Kan man sylte kapers af frø fra blomsterkarse? Jeg troede ikke helt på det, indtil en god bekendt i julen 2017 forærede mig et glas kapers, hun selv havde syltet, og netop med omtalte frø. Min oplevelse med disse kapers blev, at de smagte dejligt, de kunne sagtens og helt uden afsavn erstatte købe-kapers.
Jeg vidste med det samme, at jeg også ville til at sylte kapers.
Almindelig Blomsterkarse – også kaldet Tallerkensmækker – er en plante, hvor man kan spise både blomster, blade og syltede frø. Smagen er lidt skarp, som en blanding af radise og brøndkarse med et snært af peberrod eller wasabi. Derfor har kapers af blomsterkarse også en lidt mere skarp smag end købekapers. Vælg de umodne frø, som sidder på planten til at sylte som kapers.
Sidste sommer havde vi masser af blomsterkarse, mest de grønne blade og næsten ingen blomster. Men i år er der masser af blomster og dermed masser af frø. Jeg har allerede syltet tre småglas kapers, som er testet godkendt, og derfor sylter jeg nu endnu en portion, får taget billeder af hele processen, så jeg kan dele opskriften på bloggen.
Jeg har hentet inspiration til opskriften på “Gastromad.dk” og “Klidmoster”.
Syltelagen krydres med korianderfrø, og dem har jeg friske i haven lige nu. Jeg har kommet hele små korianderfrøskærme ved (ligesom jeg bruger dildsskærme, når jeg sylter squash). Jeg ved så godt nok først i løbet af året, om friske korianderfrø egner sig til syltning, og om de er langtidsholdbare – men flotte er de, og det er en god fornemmelse at bruge mine egne korianderfrø 🙂
Man tror nok, at det er løgn, at det kan være så enkelt at sylte kapers 😀
Første del af processen er at få plukket nok umodne blomsterkarsefrø, men når der er mange blomster på planterne, kommer der også mange frøklaser. Hvis der er for få frø på planten til at samle nok i ét hug, kan de heldigvis høstes af flere omgange og opbevares i køleskabet (op til 4 dage) eller fryses ned, indtil der er samlet nok til at sylte af. På den måde kan man samle sammen til at kunne sylte mere end et glas, nu hvor man er i gang.
Når der er samlet nok frø sammen, foregår syltningen over to dage.
Frøene vaskes fri for jord lige efter de er indsamlet.
Dag 1 saltes frøene.
Dag 2 skylles de fri for salt, kommes på rene glas og overhældes med syltelage og krydderier.
En portion på 2 dl frø giver 1-2 små glas kapers.
På billedet har jeg syltet 5 dl frø.
Opskrift på kapers af blomsterkarsefrø:
Ingredienser
- 2 dl blomsterkarsefrø (umodne fra planten)
- 1 dl Økologisk eddike (eller æblecidereddike)
- ½ dl vand
- ½ dl rørsukker
- lidt hele peberkorn
- 1 tsk korianderfrø
- 2 små lauerbærblade
- 3 spsk groft havsalt ( eller flagesalt)
Sådan gør du
- Start med at vaske/skylle frøene grundigt og dup dem tørre. (Hvis du har samlet frø over flere gange er det allerede gjort)
- Kom frøene i en beholder og drys med salt.
- Hvis det er en større portion, kan det være nødvendigt at vende saltet lidt rundt i frøene med en ske. Sæt dem i køleskabet til næste dag.
- Skold glassene og evt også krydderierne (jeg har skoldet de friske korianderfrø) Skyl glassene i atamon eller vodka.
- Skyl saltet af frøene, dræn og dup tør
- Fordel frø og krydderier i de rengjorte glas.
- Varm æblecidereddike, vand og rørsukker op i en gryde til rørsukkeret er opløst.
- Hæl lagen over frøene og lad glassene køle ned, inden de lukkes med låg og sættes i køleskabet. Læg et viskestykke over mens de afkøler, for ikke at tiltrække smådyr og snavs.
- Sæt i køleskabet og lad dem trække uforstyrret et par uger.