år og Tommy på snart 90 år. Vi har budt dem på julefrokost i over 10 år, og da vi gik vegansk, slog de ingen knuder over det, for som Tommy siger, har han fra barnsben lært at smage på alt, som blev serveret, og det smager jo godt. Jeg serverede samme pålæg, og vi smurte selv vores madder efter hver vores appetit.
Nu har vi moster Astrids 90 års fødselsdag til gode på søndag kl 11, og vi kommer til at medbringe et smørrebrødsfad, som ligner det, vi havde med til venne-julefrokost i søndags.