Chiaparfait – vegansk morgenmad

Chiaparfait er skøn vegansk morgenmad og består af chiagrød, som er lagt i lag med en frugt-bærkompot eller en grøntsagssmoothie og toppet med nødder, nøddesmør, bær og evt. granola. Jeg må vist tilstå, at jeg er blevet ret stor fan af chiaparfait henover de sidste par måneder, hvilket kommer til udslag i, at jeg konstant finder en anledning til at lave mig en chiaparfait. Min husstand klager ikke, de får nemlig også chiaparfait, hver gang jeg laver det. Selv mine kolleger har stået for skud for en chiaparfait med hindbærmousse i en nattevagt. Faktisk har jeg lige sat en chiagrød til at trække i køleskabet, før jeg satte mig til tastaturet for at skrive dette indlæg om chiaparfait 😉
Jeg har ikke mødt nogen endnu, som ikke synes, denne morgenmad/dessert er lækker – Og så er chiaparfait faktisk sundt samtidig med, at den ser kunstnerisk og smuk ud 😀
Der er opskrifter på tre varianter af chiaparfait i dette indlæg.

Anette Harbech Olesen, “Mad for livet”, som er en af mine sundheds-guruer skriver følgende på sin hjemmeside  om chiafrø:
“Chiafrø er en gammel indiansk frøsort, som med rette kan gå under betegnelsen superfood. Chiafrø hører til familien af salvieplanter og blev oprindeligt brugt af de gamle Inka og Maya indianere i Sydamerika. Chia er faktisk et gammelt indiansk ord for styrke, og chiafrø var dengang kendt for at tilføre netop styrke og udholdenhed. Mange sportsfolk oplever da også i dag chiafrø som en optimal fødevare at spise før træning.
Fordelene ved chiafrø er mange. De er glutenfri, næringsrige og du kan købe dem økologisk, ofte importeret fra Mexico.Det kan anbefales altid at købe økologiske chiafrø, for de konventionelle indeholder et højt niveau af pesticidrester.
De små frø indeholder alle essentielle aminosyrer, lidt ligesom hampefrø gør det. De indeholder også de essentielle fedtsyrer omega 3 og omega 6, ligesom chiafrø er rige på calcium, kalium, bor, jern og en lang række beskyttende antioxidanter. Faktisk er indholdet af antioxidanter i chiafrø over dobbelt så højt som i blåbær, så det er på alle måder et super nærende lille frø. Chiafrø er også fiberrige, du behøver ikke at kværne eller blende dem for at kunne optage frøenes sunde næringsstoffer, hvilket gør dem lette at anvende.
På grund af chiafrøs høje indhold af fibre, proteiner og sunde fedtsyrer, så giver de en god mæthed og tilfører alt det, som du har behov for i et godt måltid. De belaster ikke kalorieregnskabet voldsomt, de er smagsneutrale, hvilket gør dem attraktive at anvende til såvel morgenmad som i salater og bagværk. Chiafrø er i stand til at optage megen væske – cirka ti gange deres egen vægt – og derfor kan det betale sig at sætte chiafrø i blød natten over, enten i vand, yoghurt eller i mandelmælk eller kokosmælk.” 
– Anette Harbech Olesen

Inspirationen til at lave chiaparfait har jeg hentet hos “Green Kitchen Stories” – det dansk svenske par, Luise og David – som blogger og skriver bøger om vegetarisk mad. Jeg har tre af deres bøger og ønsker mig en fjerde til jul. Og har du ikke kendskab til Luise og Davis blog endnu – så få det! – og glæd dig! De laver fantastisk smuk, indbydende og velsmagende mad, samt giver gode anvisninger for veganske alternativer til mange af deres opskrifter.
Efter, jeg i et par år har set på billeder af forskellige smukke chiaparfaits i deres bøger- hele tiden vel vidende om, at dem skulle jeg helt sikkert prøve at lave  – kom jeg så endelig i gang med at lave chiaparfait, og med den konsekvens, at jeg nu har lyst til at lave dem hele tiden 😉 Og efter, jeg i en periode har vekslet mellem at lave chiaparfait med hindbærmousse og chiaparfait med grønskål og avocado, fik jeg lyst til selv at komponere en chiaparfait. Det blev til chiaparfait med jordbær-rabarberkompot.
Jeg tænker, at man sagtens kan lave chiaparfait med en typisk dansk “rød-grød” – jordbærgrød, blommegrød og lignende, og jeg har også selv lavet en dessertparfait med chiagrød og æblegrød.

Luise og David kalder deres chiaparfaits for showstoppers, fordi de er så imponerende at se på, og så tror man, de er svære at lave, hvilket de ikke er – selvfølgelig er der nogle arbejdsgange og logistik  i en chiaparfait. F.eks. hvis man, som jeg gerne selv vil lave granolaen, samt at chiagrøden skal laves mindst ½ time før spisning og gerne dagen før.
Man kan roligt føle sig fri til at lave pynten til sin parfait alt efter, hvad man har i sin husholdning.
En skabelon kan være at toppe sin parfait med frugt og eller bær, hakkede nødder, evt. en skefuld nøddesmør, granola og måske en krydderurt eller spiselige blomster.
Luise og David foreslår, man kommer en skefuld mandel eller anden nøddesmør på sin parfait, og de laver deres egen nøddesmør. Jeg er endnu ikke kommet i gang med at lave nøddesmør til daglig brug. Derfor bruger jeg peanutbutter, og det smager fantastisk 😀

Først nogle billeder af tre slags chiaparfait og herefter følger opskrifterne:

Chiaparfait med grønkål og avocado
Chiaparfait med grønkål og avocado

Chiaparfait med grønkål og avocado er særlig kunstnerisk at se på, fordi man kan sætte tynde skiver af kiwifrugter fast på den indvendige side af serverings-glasset og herefter komme fyldet i. Parfaiten er toppet med peanutbutter, bær og granola.

Veganermors Veganske Tærter
Få min e-bog!

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få Veganermors Veganske Tærter

Invalid email address
Der kan gå lidt tid, før du får mails (bekræftelse + download link). 
Du kan afmelde nyhedsbrevet til enhver tid. 
Chiaparfait med hindbærmousse
Chiaparfait med hindbærmousse. Den første chiaparfait, jeg lavede og absolut min yndlingschiaparfait.
Chiaparfait med hindbærmousse
Mere chiaparfait med hindbærmousse, peanutbutter, mango og valnødder.
Chiaparfait med jordbær-rabarberkompot
Chiaparfait med jordbær-rabarberkompot, toppet med peanutbutter, bær og granola.

Efter inspiration fra kiwiskiverne i grønkålsparfaiten, skar jeg et par store jordbær i skiver til at sætte på glassets inderside for ekstra skønhed 😉

Du kan finde en opskrift på æble-chiaparfait HER
Du kan finde en opskrift på granola HER

Opskrifter på tre slags chiaparfait:

Chiaparfait med hindbærmousse

Chiaparfait med hindbærmousse

Ret: Brunch, Chiaparfait, Morgenmad
Keyword: Glutenfri
Antal: 2
Glutenfri. Portionen rækker til 2 portioner (i størrelse som illustreret) eller 4 små desserter / brunch-portioner. Opskrift er fra bogen: "Green Kitchen Derhjemme" at Luise Vindahl og David Frenkiel.

Ingredienser

Chiagrød

  • dl usødet plantemælk (frit valg)
  • 3 spsk chiafrø
  • 1/4 tsk vaniljepulver
  • 1 spsk ahornssirup (kan undlades)
  • ½ lime (skal og saft)

Hindbærmousse

  • 200 g Hindbær (friske eller optøede)
  • 1 lille spisemoden avocado (el. ½ stor) (eller 50 g frossen avocado (kan kommes i frossen))
  • 4 store bløde dadler (uden sten)

Topping

  • 1 spsk nødde-/mandelsmør pr person (eller peanutbutter)
  • frugt eller bær (efter eget valg, kan være jordbær, hindbær, blåbær, mango, kirsebær æble, pære, blommer, vindruer eller hvad du har - følg gerne årstidens udvalg.)
  • evt. hakkede nødder (efter eget valg- valnødder er særligt sunde 😉 )

Sådan gør du

  • Chiaparfait med hindbærmousse

Chiagrød

  • Start med chiagrøden:
  • Kom chiafrø, vanilje og evt. ahornsirup i en skål. Tilsæt mælk og rør det godt sammen. Rør flere gange rundt i blandingen i løbet af de første 10 minutter, så der ikke dannes klumper.
    Chiaparfait med hindbærmousse
  • Lad chiagrøden trække i køleskabet i mindst 30 minutter, gerne natten over.
  • Chiagrøden er færdig, når der er udviklet en geléagtig masse omkring hvert chiafrø, og blandingen har fået en tyk og geléagtig konsistens.
  • Hvis chiagrøden skal holde sig i flere dage, kan det betale sig at hælde den på glas med et låg, der slutter tæt. Grøden holder sig frisk et par dage i køleskabet, hvis glasset ikke åbnes.
  • Inden servering røres reven skal og saft af ½ lime i den færdige chiagrød. Stil grøden til side mens du laver hindbærmousse.

Hindbærmousse

  • Hvis du bruger frosne hindbær, kan du lade dem tø op sammen med dadlerne, der skæres i mindre stykker. Herved opsuger dadlerne hindbærsaft og bliver lidt blødere. Hvis du ikke kan få bløde dadler, kan du lægge tørrede dadler i blød i vand i 20 minutter.
    Chiaparfait med hindbærmousse
  • Kom alle ingredienserne til hindbærmoussen i en blender, og kør til den har en glat konsistens.
    Chiaparfait med hindbærmousse

Topping

  • Vask og klargør din valgte topping
    Chiaparfait med hindbærmousse

Samling af chiaparfait

  • Fordel chiagrøden i bunden af 2 glas ( 4 til små brunchportioner). Skræl kiwi og skær den i fine skiver. Pynt med kiwiskiver fordelt på siderne i glasset. De kan stikkes lidt ned i chiagrøden. ukurrente kiwistykker (enderne af kiwi) kan bare lægges ovenpå chiagrøden.
    Chiaparfait med hindbærmousse
  • Fordel hindbærmoussen over.
  • Top med en spsk. nøddesmør og pynt bær eller andet frugt og gerne et drys hakkede nødder. På billedet er parfaiten pyntet med peanutbutter, mango, kirsebær, solbær, ribs og et drys hakkede paranødder MUMS 😀
    Chiaparfait med hindbærmousse
  • Hvis du planlægger at tage små chiaparfait med til kolleger eller brunch med familie/venner. Kan du lave dem næsten færdige aftenen før og opbevarer dem i køleskabet natten over - vent med at komme frugt på toppen til selve dagen.
    Chiaparfait med hindbærmousse
  • Her serveret som del af en julebrunch med vores børn.
    Chiaparfait med hindbærmousse

Noter

Vi starter altid aftenen før med at lave chiagrød og komme dadler og hindbær i en tallerken, som tør op i køleskabet henover natten. Næste morgen kommer jeg lime i chiagrøden og fordeler den i glas. Min mand laver hindbærmousse, og jeg skærer topping.
Parfaiten kan laves klar uden topping flere timer før servering (opbevares i køleskabet), Toppingen kan også klargøres på forhånd (brug citronsaft til feks æbler og pære), så det er hurtigt og nemt at toppe morgenmaden / desserten lige før servering.
Har du prøvet opskriften?Nævn @veganermor.dk på instagram!

 

Chiaparfait med grønkål og avocado

Chiaparfait med grønkål og avocado

Ret: Chiaparfait, Morgenmad
Keyword: Glutenfri
Antal: 2
Glutenfri. Angivet portion rækker til 2 personer (som illustreret). Opskriften er fundet i bogen: "Green Kitchen Smoothies" at Luise Vindahl og David Frenkiel. Lav gerne dobbelt portion chiagrød, når du er i gang, så har du til i morgen også 🙂

Ingredienser

Chiagrød

  • dl usødet mandelmælk (eller anden plantemælk- evt. kokosmælk)
  • 3 spsk chiafrø
  • 1 spsk ahornsirup (kan undlades)
  • 1/4 tsk vaniljepulver

Grønkålssmoothies

  • ½-1 spisemoden avocado (uden sten og kødet gravet ud.)
  • 1 moden grøn kiwi
  • 1 banan (gerne frossen)
  • 1 håndfuld grønkål el. spinat (uden ribber (gerne økologisk))
  • 1,25 dl kokosvand eller kokosmælk
  • ½ lime (saften)

Til pynt

  • 1 moden grøn kiwi (skåret i tynde skiver og hakket)
  • nøddesmør (eller peanutbutter)
  • friske bær
  • granola

Sådan gør du

Chiagrød

  • Start med at lave chiagrød: Kom chiafrø, vanilje og evt. ahornsirup i en skål. Tilsæt mælk og rør det godt sammen. Rør flere gange rundt i blandingen i løbet af de første 10 minutter, så der ikke dannes klumper.
    Chiagrød
  • Sæt en tallerken (som låg) over den skål, du har rørt chiagrød i, og lad den trække i køleskabet i mindst 30 minutter, gerne natten over. Chiagrøden er færdig, når der er udviklet en geléagtig masse omkring hvert chiafrø, og blandingen har fået en tyk og geléagtig konsistens.
  • Hvis chiagrøden skal holde sig i flere dage, kan det betale sig at hælde den på glas med et låg, der slutter tæt. Grøden holder sig frisk et par dage i køleskabet, hvis glasset ikke åbnes.

Grønkålssmoothies

  • Chiaparfait med grønkål og avocado
  • Kom avocado og kiwi i blenderen sammen med de øvrige ingredienser. Kør dem på høj hastighed til drikken er helt glat.
    Chiaparfait med grønkål og avocado

Samling af parfaiten

  • Chiaparfait med grønkål og avocado
  • Fordel halvdelen af chiagrøden i bunden af to mellemstore glas (som vist på foto). Lagene skal ikke være for pæne - det må gerne se lidt rodet og kunstnerisk ud.
  • Arranger et par kiwiskiver rundt langs indersiden af glassene.
    Chiaparfait med grønkål og avocado
  • Fyld op med halvdelen af smoothien, resten af chiagrøden og en skefuld nøddesmør. Hæld resten af smoothien på og slut af med endnu en skefuld nøddesmør.
    Chiaparfait med grønkål og avocado
  • Ved servering: Drys med hakket kiwi, bær og granola
    Chiaparfait med grønkål og avocado
  • Kan tilberedes uden pynt og stilles i køleskabet indtil servering.
    Chiaparfait med grønkål og avocado
  • Chiaparfait med grønkål og avocado

Noter

Parfaiten kan laves klar uden topping flere timer før servering, og toppingen kan klargøres på forhånd. Hermed er det hurtigt og nemt at toppe morgenmaden / desserten lige før servering.
Har du prøvet opskriften?Nævn @veganermor.dk på instagram!

 

Chiaparfait med jordbær-rabarberkompot

Chiaparfait med jordbær-rabarberkompot

Ret: Brunch, Chiaparfait, Morgenmad
Keyword: Glutenfri
Antal: 4
Glutenfri. Angivet portion rækker til 4-6 personer (som illustreret).

Ingredienser

Chiagrød

  • 5 dl usødet mandelmælk (eller anden plantemælk )
  • 6 spsk chiafrø
  • 1-2 spsk ahornsirup (kan undlades)
  • ½ tsk vaniljepulver
  • 1 lime (skal og saft )

Jordbær-rabarberkompot

  • 200 g rabarber (i mindre skiver)
  • 300 g jordbær (friske eller frosne og optøede)
  • 6 store bløde dadler (skåret i mindre stykker)
  • ½ tsk vaniljepulver

Til pynt

  • nøddesmør
  • bær (evt friske jordbær )
  • granola

Sådan gør du

Chiagrød

  • Start med at lave chiagrød: Kom chiafrø, vanilje og evt. ahornsirup i en skål. Tilsæt mælk og rør det godt sammen. Rør flere gange rundt i blandingen i løbet af de første 10 minutter, så der ikke dannes klumper.
    Chiagrød
  • Sæt en tallerken (som låg) over den skål, du har rørt chiagrød i, og lad den trække i køleskabet i mindst 30 minutter, gerne natten over. Chiagrøden er færdig, når der er udviklet en geléagtig masse omkring hvert chiafrø, og blandingen har fået en tyk og geléagtig konsistens.
  • Hvis chiagrøden skal holde sig i flere dage, kan det betale sig at hælde den på glas med et låg, der slutter tæt. Grøden holder sig frisk et par dage i køleskabet, hvis glasset ikke åbnes.
  • Chiaparfait: Pisk reven skal og saft af ½ lime i den færdige chiagrød, og stil den til side mens du laver hindbærmousse.
    chiaparfait med jordbær-rabarberkompot

Jordbær-rabarberkompot

  • Start med at koge rabarberne, og hvis de er friske skal der nok tilføjes lidt vand. Kog dem ca 5 minutter. Frosne jordbær optøs med fordel sammen med dadlerne, som herved opsuger væske fra jordbærrene. Tørrede dadler kan lægges i blød i vand i 20 minutter før brug.
    chiaparfait med jordbær-rabarberkompot
  • Kom rabarber, jordbær, vanilje og dadler i et blenderglas, og blend til en ensartet cremet masse.

Samling af parfaiten

  • Fordel halvdelen af kompotten i glassene. Pynt evt med jordbærskiver på indersiden af glassene.
    chiaparfait med jordbær-rabarberkompot
  • Fordel nu halvdelen af chiagrøden i glassene. Lagene skal ikke være for pæne - det må gerne se lidt rodet og kunstnerisk ud.
  • Kom herefter resten af kompotten i glassene og slut af med chiagrød.
  • Pynt med 1 spsk nøddesmør i hvert glas + valgte bær og granola.
    chiaparfait med jordbær-rabarberkompot

Noter

Chiaparfait med jordbær-rabarberkompot er lækker vegansk morgenmad, men kan også bruges til mellemmåltid eller som dessert. Man må kunne lave lignende lækre parfait med andre typer frugtgrød - kun fantasien sætter grænser, så prøv dig gerne frem 😀
Hvis chiaparfaiten laves i glas med patentlåg eller anden type glas med "sikkert" låg er den transprotabel. Illustrerede chiaparfait skulle f.eks. med til morgenmad hos en kollega.
Har du prøvet opskriften?Nævn @veganermor.dk på instagram!

Kommentér

Navigate