Foodprepping – brug TID på at spare TID

Foodprepping betyder i al sin enkelthed at gøre forberedelser til maden. I dette indlæg betyder foodprepping at forberede og tilberede grøntsager, smørepålæg og andet tilbehør, og herved gøre det hurtigt og nemt at lave sunde og lækre madpakker og frokoster i løbet af ugen. Foodprepping er en genial måde at imødegå kompromisser med usunde fastfoodløsninger, som let opstår i kølvandet på travle og pressede perioder. For med alle mulige skønne ingredienser klargjorte til madpakken – tager det kun fem minutter at smække en sund og energifyldt madpakke sammen.
I dette indlæg er der en opskrift på vores foretrukne hummus med soltørrede tomater, samt link til alle de opskrifter på smørepålæg, der er på bloggen.

Rugbrød med kidneybønnepostej
Fridags-frokost lavet med foodpreppet pålæg og tilbehør : rugbrød med kidneybønnepostej

For mig er det netop den gode energi, som jeg opnår fra et sundt måltid, der tæller, og som motiverer mig til at investere én til to timer i køkkenet med at forberede en hel uges frokoster til min mand og mig. Hvad er det lige vores mad skal give os, hvis ikke det er en god energi?
Den mad, vi spiser, har stor betydning for vores overskud, vores kræfter og energi til alle dagens gøremål. Derfor er det er ikke ligemeget, hvad vi spiser – Vores krop får nemlig kun det brændstof at fungere på, som vi giver den i form af det, vi propper i munden. Såre enkelt 🙂
Det har en afgørende betydning for, om vi føler os friske eller trætte, at vi holder vores blodsukkerværdier stabile. Og når jeg foodprepper, tænker jeg det sådan, at jeg bevæbner mig mod en hel uges fristelser efter sød, hvid og ulødig mad, som jeg måske ville kunne få lyst til, hvis ikke det var fordi, jeg ultra nemt kan gribe i et sundt og bedre alternativ, som jeg i virkeligheden sætter meget mere pris på.

Foodprepping, som illustreret, er et relativt nyt begreb i vores køkken. Men i år har min mand og mig  fået cementeret en ny vane med på skift en uge af gangen at forberede enten morgenmad eller frokost. Vi har fundet ud af, at det  fungerer super godt for os. Vi har en stor fleksibilitet, hvor vi hjælper hinanden alt efter vores ugeprogram. Tit er der forberedte frokostting til overs fra den andens uge, som fortsætter ind i den følgende uge. Det betyder, at de dage, vi foodprepper, kan variere meget fra uge til uge. For andre fungerer det måske bedre med en mere fast rutine, f.eks. hver søndag, mandag eller lignende 🙂

Hvis vi gerne vil indføre nye og sundere rutiner til vores livsstil, angriber vi det oftest på en måde, hvor vi beslutter os for et første skridt; hvad kan vi nemt ændre her og nu? Det kan være et ganske lille skridt. Og efter det første skridt tager vi så stilling til vores næste bedste skridt. Vi oplever, at vi opnår en lettere og mere legende energi i ønskede forandringer – ved at vi ikke at lægger os fast på næste skridt, før vi ser, hvor første skridt bringer os hen 😀
På denne måde har vi indført bedre rutiner og mere varierede morgenmåltider og frokoster.
Første skridt var at dele ansvaret i den uge, vi stod overfor: “Hvis du sørger for, at vi får god morgenmad, og så sørger jeg for, at der er pålæg og tilbehør til ugens frokoster”.
Bare denne ene uge til at starte med, så tager vi næste skridt herfra 🙂
Nu er det blevet til en vane, at vi skiftes til at forberede morgenmad eller frokost fra uge til uge 😀

Til denne uges frokost-foodprepping har jeg helt konkret tilberedt:
Smørepålæg: Rødbedehummus, kidneybønnepostej og hummus med soltørrede tomater. Oftest laver jeg kun to slags smørepålæg. Hvis jeg skønner, jeg får lavet for meget smørepålæg til en uges forbrug, så fryser jeg noget af det med det samme – det  kan jo nemt tøs op igen, hvis jeg skønnede fejl 🙂
Marinerede bønner: med sorte bønner og kidneybønner, som vi bruger til at toppe hummusmaden med for at få flere og mere varierede proteiner.
Grønt: Rucola, skyllet og slynget (kan evt. købes klar til brug), hakket palmekål (haven bugner), rød peber i strimler, agurk- og gulerodsstave, tomater, plukket blomsterkarse-blomster og fennikelblomster samt basilikum. Og sikret mig jeg har oliven.
Frugt: Tit er vi også opmærksomme på at få købt forskelligt frugt, som kan supplere madpakken. Lige for tiden har vi mange ananasæbler i haven, som vi kan tage med.
Brød: Vi bager selv vores brød løbende og uafhængigt af foodprepping, men ellers høre det med til at foodpreppe frokostting, at få købt brød til ugens madpakker.
Rester: Hvis vi i løbet af ugen får madpakkeegnede rester, såsom salater, plantefrikadeller eller andet, indgår det som variation til madpakken.

rugbrød med kidneybønnepostej
Endnu en rugbrødsmad med kidneybønnepostej- lavet med ugens udvalg.
En mad med hummus med soltørrede tomater
En mad med hummus med soltørrede tomater og rød basilikum

Køkkennote: Når jeg laver flere smørepålæg af gangen, tænker jeg opvaskepraktisk. Omtalte tre smørepålæg er lavet i følgende rækkefølge: 1) Hummus med soltørrede tomater 2) Kidneybønnepostej og 3) Rødbedehummus. Jeg skraber foodprocessor-skålen og kniven, så ren som muligt, men undlader at vaske op mellem hver slags pålæg. Dvs. tre slags pålæg men kun én opvask 😀

Foodprepping smørepålæg
Foodprepping smørepålæg: kidneybønnepostej, marinerede bønner, hummus med soltørrede tomater og rødbedehummus

Du kan læse et indlæg om  at komme godt i gang med ugens madpakker HER
Du kan finde en opskrift på almindelig hummus HER
Du kan finde en opskrift på rødbedehummus HER
Du kan finde en opskrift på hokkaidohummus HER
Du kan finde en opskrift på ærtespread HER
Du kan finde en opskrift på kidneybønnepostej HER
Du kan finde en opskrift på cashewnøddeost HER
Du kan finde en opskrift på quinoarogn HER
Du kan finde en opskrift på quinoasalat (æggesalat-agtig) HER
Du kan finde en opskrift på vegansk tunsalat HER
Du kan finde en opskrift på marinerede bønner HER

Hummus med soltørrede tomater
Hummus med soltørrede tomater

Opskrift på hummus med soltørrede tomater:

Hummus med soltørrede tomater
Print Recipe
Glutenfri. De soltørrede tomater tilføjer en masse umami til hummussen, hvis man altså er til soltørrede tomater.
Hummus med soltørrede tomater
Print Recipe
Glutenfri. De soltørrede tomater tilføjer en masse umami til hummussen, hvis man altså er til soltørrede tomater.
Ingredienser
Antal personer:
Instruktioner
  1. Hvis der bruges tørre soltørrede tomater, som ikke ligger i olie (hvilket jeg foretrækker), kan man starte med at udbløde tomaterne ved at overhælde dem med kogende vand. F.eks den dl, som indgår i opskriften.
  2. Alle ingredienser blendes grundigt i en foodprocessor. Hvis den skal laves med stavblender er det en god ide at hurtighakke kikærterne først. Så går det nemmere at blende.
    Hummus med soltørrede tomater
  3. Smag til og tilsæt evt. mere citronsaft og krydderier. Vær opmærksom på, at de soltørrede tomater kan være salte!
    Hummus med soltørrede tomater
  4. Holdbarhed over en uge i køleskabet i en ren beholder med tætsluttende låg.
Recipe Notes

Skønt med variation til sin hummus 🙂
Spises på brød, eller som dip, eller kom en stor spiseskefuld ovenpå en salat.
Kan fryses.

Kommentér

Navigate