Vegansk julepie er en ny julelivret anno 2020 🙂
Glutenfri julepie med fyld af linser, svampe og hasselnødder.
Det er ret taknemmeligt at blive en favoritret, når vi tager vores yndlings juleaftens steg (indbagt linsesteg), og laver om til en pie. Jeg havde dog ingen forestilling om, at det ville blive SÅ godt.
Ideen, til at omskabe vores indbagte linsesteg til pie, opstod ud fra et ønske om at indbagningsdejen i år helst skal være glutenfri. “Er vores glutenfrie tærtebund mon egnet til formålet?”
Du kan læse et indlæg finde en opskrift på indbagt linsesteg HER
Der er en opskrift på julepie og salat med grønkål, fennikel og citrus i dette indlæg.
At julestegen nu har fået form som en pie, skyldes helt sikkert, at jeg her i efteråret har arbejdet på en lille tærtebog med opskrifter på alle vores bedste tærter. Jeg har været ret meget i et tærteunivers.
E-bogen “Veganermors veganske tærter” skulle have været en julegave til bloggens subscribers.
Udgivelsen er udskudt til januar, fordi min uundværlige hjælper, webmaster og ældste søn lige nu har højt arbejdspres på sin uddannelse. Han investerer i stedet sin juleferie i projektet.
I må gerne glæde jer til en nytårsgave i januar 😀
Julepien er ikke med i bogen – måske udgør den starten til en version 2 😉
Tærtebogen indeholder opskrifter på syv gode hverdagstærter, to festanretninger, en tærtelet og en æbletærte med hasselnøddesoftice. Her ud over er der opskrifter på otte salater, der egner sig fortrinligt som tilbehør til tærte. Selv elsker jeg madtærter, som jeg opfatter som komplet og sund mad i én ret.
Vegansk julepie med salat af grønkål, fennikel og citrus.
Jeg lavede julepien første gang i slutningen af november, og serverede den med en frisk salat af grønkål, fennikel, appelsin, grape, granatæblekerner og mynte.
En super lækker og sund salat, som er skøn i kombination med den mere bastante julepie.
Juleaften bliver tilbehøret til pien noget mere klassisk juletilbehør. Det bliver enten bagte rodfrugter eller hasselbagte søde kartofler, svampesovs og rødkålssalat, samt noget surt (f.eks. julesyltet hokkaido).
OBS! Du har måske en anden fortrukken juleaftenssteg, hvilket er super godt.
Du skal bare vide, at denne pien har potentiale til meget mere end at være en fravalgt juleret.
Pien er forkælelsesmad såvel i juledagene eller nytårsaften som til festlige “komsamner” året rundt. 😀
Opskrifter på julepie og salat med grønkål, fennikel og citrus:
Ingredienser
Fyld
- 100 g grønne linser
- 1 grøntsagsbouillonterning
- 1 løg
- 2 fed hvidløg
- 1 porre
- 200 g champignon
- 1 spsk jomfrukokosolie (til stegning)
- 1½ tsk stødt koriander
- 1½ tsk stødt spidskommen
- salt og peber
- 2 spsk Tamari (eller anden sojasauce)
- 150 g gulerødder (fintrevet)
- 100 g hasselnøder
- 2½ dl plantefløde
- 3-4 spsk gærflager (obs glutenfri)
- 50 g havregryn
Bund
- 80 g cashewnødder (el. mandler, hasselnødder ol)
- 160 g havremel
- 1½ spsk FiberHusk
- ½ tsk salt
- 4 spsk olivenolie
- 2 dl koldt vand
Top
- 60 g cashewnødder
- 120 g havremel
- 1½ spsk FiberHusk
- lidt salt
- 3 spsk olivenolie
- 1½ dl koldt vand
- lidt olivenolie eller mælk (til pensling af dejen)
- Timia og flagesalt (til drys på tærten.)
Sådan gør du
Fyld
- Start med at lave fyldet, og mens det køler ned forberedes bund og top.
- Skyl og kog de grønne linser i rigeligt vand sammen med grøntsagsbouillon i ca. 20 minutter.
- Hak løg, hvidløg, porre og champignon fint og steg det i en stor gryde i kokosolie sammen med tamari og krydderier.
- Gulerødder rives og hasselnødder hakkes fint. Det hele blandes sammen med plantefløde og gærflager og koges op under omrøring.
- Når linserne er kogt færdig, sies vandet fra, og linserne blendes groft med en stavblender i en skål for sig selv.
- Den blendede masse tilsættes i gryden med grøntsagerne, og det hele blandes godt sammen.
- Havregryn tilsættes. "Farsen" smages til og tilføjes evt. ekstra salt og peber.
- Tages af varmen og stilles til afkøling.
Bund og top
- Start med bunden.
- Hak cashewnødderne fint i en minihakker. Bland de tørre ingredienser.
- Lav en fordybning i midten til olie og vand i.
- Rør dejen sammen. Den skal helst være til den fugtige side, og hvis den skønne for våd, lader du den hvile 1-2 min, mens FiberHusk suger væske til sig.
- Tryk dejen ud i en usmurt tærteform og godt op af siderne.
- Lav dejen til toppen på samme måde.
- Dejen kan rulles ud mellem to stykker bagepapir. Aftegn tærteformens størrelse på det ene stykke bagepapir, og vend den tegnede streg væk fra dejen.
- Rul dejen ud over blyantstregen. Det overskydende dej kan bruges til pynt..
- Marker med en kniv den tegnede cirkel ned i dejen. Tag det øverste papir af, og skær toppen til.
- Fyldet hentes ind, røres rundt og smages til.
- Fordel fyldet i bunden og pres det godt sammen.
- Løft toppen op vha bagepapiret, og vend det ovenpå tærten. Skulle det lande skævt, kan det godt flyttes på plads 🙂
- Pynt evt toppen med det resterende dej. Rul ud og skær eller tryk hjerter, juletræer, eller hvad du har lyst til og placer ovenpå toppen.
- Pensel med olie eller plantemælk og drys med flagesalt og timian.
- Bages i 30 minutter ved 185 gr varmluft (200gr alm. ovn).
- Spises f.eks med salat....
- .....eller juletilbehør som rodfrugter, sovs, rødkål m.m.
Noter
Ingredienser
- 100 g grønkål
- 1 fennikel
- 2 appelsiner
- 1 rød grape
- ½1 granatæble
- 1 lille bundt frisk mynte (kan udelades)
Sådan gør du
- Skyl kålen og del den i mindre blade.
- Halvér fennikel, fjern stokken - gem lidt af toppen til pynt. Skær fennikel så tyndt som muligt, f.eks på en mandolin.
- Skræl appelsiner og grapefrugt og skær i fileter. Massér granatæblet, halvér det - eller skær i både for at få kernerne ud. Eller hvad du plejer med granatæbler. Kom kerner og saft ud i en skål.
- Hak evt. myntebladene let.
- Vend fennikel med appelsin, grapefrugt, mynte og granatæblekerner. Få endelig al saften med fra granatæble og citrusfrugterne.
- Anret grønkålen i bunden af en skål/et fad og top med salaten. Drys hakket top af fennikel over.
- Velbekomme!
2 Comments
Det hele ser vidunderligt ud, så festligt og festligt. Jeg vil prøve disse opskrifter på min familie juleaften. Det har været et langt, vanskeligt år, og jeg håber, at vi på en eller anden måde kan få en sikker, glad familiejul.
Tak, Helle.
Andy Mooney
[sender hilsner fra England] (tak Google translate!)
Hej Andy
Thanks for your comments.
It’s a really nice christmas-pie. Hope you can translate the recipe.
Hope for you the very best christmas 🙂
Greatings from Helle