Jeg laver jævnligt mindfulnessøvelser for at “træne” min mentale robusthed. Opskriften på pæretærte kom til mig under en sådan øvelse. Jeg havde sat mig til rette for at lave en 10 minutters åndedrætsmeditation, og ret utilsigtet blev udbyttet af meditationen en opskrift på vegansk pæretærte. Det har jeg ikke lige oplevet før, og helt oplagt måtte jeg da bage den tærte 🙂
Efteråret er sæson for pærer. Selv holder jeg utroligt meget af Clarafrispærer, hvis sæson nu er ved at være ovre. De er gode, når de er faste og sprøde, men netop når de bliver mere modne og bløde, er de gode at lave pæretærte af, og det er det, jeg har gjort.
Da, jeg bagte pæretærten første gang, lod jeg skrællen være på pærerne. Det så enormt flot ud, men under bagningen blev skrællen brun. Det var knap så flot! Da jeg smagte på tærten, var det min oplevelse, at konsistens og smag af skræl på de bagte pærer forstyrrede nydelsen af pærernes sødme. Derfor måtte jeg bage tærten en gang til og denne gang med skrællede pærer. Det var meget bedre 🙂 MUMS!
Eftersom jeg ikke spiser sukker, er det selvfølgelig ikke “rigtig” marcipan, der er kommet i tærten.
Jeg har lavet marcipan af smuttede mandler og ahornsirup. Chokoladen, som er kommet over, er ligeledes tæt på sukkerfri. Jeg har brugt en chokolade med 92% kakaomasse. Det spiser jeg nemlig med stor nydelse. Hvis du har lyst til at bage tærten, hvilket varmt kan anbefales, bestemmer du jo selv, om du vil vælge at bruge købemarcipan og en mere sød chokolade. Dog vil jeg anbefale chokolade med minimum 70% kakao, da den mørke chokolade klæder pærerne og marcipanen.
Jeg har tidligere bragt en opskrift på en vegansk fransk æbletærte. Du kan finde indlægget og opskriften HER
Opskrift på vegansk pæretærte med marcipan og chokolade:
Ingredienser
Tærtebund med hvedemel
- 100 g grahamsmel
- 100 g hvedemel
- lidt salt
- 1 tsk sukker
- 1 tsk bagepulver
- 2 spsk ekstra jomfruolivenolie
- 1 dl koldt vand
Tærtebund uden hvedemel
- 50 g cashewnødder (finthakkede)
- 100 g bygmel (eller glutenfri havremel)
- 3/4 spsk FiberHUSK
- lidt salt
- 1 tsk birkesød / rørsukker
- 1 tsk bagepulver
- 2 spsk ekstra jomfruolivenolie
- 1 dl vand
Marcipan
- 150 g mandler (smuttede)
- 2 spsk ahornsirup
- ½ dl vand (til en passende konsistens)
Tærtefyld
- 2-4 modne pærer
- ½ citron (saften fra citronen)
- 50 g mørk chokolade (Hakket)
Sådan gør du
Tærtebund
- Bland alle tørre ingredienser og lav et hul i midten af melblandingen.
- Kom olie og vand i og rør det hele sammen, saml evt. med fingrene til sidst. Dejen må godt være lidt fugtig. Tryk dejen ud i en u-smurt tærteform - evt. med lidt mel på fingrene.
- Tærtebunden skal ikke forbages.
Marcipan
- Kom de smuttede mandler i en foodprocessor eller minihakker og hak dem ganske fint. Skrab evt. ned fra kanten et par gange.
- Tilføj ahornsirup og vand og hak det med. Tilføj evt. mere vand til marcipanen har en passende konsistens.
Samling af tærten
- Fordel marcipanen på tærtebunden. Hvis du bruger "rigtig marcipan" kan du evt. rive det på et råkostjern og fordele det på tærtebunden.
- Skræl pærerne og skær dem i både. Vend bådene i citronsaft, før de lægges på tærten. Læg bådene i en krans som på billedet og Først rundt langs yderkanten af tærten og efterfølgende i midten af tærten.
- Bag tærten i ovnen ved 185 grader varmluft. Først i 10minutter.
- Imens hakkes chokoladen. Når tærten har bagt i 10 minutter, drysses chokoladen henover tærten, som herefter færdigbages i yderligere 15 minutter.
- Server tærten med sojade natural (sojayoghurt) eller sojade rørt med lidt vanilje og ahornsirup. Alternativt pisket plantefløde.
- Velbekomme 🙂
2 Comments
Tusind tak, det er min nye favorit glutenfri og sukkerfri pære fryd 🙏🤗❤️
Hej Kristina
Velbekomme og tak for din positive kommentar 🙂
Hilsen Helle