REKLAME: Julepostej med æbler og svedsker er blot én af mange lækre juleopskrifter i Kirsten Skaarups nye Jule E-bog, “Grøn mad til jul og nytår”. En skøn, skøn, inspirerende e-bog med masser af lækre opskrifter. Jeg har lyst til at lave alle bogens retter.
Jeg er startet ud med at lave Kirstens Julepostej med æbler og svedsker. Jeg har lavet postejen med det lille krumspring, at jeg har erstattet opskriftens bælgfrugter med danske Gråærter. Og på den måde er jeg blevet i mit tema om danske bælgfrugter. Gråærter, knoldselleri og hasselnøder udgør basen i farsen. Jeg har toppet postejen med skiver af rosenkål, hvor Kirstens postej er toppet med laurbærblade og hasselnødder. Til postejen har jeg lavet en af salaterne fra E-bogen. En skøn rød spidskålssalat med mango. Der er en opskrift på julepostejen i dette indlæg. Opskriften på kålsalaten finder du i E-bogen. Super dejlig mad 😀
Hvis ikke, du allerede har købt Kirstens Jule E-bog, kan jeg afsløre, at den lige nu er til halv pris. E-bogen koster normalt kr. 99,00 og kan købes og downloades her: shop.madforlivet.com.
Anette Harbech Olesen skriver i sin anmeldelse af bogen:
“Det er en omfattende e-bog, den er fyldt til randen med lækkerier og netop i disse år, hvor julens faste madtraditioner er under forvandling, finder du alt, hvad du har brug for i Kirstens E-bog; masser af nye, lækre plantebaserede opskrifter til jul og nytår. Kirstens opskrifter er forrygende, altid velsmagende og klimakærlige, og savner du lækre opskrifter til højtidens forretter, hovedretter, tilbehør, julefrokoster eller desserter, så er dette lige bogen for dig. Bogen er GOD, smuk, sjov og mega inspirerende, og den får min varmeste anbefalinger.” – Anette Harbech Olesen
Jeg kunne ikke havde skrevet det bedre selv – og er HELT enig 😀
Du kan læse min anmeldelse af jule e-bogen HER
Julepostej med æbler og svedsker som “diner transportable”:
Vi har nogle gamle venner, Asta og Tommy – et ægtepar på 92år og 90år. De er det sidste halve år blevet mere gamle med flere besværligheder. Vi vil gerne værne om dem, og er begyndt en gang om måneden at invitere os selv – medbringende aftensmad. Sidste søndag drog vi afsted med dette måltid i en varmkasse: Julepostej med æbler og svedsker, kartoffelfritter, champignonsovs og rød spidskålssalat. Til dessert fik vi risalamande.
Det er SÅ hyggeligt at spise middag med Asta og Tommy. De er altid positive for vores mad, og vi får mange interessante historier fra gamle dage. Man fatter næsten ikke hvor forskellig deres opvækst og liv har været sammenlignet med nutidens. Mådeholdenhed og “ægte” mad af hele uforarbejdede råvarer kendetegner bl.a. deres tid. Vi har meget at lære af dem. Næste middag med Asta og Tommy bliver vores traditionelle julefrokost, som vi efterhånden har budt dem på i over 10 år, som tak for frugt, bær, jordskokker m.m., som vi frit har kunne hente på deres landsted.
Opskrift på julepostej med æbler og svedsker:
Ingredienser
- 150 g Gråærter, kidney-, brune-, eller borlottibønner (eller 1 dåse på 400 g)
- 20 g tørrede svampe
- 100 g løg
- olivenolie
- 3-4 laurbærblade
- ½ kg renset selleri
- 150 g hasselnødder (eller andre nødder/kerner)
- 100 g havregryn
- 3 spsk gærflager (kan udelades)
- 3-4 spsk Tahin
- 4 spsk Tamari (sojasauce)
- 1 økologisk citron
- salt og peber
- 100 g æbler
- 100 g svedsker uden sten.
Sådan gør du
- Hvis du bruger tørrede bønner så sæt dem i blød ca. 8 timer. Kog dem møre i nyt vand 30-35 minutter. Afdryp dem. Afdryp også evt. bønner fra dåse.
- Hæld lidt kogende vand på svampene og lad dem udbløde en halv times tid. Afdryp svampene (gem væden) og hak dem groft.
- Hak løgene og svits dem i 2spsk olie sammen med svampene og laurbærbladene.
- Skær sellerien i små terninger og kog dem møre, 6-8 minutter i vand, der netop dækker. Afdryp sellerien (drik vandet eller brug det i en suppe).
- Findel først de kogte bønner (tilsæt evt. lidt væde fra svampene – gem resten til den brune sovs) og derefter sellerien i en foodprocessor. Rør de to ting sammen.
- Tilsæt de svitsede løg og svampe.
- Hak nødderne. Hak halvdelen halvgroft med en kniv. Findel resten i foodprocessoren. Gem evt. nogle nøddeskiver til pynt på postejen.
- Rør nødder, havregryn, gærflager, Tahin og Tamari i farsen. Riv et par tsk af citronskallen og kom det i farsen sammen med 2 spsk citronsaft.Smag godt til med salt og peber og evt. mere citronsaft.
- Lad farsen hvile en halv times tid.
- Skær æblet og sveskerne i skiver.
- Smag på farsen igen og læg ½ i en smurt ovnfast form. Læg æbler og svesker på farsen og læg resten af farsen øverst. Pres farsen godt sammen i formen.
- Læg evt. laurbærbladene på postejen som pynt sammen med skiver af nødder. Alternativt pynt med skiver af rosenkål, skiver af svampe, eller lige hvad du har lyst til.
- Pensl overfladen med olivenolie og læg folie eller bagepapir eller låg over fadet.
- Bag postejen i en 200 grader varmluft ovn 20 minutter. Fjern folien og bag den endnu ca. 20 minutter. Lad postejen stå i ovnen yderligere 8-10 minutter.
- Server evt. med brunede kartofler, brun sovs og rødkål.