Antal: 5
Inspireret af Englerod. Glutenfri tip: Erstat dejen med en glutenfri variant og benyt glutenfri havregryn.
Ingredienser
- 100 g grønne linser
- 1 grøntsagsbouillonterning (eller tilsvarende)
- 1 løg
- 2 fed hvidløg
- 1 porre
- 1 spsk jomfrukokosolie (til stegning)
- 1 tsk stødt koriander
- 1 tsk knust spidskommen
- salt og peber
- 1-2 spsk Tamari (sojasauce)
- 200 g champignon
- 2 gulerødder (ca. 150 g - revet)
- 100 g hasselnødder
- 2½ dl plantefløde (havre- soja eller mandelfløde)
- 3-4 spsk gærflager
- 50 g havregryn
- lidt olivenolie (til at pensle dejen med)
- timian og havsalt (til at drysse ovenpå stegen)
Rødbede-dej
- 10 g gær
- 1 tsk havsalt
- 3 dl lunken vand
- 4 spsk ekstra jomfruolivenolie
- 1 spsk kokossukker (eller rørsukker)
- 1 lille rødbede
- ca. 500 g durummel (gerne fuldkorns)
Sådan gør du
Dej
- Start med dejen: I en skål røres gæren ud med salt og lunken vand.
- Olivenolie og sukker tilsættes.
- Rødbeden skrælles, rives fint og røres med i skålen.
- Tilsæt herefter rigeligt med mel under omrøring, indtil dejen kan æltes med hænderne.
- Drys rigeligt med mel på et rent bord og ælt dejen godt igennem med hænderne, indtil den er smidig og homogen.
- Har du en røremaskine, kan du også ælte dejen deri et godt stykke tid.
- Lad dejen hæve tildækket i en skål ved stuetemperatur en times tid.
Fyld
- Skyl og kog de grønne linser i rigeligt vand sammen med grøntsagsbouillon i ca. 20 minutter.
- Hak løg, hvidløg, porre og champignon fint og steg det i en stor gryde i kokosolie sammen med tamari og krydderier.
- Gulerødder rives og hasselnødder hakkes fint. Det hele blandes sammen med plantefløde og gærflager og koges op under omrøring.
- Når linserne er kogt færdig, sies vandet fra, og linserne blendes groft med en stavblender i en skål for sig selv.
- Den blendede masse tilsættes i gryden med grøntsagerne, og det hele blandes godt sammen.
- Havregryn tilsættes. "Farsen" smages til og tilføjes evt. ekstra salt og peber. Det hele tages af varmen og stilles til afkøling.
Samling af stegen
- Når fyldet er kølet af. Gøres dejen klar til indbagning: Ælt dejen igennem. Tag ca 1/4 af dejen fra og gem den i køleskabet til pizzabagning i morgen. 🙂
- Rul dejen ud til en rektangel. Læg den på bagepapir, og læg linsefarsen henad midten - brug evt. hænderne til at forme den med.
- Skær sidedejen i strimler, som peger fremad. Læg endestykkerne af dejen over farsen og flet med sidestrimlerne. Det kan evt blive nødvendigt at fjerne nogle strimler til sidst. (fik desværre ikke taget billede af "fletteprocessen" - så de må komme på senere)
- Pensl med olie og drys med timian og flagesalt.
- Bag linsestegen i ovnen i ca. 30 minutter ved 185 grader varmluft.
- Skær den færdige linsesteg ud i ca. 2 cm skiver (evt. ved bordet) og server med grønt, eller det du normalt ville servere til en ”steg”.
- Linsesteg kan med fordel serveres i juletiden.
Noter
Årets julesteg hos os anno 2016.
Du kan finde Englerods opskrift på linsesteg med svampe og hasselnødder indbagt i butterdej HER
Du kan finde Englerods opskrift på linsesteg med svampe og hasselnødder indbagt i butterdej HER
Har du prøvet opskriften?Nævn @veganermor.dk på instagram!
2 Comments
Hej, Jeg vil prøve at lave denne julel-inse-nødde-steg i år, men er det muligt at lave dejen glutenfri?
Hej Annika
Jeg har søgt lidt på glutenfri butterdej, og det har du formentlig også 😉
Den dej, vi vanligt indpakker stegen i er en pizzadej med durummel.
Jeg tænker, du kan lave en glutenfri pizzadej og rulle den ud og indpakke i den. Tilsæt evt en revet rødbede, så får du en smuk rød dej.
Læs evt. Plantepushernes indlæg om glutenfri mors steg:
https://plantepusherne.dk/tips-til-glutenfrit-morsbroed/
Mors brød er også en steg med indbagt fars.
Pøj, pøj pøj med julestegen.
Skriv gerne og fortæl, hvordan det gik. Jeg vil så gerne lære af dig 😀
God jul
Kærlig hilsen Helle