Antal: 4 godt sultne
Glutenfri ved brug af glutenfri kerner
Ingredienser
Mandelsteg
- 200 g mandler (fintmalede)
- 100 g boghvedekerner (eller andre kerner, byg, spelt, ris)
- 200 g gulerødder (rensede) (fintrevne)
- 200 g champignon (finthakkede)
- 1 løg (pillet og hakket)
- 1-2 fed hvidløg (finthakket)
- 1 stilk bladselleri (finthakket)
- 1 spsk jomfrukokosolie
- 2 spsk Tamari (soja)
- 1 tsk timian
- ½ tsk rosmarin
- 150 g kikærtemel
- 3/4 tsk bagepulver
- 3/4 tsk salt
- ½ tsk chilipulver (kan undlades)
- peber
- 1½ dl vand
- evt. sesam (til drys)
champignonsovs
- 250 g champignon (renset og skåret i skiver)
- 1 dl plantefløde
- 1½ dl grøntsagsbouillon (evt. Herbamare)
- 1 spsk Tamari (soja + evt ekstra ved tilsmagning.)
- peber
- 1-2 tsk maizena (til jævning)
Sådan gør du
Mandelsteg
- Skyl og kog boghvedekerner i dobbelt mængde letsaltet vand i 20 minutter. Evt. andre kerner koges efter anvisning på posen.
- Bland mandler, kogte kerner, champignon og gulerødder i en stor skål.
- Svits løg, hvidløg og bladselleri i kokosolie under omrøring et par minutter.
- Kom løgblandingen i skålen med de øvrige ingredienser og kom timian, rosmarin, tamari og peber i.
- I en mindre skål blandes kikærtemel, bagepulver, salt, chilipulver og peber. I et hul i midten kommes vand, og dejen røres sammen.
- Kikærtedejen udgør en vegansk æggemasse, som røres godt rundt i mandel-grøntsags-blandingen. Smag til og tilføj ekstra salt/peber om nødvendig.
- Nu er farsen færdig til at blive bagt. Fordel den i en større eller to mindre ovnfaste fade (som er smurt med kokosolie) Drys evt. med sesam.
- Bages ved 180 grader varmluft i 30 minutter. Dæk fadet med bagepapir de første 20 minutter og bag uden de sidste 10 minutter. ( i min opskrift står der dæk med alufolie -men det bruger jeg ikke så tit)
- Du kan evt bage rodfrugter samtidig 🙂
Champignonsovs
- Svits champignon og tamari (soja) under omrøring et par minutter. Svampene vil afgive væde.
- Tilføj fløde og bouillon, og lad det simrer sammen et par minutter.
- Jævn med maizena og smag til med peber og evt ekstra tamari
- Mandelsteg med champignonsovs er festmad 🙂 Server evt med bagte rodfrugter og en kålsalat
Noter
Rester er dejlig varmemad næste dag. Mandelstegen kan fryses - både før og efter bagning.
Rester af mandelsteg smager godt på rugbrød f.eks med syltede squash eller rødbeder til.
Rester af mandelsteg smager godt på rugbrød f.eks med syltede squash eller rødbeder til.
Har du prøvet opskriften?Nævn @veganermor.dk på instagram!