Hvidkålssalat, som er denne uges kålsalat, er nok den salat, vi har lavet allermest af de sidste par år.
Vi har nemlig tit bidraget med store skåle hvidkålssalat til menuen ved sammenkomster i familien.
Det være sig både jule- og påskefrokoster, til min mors 80 års fødselsdagsfest o.l.
Vi har lavet store skåle af hvidkålssalat både af egoistiske grunde og af næstekærlighed – for alles sundhed – og da der altid er blevet spist op af salaten, har det givet os lyst til at medbringe den ved endnu flere sammenkomster. Det er nemlig det, successer kan – de kan give os lyst til gøre noget igen og igen 🙂 😉
At det netop er blevet hvidkålssalaten, vi har valgt at lave til diverse større arrangementer, er dels fordi, vi selv rigtig godt kan lide den – og dels fordi, vi har tænkt, at den vil de fleste kunne spise på tværs af generationer, fordi hvidkål, som er snittet meget fint, har en mildere smag end f.eks. rødkål og grønkål. Salaten indeholder godt nok rucola, som mange synes er lidt bitter og måske helst vil undgå. I denne salat er det dog som om bitterheden opvejes af de øvrige ingredienser. Disse ingredienserne, som er hvidkål, rucola, appelsin, tørrede abrikoser og hasselnødder, supplerer hinanden smagsmæssigt helt fantastisk.
Så – Hvis du ikke er til rucola – så giv alligevel lige rucola en chance i denne salat.
Som tidligere skrevet, er der mange gode grunde til at spise kål – og dermed kålsalat. Kål tilhører gruppen af grøntsager, som kaldes de korsblomstrede grøntsager, der sammen med grønne bladgrøntsager anses for at være de mest sundhedsfremmende grøntsager.
Gennem denne salat får vi både den korsblomstrede hvidkål og den bladgrønne rucola, og sammen med de øvrige ingredienser udgør hvidkålssalaten absolut et sundt tilbehør til et måltid.
Jeg har købt en ny bog, “Den plantebaserede kost – ren besked om hvordan mad påvirker din sundhed, og hvad du kan opnå med en optimal kost”, skrevet af Klinisk diætist, cand. scient. Maria Felding og læge Tobias Schmidt Hansen. Bogen er min “godnatlæsning” lige fortiden.
“Den plantebaserede kost” er baseret på forskning, og bekræfter meget af det samme, som jeg har læst i andre lignende bøger. For eksempel går deres anbefalinger også ud på at spise mere farverig mad for at få flest mulige af de farverige plantestoffer, som udgør vigtige plantekemikalier / antioxidanter, som kroppen har brug for.
I deres anbefalinger omkring grøntsager og frugt skriver de blandt andet:
“Når man står i grøntafdelingen, bør man altid vælge den mest farverige udgave. Altså rødløg over almindelige løg, rødkål over hvidkål osv. Men misforstå endelig ikke og tro, at der så intet godt er at hente i almindelige løg eller hvidkål. Det er der! Alle de undersøgelser, vi har refereret til i begyndelsen af dette kapitel, der viser, at frugt og grønt beskytter mod en lang række sygdomme, omhandler al slags frugt og grønt. Ikke kun de mest antioxidantrige. Men der er ingen tvivl om, at der kan være endnu flere sundhedsfordele ved at vælge dem med mest nitrat, glucosinolater, antioxidanter m.fl. Og den største koncentration af disse stoffer er samlet i to grupper – de korsblomstrede og grønne bladgrønsager.”
Jeg vil helt sikkert vende tilbage til denne bog i kommende indlæg, når jeg har læst den færdig og fået indholdet “fordøjet” 😉
Men nu tilbage til hvidkålssalaten:
Hvidkålssalat kan med fordel ledsage en frokost, en tapastallerken, en suppe eller en middagsret.
Leg evt. med farverne i måltidet og server salaten til en mere farverig suppe eller grøntsagret, som vi har gjort det her:
Hokkaidosuppen er ny i vores repertoire, og vi er blevet meget begejstrede for denne suppe.
Derfor vil hokkaidosuppen med sikkerhed blive et kommende indlæg på bloggen.
Havemandens pie, som også er en favorit, kan du læse et indlæg om, og finde en opskrift på HER
Opskrift på hvidkålssalat:
Ingredienser
- ½ hvidkål (eller 1 spidskål)
- 1 bakke rucola
- 1-2 appelsiner (Kan erstattes af 2-4 clementiner)
- 1 håndfuld tørrede abrikoser
- 1 håndfuld hasselnødder (hakkede)
Dressing
- 3 spsk ekstra jomfruolivenolie
- 2 spsk æblecidereddike
- lidt salt
Sådan gør du
- Fjern de yderste blade på kålen. Skær det halve hvidkål i to kvarte og skær midter-ribben fra. Skær kålen i skiver og snit det fint. Snit med kniv eller med snittejern i en foodprocessor
- Vask og slyng rucola. Skær den i mindre stykker og kom den i kålen.
- Skræl appelsinerne og skær dem i mindre stykker. Kom dem i salaten.
- Skær abrikoserne i mindre stykker og kom dem i salaten sammen med de hakkede nødder.
- Bland dressingen. Bland salaten, kom dressingen over og bland det hele godt.
- Kan spises selvstændigt eller serveres til frokost eller aftensmad. Server f.eks hvidkålssalaten sammen med en farverig suppe med ristet grovbrød til. Som på billedet.