Vegansk mandelsteg med champignonsovs og en nominering

Mandelsteg med champignonsovs er både festmad og rigtig god hverdags-mad 🙂
Så hvorfor ikke slå to fluer med et smæk; nytænke mandelstegen i en vegansk version og fejre ugen, som blev en anderledes uge for veganermor.dk med en henvendelse og en nominering.

Jeg fejrer, at veganermor.dk er blevet lagt mærke til / nomineret i Mikonomi.dk’s Award
“Veganer på budget”.
Mikonomi.dk skriver om sig selv, at de er en forbrugervenlig sammenligningsplatform, der tilbyder gennemsigtighed omkring en række finansielle produkter, som ellers kan være noget komplekse. Deres mission er at give danske forbrugere viden om og redskaberne til at finde samt vælge den billigste og bedste løsning til deres behov.

“Med denne award ønsker vi at sætte fokus på, hvordan man som veganer kan leve for et madbudget, der ikke behøver at være dyrere end for dem, som ikke lever vegansk. Alle blogs er nominerede efter tre hovedkriterier:  Kvalitet, inspiration og budget”. (Mikonomi.dk)

Du kan læse om og stemme på de nominerede veganske blogge ved at klikke på awardens nominerings-badge(til højre på siden), som linker direkte til deres konkurrence.
Der kan stemmes indtil d. 5.10. Jeg vil blive rigtig glad for din stemme 😉

Nomineringsbagde
Nomineringsbagde

Tilbage til mandelstegen 🙂
Jeg har været i gang med en benhård sortering af min opskriftsamling (En sort A5- mappe med opskrifter – og kun de bedste- som jeg har samlet gennem alle mine voksne år).
Min opskriftsamling er, udover at være en samling af opskrifter, også en samling af minder fra mere end 30 år af mit liv. Derfor blev selve sorterings-processen gang på gang forstyrret af gamle minder.

Veganermors Veganske Tærter
Få min e-bog!

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få Veganermors Veganske Tærter

Invalid email address
Der kan gå lidt tid, før du får mails (bekræftelse + download link). 
Du kan afmelde nyhedsbrevet til enhver tid. 

Mandelstegen bragte minder frem fra min 26 års fødselsdag (i det forrige århundrede).
Jeg ville holde en fest for venner og familie og havde fået lov til at låne mine forældres gildestue (sån’ en havde de nemlig på deres gård). Det var i en periode, hvor jeg flirtede med at være vegetar, og festmenuen stod netop på mandelsteg med champignonsovs.
Jeg kan huske, at jeg ikke havde beregnet nok mandelsteg til det antal gæster, jeg havde inviteret. Min mor hjalp mig med at lave mad, og vi opdagede heldigvis miseren, mens vi forberedte maden. Mor fik hurtigt tøet noget hakket svinekød op og lavet en farsrand som supplement til mandelstegen, hvilket nogen af festdeltagerne sikkert var glade for. 😉
Disse minder får mig til at tænke på, hvor meget jeg ligner min mor i forhold til handlekraft, og når det kommer til madlavning. Jeg sender hende en taknemmelig tanke.

Jeg har gjort mandelstegen vegansk ved at udskifte opskriftens 4 æg med en vegansk æggemasse bestående af kikærtemel, krydderier og vand. I champignonsovsen har jeg erstattet ko-fløde med plantefløde og grøntsagsbouillon. Begge dele er lykkes rigtig godt.
Jeg serverede retten med  bagte rodfrugter og grønkålsalat. MUMS!

Vegansk mandelsteg og champignonsovs kan være et bud på en vegansk julemiddag 🙂

Opskrift på vegansk mandelsteg og champignonsovs:

Mandelsteg med champignonsauce serveret med bagte rodfrugter og grønkålssalat

Vegansk mandelsteg med champignonsovs

Ret: Hovedret
Keyword: Glutenfri
Antal: 4 godt sultne
Glutenfri ved brug af glutenfri kerner

Ingredienser

Mandelsteg

 • 200 g mandler (fintmalede)
 • 100 g boghvedekerner (eller andre kerner, byg, spelt, ris)
 • 200 g gulerødder (rensede) (fintrevne)
 • 200 g champignon (finthakkede)
 • 1 løg (pillet og hakket)
 • 1-2 fed hvidløg (finthakket)
 • 1 stilk bladselleri (finthakket)
 • 1 spsk jomfrukokosolie
 • 2 spsk Tamari (soja)
 • 1 tsk timian
 • ½ tsk rosmarin
 • 150 g kikærtemel
 • 3/4 tsk bagepulver
 • 3/4 tsk salt
 • ½ tsk chilipulver (kan undlades)
 • peber
 • dl vand
 • evt. sesam (til drys)

champignonsovs

 • 250 g champignon (renset og skåret i skiver)
 • 1 dl plantefløde
 • dl grøntsagsbouillon (evt. Herbamare)
 • 1 spsk Tamari (soja + evt ekstra ved tilsmagning.)
 • peber
 • 1-2 tsk maizena (til jævning)

Sådan gør du

Mandelsteg

 • Skyl og kog boghvedekerner i dobbelt mængde letsaltet vand i 20 minutter. Evt. andre kerner koges efter anvisning på posen.
 • Ingredienser til mandelsteg
 • Bland mandler, kogte kerner, champignon og gulerødder i en stor skål.
 • Svits løg, hvidløg og bladselleri i kokosolie under omrøring et par minutter.
 • Kom løgblandingen i skålen med de øvrige ingredienser og kom timian, rosmarin, tamari og peber i.
  Vegansk mandelsteg
 • I en mindre skål blandes kikærtemel, bagepulver, salt, chilipulver og peber. I et hul i midten kommes vand, og dejen røres sammen.
 • Kikærtedejen udgør en vegansk æggemasse, som røres godt rundt i mandel-grøntsags-blandingen. Smag til og tilføj ekstra salt/peber om nødvendig.
 • Nu er farsen færdig til at blive bagt. Fordel den i en større eller to mindre ovnfaste fade (som er smurt med kokosolie) Drys evt. med sesam.
  Vegansk mandelsteg
 • Bages ved 180 grader varmluft i 30 minutter. Dæk fadet med bagepapir de første 20 minutter og bag uden de sidste 10 minutter. ( i min opskrift står der dæk med alufolie -men det bruger jeg ikke så tit)
 • Du kan evt bage rodfrugter samtidig 🙂

Champignonsovs

 • Ingredienser til champignonsovs
 • Svits champignon og tamari (soja) under omrøring et par minutter. Svampene vil afgive væde.
 • Tilføj fløde og bouillon, og lad det simrer sammen et par minutter.
 • Jævn med maizena og smag til med peber og evt ekstra tamari
 • Mandelsteg med champignonsovs er festmad 🙂 Server evt med bagte rodfrugter og en kålsalat
  Vegansk mandelsteg med champignonsovs, bagte rodfrugter og grønkålsalat

Noter

Rester er dejlig varmemad næste dag. Mandelstegen kan fryses - både før og efter bagning.
Rester af mandelsteg smager godt på rugbrød f.eks med syltede squash eller rødbeder til.
Har du prøvet opskriften?Nævn @veganermor.dk på instagram!

4 Comments

 1. Jeg har lavet et indlæg, hvor jeg linker til denne opskrift. Jeg låner et billede herfra, og sørger selvfølgelig for, at ingen er i tvivl om, hvor billedet kommer fra. Hvis ikke er det OK, så fjerner jeg det med det vuns 🙂

  • Helle Reply

   Hej Katrine
   Tak for at du spørger. Jeg tænker, det er OK, så det må du gerne.
   Det indlæg vil jeg glæde mig til at se 🙂
   Kærlig hilsen Helle

 2. Tror jeg skal lave champignonsovsen til de klimakærlige nøddefrikadeller i aften, når Steen kommer hjem fra sin første dag på nyt arbejde. Nammenam!

  • Helle Reply

   Mmmmm! Det lyder lækkert 🙂
   Har Steen fået arbejde? Det glæder jeg mig til at høre om 😀

Kommentér

Navigate