Plante-Julefrokost

Dagens indlæg om plante-julefrokost, er tænkt som inspiration til plantebaseret og jule-egnet pålæg samt smukt og smagfuldt smørrebrød. Jeg tager udgangspunkt i vores julefrokost sidste søndag med en flok venner / tidligere naboer. Billederne af smørrebrød viser madderne fra denne julefrokost.

I lørdags stod jeg foran en hel uges ferie indeholdende hele tre arrangementer med vegansk smørrebrød. Nemlig en julefrokost med venner, vores traditionsrige julefrokost med et ældre ægtepar og min mands mosters 90 års fødselsdag. Vi er skarpt trænede i selv at medbringe mad. Til disse tre events er vi heldige at temaet for maden er ret ens. Derfor blev vi køkkensmarte og lavede nok pålæg til alle tre sammenkomster på én gang. Der er links til alle opskrifter i dette indlæg + praktisk anvisninger i smarthed.

Julefrokost smørrebrød
Smørrebrød til julefrokost med vennerne.
Plan for pålæg til tre juleevents:

HønseFRIsalat med ananas, rød peber og karse
Fredsfisk med remoulade, rød peber, caviart, bronzefennikel og citron
Fiskefrideller med chilimayo, agurk og granatæblekerner
Hjemmelavet chorizopølse med chilimayo og fermenteret rødkål
LeverFRIpostej med facon og agurk
***
Nøddeknækbrød med cashewnøddeost og mandariner.

Kit til smørrebrød:

Vores smørrebrød smagte fantastisk, og når det er sagt, er det næsten lige så vigtigt, at smørrebrødet også ser indbydende ud. Et par kvinder i venneflokken bedyrede, at de hellere ville have vores mad end deres egne traditionelle platter fra Brugsen – det var en dejlig anerkendelse.

Når jeg laver smørrebrød, sørger jeg derfor altid for at have et “pyntekit” i form af:
– Smørelse til brødet: f.eks Pesto (ses nok ikke 😉 )
– Grønt til under pålægget: Rucola, finthakket palmekål eller anden salat
-Pynt på maden: Rød snackpeber, små tomater f.eks skåret i blomst, Caviart (=tangcaviar), karse, dild e.l., agurk, granatæblekerner (=total smuk julepynt), syltede rødløg, rødkål og på andre tider af året – spiselige blomster.

Julefrokost smørrebrød
Julefrokost smørrebrød – transportable.

Vi har lige opdaget, at vores ellers pensionerede transporterbare kage-bradepande, som har plastiklåg med bærehanke, er helt optimal til at transporterer smørrebrød i. Kagefadet/-formen har stået ubrugt i over 7 år. En gang var det lystigt i brug, og har i dets gyldne periode bragt mange kanelkager og chokoladekager til skoler og gymnasier. Nu er pensionisttilværelsen inddraget til fordel for vegansk smørrebrød o.l. 😀

Links til opskrifter på pålæg:

HønseFRIsalat:
Laves frisk til hvert event, fordi der er 3-4 dage mellem frokosterne – er nem og hurtig at lave. Rester spises til frokost i mellemdagene.

HønseFRIsalat
Klassisk mayonnaisesalat.
Opskriften er inspireret af Mikuna Århus.
LikeMeat Bites er lavet på basis af sojaprotein.
Se opskriften
HønseFRIsalat

Fredsfisk:
Disse panerede pastinakker kan fryses, når de er tilberedte. Min mand lavede derfor en pæn portion fredsfisk, og vi frøs dem, som var tilovers efter det første pålægsfad. “Fiskene” tages op af fryseren, når de skal bruges, og kommes direkte i ovnen ved 180 gr varmluft i ca 5 min.
Lav evt din egen remoulade eller køb det.

Veganske fiskefileter
Panerede pastinakker. Også kaldet krigsfisk eller fredsfisk.
Glutenfri ved brug af glutenfri rasp.
Opskriften er inspireret af "Månebarnet".
Se opskriften
Veganske fiskefiletter

Vegansk remoulade
Glutenfri. Lav selv ingredienser som mayonnaise og pickles, eller køb det færdigt.
Vi bruger tit Hellmanns veganske mayonnaise til remouladen. Det fungerer super godt.
Se opskriften
Vegansk remoulade

Fiskefrideller:
Kan fryses.

Fiskefrideller
Minder om fiskefrikadeller - bare bedre. Der bliver ca 15 stk
Glutenfri ved brug af glutenfri havregryn.
Opskriften er inspireret af Pure Dansk
Se opskriften
Fiskefrideller

Chorizopølse:
Lavede 6 pølser og frøs de 4 til kommende events.

Vegansk chorizopølse
Glutenfri. Opskriften er fundet i bogen "Green Kitchen Stories", som er skrevet af Luise Vindahl og David Frenkiel. Udover ingredienserne til opskriften skal du bruge 5 stykker ostelærred på 20 x 30 cm og 10 stykker køkkensnor på 5 cm.
Se opskriften
Vegansk grøntsagschorizo med pesto og ketchup

Veganermors Veganske Tærter
Få min e-bog!

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få Veganermors Veganske Tærter

Invalid email address
Der kan gå lidt tid, før du får mails (bekræftelse + download link). 
Du kan afmelde nyhedsbrevet til enhver tid. 

LeverFRIpostej:
Blev bagt i 4 mindre forme, og de 3 blev frosset til kommende events. En pakke købe facon strækker sig til alle tre events og holder sig åbent i køleskabet. Du kan vælge at lave din egen lækon af rispapir, som findes hos Veganer.nu

LeverFRIpostej
Opskrift fra Mikuna.
Ikke glutenfri, hvis der er gluten i plantefarsen.
Se opskriften
LeverFRIpostej

Andre skønne jule-pålæg:
Vi kunne ligeså godt have lavet en eller flere af disse luksus-smørepålæg: “Tunsalat”, makrelfrisalat og kikærtesalat med karry. Du kan finde links til opskrifterne HER

Nøddeknækbrød og cashewnøddeost: 
Kan holde sig hele ugen – hvis man kan holde fingrene fra det 😉

Nøddeknækbrød
Hos os er de næsten spist før de er bagt. Så gode er de 🙂 Der bliver to plader.
Se opskriften
Nøddeknækbrød

Cashewnøddeost
Glutenfri. Kunne også kaldes cashew-ella, fordi den smagsmæssigt minder mere om en hvid nutella end om ost 😉
Se opskriften
Cashewnøddeost

MUMS! for nogle gode frokoster. I går holdt vi julefrokost med et par søde gamle mennesker. Asta på 91 år og Tommy på snart 90 år. Vi har budt dem på julefrokost i over 10 år, og da vi gik vegansk, slog de ingen knuder over det, for som Tommy siger, har han fra barnsben lært at smage på alt, som blev serveret, og det smager jo godt. Jeg serverede samme pålæg, og vi smurte selv vores madder efter hver vores appetit.

Jule-pålæg
Vegansk chorizo med chilimayo og fermenteret rødkål og leverFripostej med champignon og facon.

Nu har vi moster Astrids 90 års fødselsdag til gode på søndag kl 11, og vi kommer til at medbringe et smørrebrødsfad, som ligner det, vi havde med til venne-julefrokost i søndags.

Julefrokost smørrebrød

Kommentér

Navigate