Havrealamande er vores nye juledessert. Helt enkelt er det den klassiske risalamande fortolket med hele havrekerner i stedet for hvide grødris. Kirsebærsaucen har jeg ikke forandret på.
“Og hvorfor nu det?”
“Ja hvorfor ikke?” 😉
Mine overvejelser har været at tilføje lidt mere næring til desserten i form af fuldkorn. Samtidig giver det lidt mere at tygge i, som jeg personligt godt kan lide. Og så kan havre fås som et dansk produkt. Mandlerne er ikke danske – men de hører ligesom til i desserten. Personligt foretrækker jeg denne “alamande” frem for klassikeren med ris, hvilket er mit bedste argument for at lave havrealamande til jul.
Vi har allerede lavet vores nye juledessert 3 gange i december. Til os selv, til en julefrokost med venner og til en fællesspisning på vejen. Alle steder er den godt modtaget. Den skal med på arbejde til kolleger i den kommende weekend, og min mand har planer om, at hans kolleger også skal forkæles.
Jeg har købt mine havrekerner på grønttorvet – min grønthandler sælger nemlig flere af Aurions produkter. Tidligere har jeg købt dem i vores helsekost. Og ellers kan de købes på nettet. Hele havrekerner kan bruges på mange måder. De kan koges og serveres som tilbehør, kommes i grød, i brød, salater m.m.
De sidste mange år har vi spist vegansk tiramisu til juledessert og spillet om mandelgaven. I år skal vi , som de fleste danskere finde mandlen i vores dessert. Du kan finde opskriften Vegansk Tiramisu HER
Opskrift på Havrealamande:
Ingredienser
- 4 dl havrekerner
- 2 spsk kokossukker (eller anden sukker)
- 1 tsk vaniljepulver / vaniljestang (mere hvis du bruger vaniljesukker)
- 80 g mandler
- 2½ dl vegansk piskefløde (f.eks Alpro whipping soya)
Tilbehør
- Kirsebærsauce
Sådan gør du
- Start med at koge og afkøle havrekernerne. Kernerne koges i dobbelt mængde vand tilsat lidt salt i 25 min. Overskydende vand hældes fra, og de kogte kerner sættes til afkøling.
- Smut mandlerne: Kom kogende vand over mandlerne og lad dem trække et par min eller mere. Smut dem mens de stadig er lidt varme.
- Mandlerne hakkes groft.HUSK at bevare en eller flere hele, hvis der er mandelgave(r).
- Rør sukker, vanilje og hakkede mandler i havrekernerne.
- Pisk fløden til skum.
- Bland havrekerne-blandingen og flødeskum sammen.Vôila så er havre a l'amanden klar til servering
- Opbevares på køl.Serveres i skåle eller portionsanrettet med kirsebærsauce.
- Velbekomme