Sidste år fik jeg fik to fantastisk inspirerende kogebøger i julegave. “Green Kitchen Stories” og “Green Kitchen Rejser” skrevet af det dansk-svenske par Luise Vindahl og David Frenkiel.
Efter at have lånt og genlånt bøgerne på biblioteket et utal af gange, syntes min mand, at jeg skulle eje dem. Det er jeg glad for. 🙂
Bøgerne er æstetiske og visuelt meget flotte med store, smukke, og inspirerende billeder, og deres dejlige opskrifter ledsages af gode historier. Jeg finder ny inspiration og lyst, hver gang jeg tager dem frem og bladrer dem igennem.
Luise og David driver bloggen “Green Kitchen Stories”, hvor de blogger om vegetarisk mad. Bloggen er supermeget et besøg værd. Luise og David henviser tit i deres opskrifter til, hvordan retterne kan gøres veganske.
Lige fra jeg første gang læste bøgerne og opdagede deres opskrift på grøntsagschorizo, har jeg vidst, at den skulle jeg lave på et tidspunkt. Hovedingredienserne i chorizopølsen er soltørrede tomater og cashewnødder, løg, tørrede abrikoser og chili. Lutter gode sager 😉
I Green Kitchen Stories opskrift anvendes selve pølsen som en ingrediens i en quinoasalat. Jeg har dog hele tiden forstillet mig at servere pølsen som en del af et frokost- eller brunchbord.
Jeg har fortsat til gode at smage chorizopølsen i salat 😉
Tidspunktet og lejligheden til min debut med at lave vegansk chorizopølse blev min brors og svigerindes kobberbryllup i oktober, hvor de inviterede til brunch.
Jeg stod for at lave veganske brunchretter til selskabets veganere.
Chorizopølsen blev en af brunchretterne.
Her kan du finde indlæg og opskrifter til vegansk brunch:
Vegansk brunch – Del 1
Vegansk brunch – Del 2
Vegansk brunch – Del 3
At lave chorizopølse er en omstændelig proces, hvor man først laver selve chorizomassen, ruller den til en aflang form og svøber den i ostelærred. Herefter skal pølsen koges 45 minutter i grøntsagsbouillon, og dernæst skal den steges i olie. Jeg har haft associationer til at medvirke i juleforberedelserne i køkkenet hos Emil fra Lønneberg. 🙂
Jeg synes jo, det er sjovt, og jeg forstår godt, hvis nogen står af her 😉
Jeg forbinder chorizopølse med julefrokostmad, og i forbindelse med en nyligt overstået julefrokost med naboer / venner valgte jeg at lave dem igen. Jeg har tidligere ekperimenteret lidt med opskriften – forsøgt at undgå xantangummi – men denne gang holdt jeg mig helt til Luise og Davids opskrift og fik lavet nogle rigtig fine og velsmagende chorizopølser 🙂
Jeg serverede pølserne skåret i skiver, lagt på en bund af rucola sammen med basilikumpesto, ketchup og agurker.
Rester af pølsen blev brugt til vegansk smørrebrød, da vi få dage senere stod og skulle lave smørrebrød og medbringe til en fødselsdag i familien.
Opskrift på vegansk chorizopølse:
Ingredienser
- 2 dl kogte hestebønner el. kidneybønner el. sortebønner (Kan udelades)
- 100 g soltørrede tomater (skyllede)
- 125 g caschewnødder (ristede)
- ½ rødløg (hakket groft)
- ½-1 rød chili (renset og hakket fint)
- 6 usvovlede tørrede abrikoser (hakket groft)
- 1 tsk tørret oregano
- ½ tsk røget paprika (kan undlades)
- 200 g rismel
- 1 spsk xantangummi
- 1 spsk hørfrø (stødte)
- ½ dl ekstra jomfruolivenolie
- ½ dl vand
- 1 l grøntsagsbouillon (til kogning af pølser)
- 1 spsk olivenolie (til stegning)
Sådan gør du
- Tilbered chorizomassen: Kom bønner, soltørrede tomater, cashewnødder, løg, chili og abrikoser i en foodprocessor eller blender. Hak på pulsfunktion til alt er hakket fint.
- Tilsæt oregano, røget paprika, rismel, xantangummi og hørfrø, og hak igen på pulsfunktion for at blande ingredienserne.
- Tilsæt olivenolie og vand og hak videre til massen er jævn. Den skal være nem at have med at gøre og forme - tilsæt evt. en anelse mere vand.
- Del massen i 5-6 lige store portioner. Rul hver portion til aflang form, og læg den på et stykke ostelærred.
- Rul det sammen om massen, og bind med køkkensnor i begge ender. Gentag med de øvrige portioner.
- Bring bouillonen i kog i den største stegepande, du har. Læg chorizoerne i. Læg låg på, og lad dem kog i 45 minutter.
- Pak forsigtig chorizoerne ud af ostelærredet.
- Varm olivenolien op i en stegepande ved middelhøj varme, og steg chorizoerne, til de er brune og lækre over det hele.
- Server chorizopølserne til en brunch eller til en frokost. Evt. med pesto, sennep eller/og ketchup til.
Noter
Vegansk chorizo er lækker madpakkemad.
1 Comment
Pingback: Butternut squash suppe opskrift - Rigtig nem opskrift på super lækker ret