Æbleskiver hører i den grad december måned og julen til, og i vores hus er der bagt rigtig mange æbleskiver gennem tiden. Derfor var glæden stor sidste år, da jeg fandt ud af, at et farvel til æg ikke betød et farvel til æbleskiver 🙂
Det er faktisk ikke spor svært at bage æbleskiver uden æg, og jeg har tænkt en del over, hvordan jeg har forbundet både pandekager og æbleskiver med æg og ikke forestillet mig at kunne bage nogen af delene uden. Hvem har overhovedet fundet på at komme æg i?
Jeg har været forbi en del veganske blogge i min søgen efter ÆBLESKIVEN, og interessant nok er de opskrifter, jeg har mødt på min vej ret ens. Årets æbleskive – hos os – er fundet hos Englerod og ændret en lille smule. Hun bruger sigtet speltmel eller hvedemel. Jeg har valgt at bage dem med glutenfri havremel. De blev overraskende gode. De er nemme at bage (når æbleskivepanden lige er “bagt til”). De er runde, ret “kompakte”, og vi synes, de smager super dejligt.
Som nyt tilbehør til æbleskiverne har vi lavet blåbærmarmelade efter Englerods opskrift, hvor marmeladen er sødet med dadler og geleret med chiafrø. Det smager helt fantastisk.
Genialt fundet på at gelere med chiafrø 🙂
Du kan finde Englerods opskrift på hjemmelavet marmelade med dadler og chiafrø HER
Opskrift på veganske æbleskiver:
Ingredienser
- 300 g glutenfri havremel (kan købes i REMA)
- 4 spsk kokossukker
- 1 lille tsk stødt kardemomme
- ½ tsk vaniljepulver
- 1 knivspids salt
- 1 tsk natron
- 2 tsk bagepulver
- 3 dl neutral sojayoghurt
- 2-2½ dl plantemælk (f. eks. soja-, havre- eller mandelmælk)
- jomfrukokosolie (til stegning)
Sådan gør du
- Bland alle de tørre ingredienser i en skål. Tilsæt sojayoghurt og plantemælk lidt efter lidt. Pisk godt igennem med en håndmixer, så dejen bliver luftig. Dejen skal have konsistens som en tyk pandekagedej. Lad dejen hvile et kvarters tid inden stegning.
- Varm et æbleskivejern og smelt en smule kokosolie i hvert hul. Fyld hvert hul med dej, lad det stege et par minutter ved middel varme og vend dem herefter halvvejs rundt. Vend dem nu helt og bag dem færdige. Fortsæt med alt dejen.
- Vi har gang i en 3 dobbelt portion her 🙂
- Godkendt af husnissen.
Noter
De bliver naturligt mere runde og kompakte, uden vi gør noget særligt for det. Vores familie synes disse æbleskiver smager bedre end de traditionelle.
Kan bages i god tid og opvarmes. Kan fryses.
Server f.eks. med hjemmelavet marmelade efter Englerods opskrift, som du finder HER
Velbekomme 🙂
6 Comments
Hejsa! Jeg har lige opdaget din spændende blog! Hvor er der bare mange lækre ting, som jeg skal have prøvet at lave 🙂
Jeg står pt. overfor den udfordring, at jeg skal undgå gluten, mejeriprodukter og soja – tror du, at ovenstående opskrift vil fungere med fx 5dl mandel- eller risdrik i stedet for 3 dl neutral sojayoghurt + 2-2½ dl plantemælk f. eks. soja-, havre- eller mandelmælk? Eller bliver den for “tynd” og “sjasket”? På forhånd mange tak. KH Lilly
Hej Lilly
Velkommen til bloggen 🙂
Jeg tror sagtens, du kan erstatte sojayoghurten med mandelmælk. Du kan evt. syrne de 3 dl mandelmælk med 1 spsk citronsaft, så tykner det lidt, og minder lidt om kærnemælk. Men det er slet ikke sikkert, det er nødvendigt. Det er vigtigt at lade dejen hvile i 15 minutter inden bagning.
Held og lykke med det 😀
Du skal i øvrigt også prøve retten med pandekager og indisk curry. Pandekagerne er bagt af kikærtemel, salt og vand.
Det behøver SLET ikke være kedeligt at undgå gluten, mejeriprodukter og soja 😉
Kærlig hilsen Helle
TUSIND tak for hurtig og positiv respons! Jeg glæder mig til at afprøve opskriften.
Har ikke spist kød i næsten tyve år, men er nu i gang med at udelukke visse ting pga. helbredet. Mælkeprodukter er en ting, men nøøøøj hvor det er svært med den soja – især da den jo ofte udgør et alternativ til mælkeprodukter (og jeg savner sojadrik og tofu)….
Tak for tip – tror faktisk de kikærtepandekager minder meget om dem, som min mand ofte laver 😉 TAK igen 🙂 KH Lilly
Velbekomme og glædelig jul 🙂
Hvorfor klistrer dejen sådan til siderne? Jeg bruger 1 tsk kokosolie pr form, og de kan bare ikke drejes eller noget..
Hej Dorthe
ØV! ØV! Det er da til at blive ret negativ over 🙁
Jeg ved ikke, hvad der sker. Vi oplever også, at vi lige skal have “bagt æbleskivepanden til”, og at de første måske ikke lykkes så godt, som de næste.
Det lyder jo til, at du kommer nok fedtstof på. Har panden mon været varm nok, til at æbleskiven kan danne skorpe?
Skynd dig og find en anden opskrift. Både Mia Sommer og Englerod og sikkert mange andre har rigtig gode opskrifter på æbleskiver.
Pøj Pøj
Kærlig hilsen Helle 🙂