Nøddeknækbrød med cashewnøddeost er overskriften på det første indlæg i en række af indlæg, hvor jeg kigger i bloggens gemmer, finder juleegnede retter frem og får dem støvet af.
Når det er sagt, så er indlægget blevet et helt andet, end jeg troede, jeg ville skrive, da jeg satte mig til tasterne denne lørdag formiddag 🙂
Min plan var nemlig at lave et indlæg, hvor jeg deler ideer, opskrifter og planlægning af min mands næste “Sund kost kursus”, hvor temaet er “Juleretter ud fra de foregående sund kost temaer”.
Jeg startede frisk ud med intentioner om at lave et en collage med billeder af de retter, som jeg har besluttet, vi skal lave sammen i skolekøkkenet og deriblandt nøddeknækbrød og cashewnøddeost.
Men jeg fandt ikke nogen egnede billeder af netop nøddeknækbrød og cashewnøddeost.
Derfor sprang jeg i forklædet for at bage knækbrød og lave “ost”. Først var det kun med tanke på at få billeder til collagen og det tænkte indlæg, men undervejs blev jeg overbevist om, at disse to skønne opskrifter fortjener deres eget indlæg, som de aldrig har fået.
Et vôila!
En svigerinde bedømte en gang cashewnøddeosten til nærmest at være hvid nutella, og faktisk har hun ret. Osten er absolut mere nutella-agtig end osteagtig, og derfor har den kun kort levetid i vores husholdning. Strategisk kan det derfor være en god ide at kalde den ost – jeg flirtede ellers med tanken om at omdøbe den til cashewella i anledning af indlægget 😀
I vores juleforberedelser har både knækbrødet og cashewnøddeosten en sikker placering.
Efter en frokost eller middag erstatter den fortidens osteanretning.
Vi kommer tit i den situation, at vi skal medbringe vores egen veganske juleplatte til en julefrokost. Her er nøddeknækbrød og cashewnøddeost altid indregnet. Tilbehøret til ost og kiks er for det meste røde druer, clementiner, rød peber, evt. valnødder i ahornsirup og lignende.
Opskrift på nøddeknækbrød og cashewnøddeost:
Ingredienser
- 60 g hasselnødder (hakket mellemfint i hurtighakker)
- 60 g mandler (hakket mellemfint i hurtighakker)
- 60 g cashewnødder (hakket mellemfint i hurtighakker)
- 60 g hørfrø
- 180 g rugmel
- 1 tsk salt
- 1 tsk bagepulver
- ½ tsk natron
- 1 dl jomfru olivenolie
- 2½ dl vand
Sådan gør du
- Kom alle tørre ingredienser i en skål og bland dem. Lav et hul i midten og kom olie og vand i. Rør dejen sammen med en ske. Dejen bliver ret fugtig.
- Læg halvdelen af dejen imellem to stykker bagepapir og rul dejen tyndt ud (3-5 mm) med en kagerulle. Fjern øverste stykke bagepapir og forskær i ønsket størrelse. Træk bagepapir og udrullet dej over på en bageplade.
- Gentag med det sidste af dejen.
- Bages ved 185 gr varmluft i ca. 20 min. Afkøles på papiret på bageristen.
- Når brødene er kølet af, knækkes de og kommes i en lufttæt bøtte / evt. kagedåse
- Smager super godt med cashewnøddeost.
Noter
Ingredienser
- 120 g cashewnødder (lægges i blød i koldt vand i ca 4 -6 timer eller natten over.)
- 1-2 spsk citron / citrusuniversel (skal + saft)
- 2 tsk gærflager (Kan udelades)
- 1 spsk Frisk rosmarin (Hakket fint / eller 1 tsk tørret)
- ½-1 spsk ahornsirup
- 1 spsk jomfruolivenolie ekstra
- lidt salt og peber (smages til)
Sådan gør du
- Hvis ikke du har fået sat nødder til udblødning, kan du "snyde" ved at hælde kogende vand over - så behøver de kun trække 2 timer.
- Hæld vandet fra nødderne, og kom alle ingredienser i en blender eller minihakker.
- Blend / hurtighak ingredienserne, til de er helt findelt og har en smørbar konsistens. Stop op nogle gange og skub massen med af siderne, og blend så igen.
- Smag til med evt ekstra citron, salt og peber.
- Kommes i en ren beholder og opbevares i køleskab. Holdbar ca. 1 uge
- Server f.eks cashewnøddeost med nøddeknækbrød
- Eller på pålægsbordet, hvor det fungerer godt selvstændigt men også som smørelse under andet smørepålæg.