Krydret vegansk julekage er årets nyhed hos os. Det er en opskrift, som jeg selv har veganiseret og med stort held. Opskriften er fundet i en lille E-bog med juleopskrifter fra Colombani.dk.
Jeg elsker krydret julekage med masser af tørrede frugter og nødder, men har aldrig bagt en sådan kage selv. Har heller ikke spist noget lignende i de 4½ år, vi har spist plantemad. Derfor fik jeg lyst til at eksperimentere med ingredienserne til Colombanis krydrede julekage.
Indimellem er jeg bare heldig i første hug, og denne kage er en af disse gange.
Kagen indeholder oprindeligt 4 æg, som skal piskes luftige, og hvad gør man så lige med det?
Min første tanke var at erstatte æggene med æblepuré. Jeg kom nemlig 7 glas æblepuré i fryseren henover efteråret. Jeg ved at æblepuré kan erstatte æg i nogle sammenhænge. Det måtte prøves.
Heldig nok var der 200 g æblepuré i et glas, og da et æg ca regnes som 50 g, svarer det til 4 æg.
For en sikkerheds skyld lavede jeg også et par chiaæg i form af 2 spsk chiafrø og 1 dl vand.
Jeg har fulgt Colombanis opskrift med at piske “æggene”, selvom de selvfølgelig ikke bliver luftige.
Sukkeret er ændret til kokossukker. Føl dig fri til at bruge det sukker, du har. I forhold til mel vagte jeg fulkornsspeltmel, men havde knapt nok til kagen og kom rismel i for resten.
Kagen blev helt vild god i første forsøg, så jeg er selvfølgelig fortsat med at lave kagen på denne måde, men brug endelig det mel, du har – Måske er dette en kage, som ikke kan mislykkes 😀
Man kan sige meget om husets nisser, men når jeg en sjælden gang laver noget nyt julekræs, så er de der lige med det samme. På den front mangler jeg aldrig opbakning i mit køkken – og det er SKØNT.
Alle er enige om, at denne kage er vores nye juleklassiker 😀
Opskrift på krydret vegansk julekage:
Ingredienser
- 200 g tørret frugt (rosiner, abrikoser, figner o.l)
- 200 g blandede nødder (mandler, hasselnød, pistacie o.l)
- 1 tsk kardemomme
- 1 tsk kanel
- 1 tsk stødt ingefær
- 1/4 tsk muskat
- lidt salt
- 1 tsk bagepulver
- 1 appelsin (kun skallen, fintrevet)
- 200 g æblepuré (eller æblemos)
- 2 spsk chiafrø
- 1 dl koldt vand
- 1 dl olivenolie
- 100 g kokossukker
- 150 g fuldkornespeltmel (eller anden mel)
- 50 g fuldkornsrismel (eller anden mel)
Sådan gør du
- Start med at lave chiaæg. Bland chiafrø og vand og lad det trække ca 15 minutter.
- Hak nødder og tørret frugt groft.
- Bland mel, krydderier, kokossukker, bagepulver, appelsinskal, nødder og frugt i en skål for sig.
- I en anden skål piskes æblepuré, chiaæg i nogle minutter. Hæld nu forsigtigt olivenolien i blandingen lidt efter lidt, mens du fortsat pisker. Det skal ske langsomt, så olivenolien absorberes i blandingen, mens der piskes.
- Til sidst vendes de tørre ingredienser i massen.
- Smør en springform (22 cm) med lidt kokosolie og fordel dejen i formen.
- Bages ved 175 gr alm. ovn, eller 160 gr varmluft i 45 minutter. Afkøles og er klar til at blive spist. Gemmes for nisser 😉
- Server til gløgg, kaffe, te eller hvad du finder på 🙂
Noter
Colombanis opskrift indeholder 4 æg, som i min veganske version erstattes med æblepuré og chiaæg. Måske kan æblepuré erstattes af bananer eller hørfrøæg??
6 Comments
Hej Helle!
Den ser lækker ud, den kage ! Tror du den kan fryses?
Glædelig jul!
Trine
Hej Trine
Det håber jeg. Jeg har nemlig lige selv komme ½ kage i fryseren med forestilling om, at den kan 😉
Også glædelig jul til dig 🙂
Kærlig hilsen
Helle
Den er bare go’, det er første gang jeg lavede den her til jul, men ikke sidste gang. Den kan sagtens spises hele året !
Og med en klat piskbar flødeskum er den lækker, og lige i skabet 🙂
Tak for den opskrift !!
Hej Dorit
Velbekomme og tak for din søde kommentar.
Det er så rart med tilbagemeldinger på opskrifterne.
Piskbar flødeskum – det må prøves 😀
Kærlig hilsen Helle
Med den rette indpakning kan en traditionel jule-frugtkage gemmes i månedsvis, ja helt op til et halvt år og bliver bare bedre og bedre. Har du noget fornemmelse af om det er det samme med denne kage. Jeg er nemlig den eneste som spiser kage her i familien så det ville være godt hvis den kan gemmes.
Hej Merete
Kagen er blevet spist for hurtigt til, at jeg ved, hvor længe den kan holde sig.
Til gengæld ved jeg, at den kan fryses. Det har jeg nemlig prøvet.
Du kan evt. skære den i passende stykker og fryse dem, du ikke får spist i løbet af den første uge.
Du kan også prøve, hvor længe, den holder sig. I så fald vil jeg gerne have en tilbagemelding og blive klogere.
Kærlig hilsen Helle