Yngste søn er hjemme på efterårsferie, og der mangler ikke forslag til madplanen i denne uge. 🙂
På afstand har han fulgt mine indlæg om veganske madvafler – uden mulighed for selv at smage dem. Han har overraskende mange ideer til ingredienser, som kan indgå i nye madvafler.
Et af hans forslag, spinatvafler, lå lige til højrebenet, da jeg nemlig havde kalkuleret med at ville forkæle ham med spinatpandekager og æblegrød, som er en af de sikre livretter gennem tiden.
Da han foreslog spinatvafler med æblegrød, sagde jeg derfor top og lagde an til, at de skulle være vores frokost (tog hvide bønner op af fryseren og lavede æblegrød af æbler, som alligevel stod og kaldte på at blive skrællet og kogt 🙂 ).
Jeg har ikke lavet spinatvafler før, og det er skønt med en udvidelse af vores vaffelrepertoire. Ingredienserne til spinatvafler er på en måde oplagte, da jeg har god erfaring med at bruge hvide bønner i vafler som grundsubstans, og ellers vil jeg bruge de samme ingredienser som i vores spinatpandekager – i håb om at ramme denne “elskede” smag.
Det er lykkes fint med at bage spinatvafler, og de smager dejligt.
Sammensætningen med æblegrød fungerer allerbedst, når æblegrøden er køleskabskold.
Hvis du får lyst til at lave spinatvafler med æblegrød men ikke har et vaffeljern, så bag spinatpandekager i stedet (jeg deler opskriften på veganske spinatpandekager sidst i indlægget).
De er super lækre med kold æblegrød.
Under frokosten, drøftede vi denne nye ret, og der begyndte en sjov fælles ide-udvikling, hvor vi tænkte “ud af boksen” omkring, hvad vaflerne ellers vil kunne bruges til. En sådan process minder mig om Pinocchio, “der er ingen bånd, der binder mig..” Og sådanne øjeblikke brænder jeg for 🙂
Det udspillede sig på denne måde:
Vi prøvede at smøre cashewnøddeost, og hasselnøddespread (nutella) på en vaffel som alternativ til æblegrøden – og det må jeg sige!! – MUMS! Det smagte super godt. Vaflerne får karakter af brød – nybagt og velsmagende brød. Jeg besluttede på stedet, at jeg vil servere vafler i brødkurven sammen med andre brødtyper ved førstkommende lejlighed 🙂
Der opstod en ide om at servere spinatvafler til ostebord – super god ide – bortset fra, at jeg lige nu kun kan lave en slags vegansk ost – nemlig cashewnøddeost. Det går jeg lige i tænkeboks med, og så kommer der helt sikkert – på et eller andet tidspunkt – et indlæg med vegansk ostebord og spinatvafler 🙂
Vi fortsatte med at brainstorme om spinatvaflers anvendelse, og vores næste vaffelprojekt – inden yngste søn tager tilbage til Århus – bliver at lave en vegansk madvaffel-burger med koftasbøf. Se det for dig: Spinatvaffel som bund, salat, tomater, agurk, rød peber, syltet squash, vegansk bønnebøf ala koftas, hjemmelavet ketchup, vegansk mayonnaise og en majsvaffel som top 🙂
Det må vi bare prøve! – Måske et kommende indlæg på bloggen 🙂 😉
I denne uge deler jeg opskriften på spinatvafler og spinatpandekager.
Opskrift på spinatvafler og spinatpandekager:
Ingredienser
- 300 g kogte hvide bønner (evt. en dåse)
- 400 g frossen spinat
- 1 moden banan
- 1 tsk salt
- peber
- ½ tsk muskat
- 2 spsk citronsaft/citrusuniversal
- 2 spsk olivenolie
- 150 g boghvedmel (eller fuldkornsrismel)
- 1 tsk bagepulver
- 2 dl vand
Sådan gør du
- Kom alle ingredienser på nær boghvedemel, bagepulver og vand i en skål.
- Blend ingredienserne med en stavblender og tilføj mel og vand af et par omgange.
- Varm vaffeljernet op til lampen lyser grønt. Kom en stor skefuld vaffeldej på hver plade. Pas på med at komme for meget dej på, så vaflen løber ud over pladen. Så hellere lidt mindre. Luk vaffeljernet og bag til knappen igen lyser grønt. Åbn ikke før, knappen lyser grønt. Tager ca 5 min.
- Fortsæt på denne måde til alt dejen er brugt. Der bliver ca 12 stk.
- Server evt. spinatvaflern med æblegrød. Eller som brød i en sandwich. Du kan også bage vafler og bruge dem som brød til frokost eller morgenmad. De smager skønt med med cashewnøddeost og nutella 🙂
Noter
Ingredienser
Del 1
- 2,5 dl fuldkornsrismel
- 2 spsk maizena
- 4½ dl plantemælk
- ½ tsk salt
Del 2
- 200 g spinat (optøet fra frost)
- lidt revet muskatnød
- 1 moden banan
- 1 spsk olivenolie
- evt. mere salt
- tilføj vand (til en passende bagbar konsistens)
- kokosolie (til bagning)
Sådan gør du
Del 1
- Bland mel, maizena og salt.
- Rør/pisk plantemælken i af et par omgange til dejen er helt klumpfri.
- Sæt dejen overdækket i køleskabet i MINDST en time
Del 2
- Kom resten af ingredienserne i dejen og blend det sammen med stavblender. Hvis du ikke har en stavblender, kan du mose bananen, bruge finthakket spinat og elpisker. Juster med vand til en passende konsistens. Smag til med ekstra salt og muskat.
- Bag pandekagerne ved middelvarme og lad panden blive varm, inden du starter.
- Bliver lidt tykkere end "almindelige" pandekager - men juster endelig med vand.
- Smager skønt med kold æblegrød.