Mikunas leverFRIpostej er en oplagt pålæg til en julefrokost. Postejen smager autentisk og skønt. Jeg er stolt af at dele opskriften her på bloggen. Når det så er sagt, kan postejen uden kvaler laves året rundt, og spises på alle årstider. Selv forbinder jeg denne leverFRIpostej med jul, fordi den udfylder en ledig plads i mit repertoire af julefrokostanretninger.
På et komplet julefrokostbord er der som regel en lun leverpostej med ristede champignon og bacon. Det sjove er, at leverpostej er en pålæg, jeg aldrig har værdsat. Leverpostej er bare ikke lige mig. Alligevel har jeg de sidste 6 år, som veganer, været lidt på udkig efter en vegansk version af leverpostej til at udfylde “hullet” på julebordet. Helt sikkert fordi jeg godt fornemmer, at de øvrige deltagere (f.eks. til vores nabo-sammenskuds julefrokost eller julefrokoster i familien) finder stor nydelse i lun leverpostej. Med Mikunas bud på leverFRIpostej har jeg endelig fundet en troværdig ‘stand in’, som kan samle veganere og ikke-veganere i fælles nydelse, og som jeg faktisk selv rigtig godt kan li’ 😀
Hvem er Mikuna?
Mikuna er navnet på en ret populær vegansk cafe, som har eksisteret i Århus fra 2014, og som desværre er lukket. Da vores familie i 2015 begyndte en rejse i det veganske univers, havde vi 3 børn boende i Århus. Vi benyttede selvklart Mikuna som spisested, når vi hjalp de unge med indflytning og udflytning. Vi var meget begejstrede – ingen sag at være plantebaseret med så skøn en café. Vi var kede af det, da Mikuna lukkede.
De to kvinder bag Mikuna, Line og Sigrid havde/har ambitioner om at gøre en større forskel med planter, end den rækkevidde, de havde med cafeen. I dag samarbejder de med producenten, Hanegal, om at udvikle og producere veganske pålæg. Hanegals produkter er økologiske og uden tilsætningsstoffer. Der udvikles lækkert og velsmagende pålæg, samtidig med der er fokus på at bruge lokale råvarer som ærter, hestebønner med mere.
Line og Sigrid har endvidere udgivet bogen, FRI med opskrifter fra cafeen Mikuna. Du kan følge Line og Sigrid på FaceBook som @aarhusmikuna. Jeg har korresponderet med Mikunapigerne og fået lov til at dele deres opskrift på LeverFRIpostej.
Opskrift på LeverFRIpostej:
Indrømmet så går jeg lidt på kompromis med ideen om at lave mad med hele uforarbejdede råvarer, når jeg laver denne lerverFRIpostej, som er med plantefars, plantesmør og plantefløde – og sån er det! – Til gengæld nyder vi, måske især min mand, et flashback til en tid, der var en gang. Det er jul! 😀
Jeg er ganske særligt faldet for tillavningsprocessen, som minder mig om min barndom på landet, hvor min mor netop lavede leverpostej med opbagt flødesovs, krydderier osv. som Mikunas LeverFRIpostej. Prøv lun leverFRIpostej med ristede svampe og LÆKON. MUMS!
Ingredienser
- 300 g Plantefars
- ½-1 tsk røget paprika
- 1 løg
- 2 tsk salt
- ½ tsk peber
- ½ tsk allehånde
- 1/4 tsk stødt nellike
- 70 g plantesmør
- 50 g hvedemel (jeg har brugt kikærtemel)
- 1 spsk majsstivelse
- 2½ dl plantefløde
- 30 ml plantemælk (eller vand)
Sådan gør du
- Smelt plantesmør i en gryde, tilsæt mel og pisk godt.
- Hæld plantefløde i og pisk godt, til det samler sig til en tyk opbagning. Tag det af blusset.
- Hak løget i en foodprocessor og tilsæt opbagningen og alle krydderierne.
- Rør plantemælk sammen med majsstivelse og hæld det i foodprocessoren, imens den kører. Kør massen i foodprocessoren et par minutter, til det samler sig.
- Bland opbagningsmassen med farsen i en skål indtil det er ensartet.
- Fordel LØVpostejfarsen i en eller flere ovnfaste fade. De skal bages i vandbad. Fyld en bageplade/et fad halvt op med vand og stil dine postejer i vandet.
- Bages ved 170 grader 1 time.
- Kan spises, som den er. Smager godt både varm og kold. Kan helt oplagt toppes med ristede svampe og vegansk bacon (Lækon), som laves med rispapir.
4 Comments
Har du erfaring med at fryse postejen?
Det ville være skønt, hvis den kunne laves i god tid 🙂
Hej Anne Marie
Jeg har ikke selv prøvet at fryse postejen, men har fået en kommentar på FaceBook, hvor en person skriver. Hun kender postejen og altid laver dobbelt portion, som hun fordeler i flere små forme, fordi postejen er fryseegnet.
Jeg vil også selv vurdere, at den er fryseegnet 💚🎄
Kærlig hilsen
Helle 🤓
Hej Helle.
Har lavet din postej mange gange. 🌺 Den er så god.
Der er en der spørger om den kan fryses. Sagtens. Jeg laver en stor portion. Skærer den ud i mindre stykker og fryser den. Dejligt at kunne have lidt i fryseren.
Jeg er begyndt at komme 500 g hakkede champinon i. Det gør den meget lækker. Hilsen Mette.
Hej Mette
Tak for din dejlige kommentar.
Godt at vide at postejen kan fryses.
Det med champignon i postejen lyder som en god ide – det prøver vi næste gang.
Kærlig hilsen Helle 🙂