Det var min kollega, Christine som fik mig igang med at prøve den veganske måltidskasse fra Årstiderne. Christine fik mig overtalt, fordi hun var overbevist om, at jeg ville finde god inspiration i måltidskassens opskrifter – og Christine får altid ret 🙂
Spicy bombay-linsesuppe er en ret fra veganerkassen, og jeg deler opskriften i dette indlæg.
Årstiderne deler også selv deres opskrifter, og du kan se en lille video om suppen HER
Min mand er vestjyde – ikke vest-vest – men dog vestjyde, og når han finder på at rose noget mad med gloser som: “Det er da en himmerigs mundfuld” – Så ER det godt! 😀
Det var sådan ordene faldt fra hans mund, da jeg serverede Årstidernes spicy bombay-linsesuppe en lørdag aften for nogle uger siden, og det har jeg faktisk aldrig hørt ham sige før til noget som helst mad, jeg har serveret. Jeg helt enig med min mand i hans vurdering af denne skønne suppe 😉
Ved ikke lige hvad jeg havde forventet af suppen – men den hittede i første mundfuld 😀
Jeg vidste med det samme, at denne skønne linsesuppe skulle laves igen og absolut deles på bloggen.
Min udfordring har været, at Årstidernes måltidskasser smart nok indeholder færdige krydderiblandinger. Spicy bombay-linsesuppe er krydret med en krydderiblanding kaldet “Bombay-krydderi”, som er en blanding af spidskommen, kardemomme, kanel, muskat, nellike, chili, bukkehorn, løgpulver, hvidløgspulver og peber (lyder godt ikke? 🙂 ) Men i hvilket forhold?
Inden jeg lavede suppen, startede jeg derfor med at lave en krydderiblanding.
I min logik er det nemmere at lave en krydderiblanding først, som jeg herefter kan tage en teskefuld af eller mere til krydre med – altså nemmere og mere “trygt” end at drysse retten med lidt af det og lidt af det og lidt af det… osv. 😉
Jeg har valgt at proportionere/dosere krydderierne i blandingen ud fra mit forhold til krydderierne, nemlig udfra hvilke krydderier, der gerne må dominere mest til vores smagspræference.
Jeg har tilfældigvis hvidløgsgranulat og løgpulver i krydderiskuffen, derfor er de kommet i min blanding – og ellers havde jeg tænkt, at der jo både er rigtige hvidløg og løg i suppen, så hvis jeg ikke havde ejet disse krydderier, ville jeg have undladt dem i blandingen.
Jeg har ikke bukkehornspulver i min samling, men valgte at bruge karry i stedet for, da det indeholder bukkehorn. Vores chilipulver er ret hot og er kun doseret med en knivspids.
Skulle du ligge inde med Årstidernes bombay-krydderi, så brug endelig det 🙂
Du finder mit blandingsforhold til krydderiblandingen i opskriften sidst i indlægget.
Ud over at suppen varmer og smager super dejligt, er den også ret sund.
Suppen består b.la. af løg, hvidløg, ingefær, gulerødder, tomater, røde linser og grønkål.
I min optik er denne linsesuppe en rigtig “forkølelse- og influenza – go home – suppe” 😉
Suppen toppes med “agurkefløde” (agurketern vendt i plantefløde og tilsat lidt presset hvidløg), hvilket giver et dejligt modspil til en ellers ret krydret suppe. MUMS!
Opskrift på spicy bombay-linsesuppe:
Ingredienser
Linsesuppe
- 1 løg (finthakket)
- 3 fed hvidløg (2 finthakket, 1 presset)
- 1-2 spsk frisk ingefær (finthakket eller revet)
- 250 g gulerødder (i tynde skiver)
- olivenolie
- 1-2 tsk bombay-krydderiblanding (se under krydderiblanding)
- 200 g røde linser
- 1 spsk grøntsagsbouillonpulver/-terning (f.eks Herbamare)
- 1 l vand
- 150 g tomater (i tern)
- 100 g grøntkål (ribbet og groft hakket)
- ½ agurk (i små tern )
- 1 dl plantefløde
- ½ grøn eller rød chili (i tynde ringe)
- Havsalt og friskkværnet peber
Krydderiblanding
- 1 tsk stødt spidskommen
- ½ tsk støt kanel
- ½ tsk støt kardemomme
- ½ tsk karry
- ½ tsk hvidløgsgranulat (kan udelades)
- ½ tsk løgpulver (kan udelades)
- 1/4 tsk støt nellike
- 1/4 tsk støt muskatnød
- 1 knivspids chilipulver
- 1 drys Friskkværnet peber
Sådan gør du
- Start med at lave en bombay-krydderiblanding. F.eks. i et lille glas med låg, så du kan ryste krydderierne godt sammen.
- Lav herefter suppen.
- Sauter løg, finthakket hvidløg, ingefær og gulerødder i lidt olie i en rummelig gryde, til gulerødderne er let møre og gyldne i kanten.
- Tilsæt ca. 1 tsk bombay-krydderi, og steg det med ganske kort.
- Skyl linserne i koldt vand, afdryp godt, og kom dem i gryden.
- Dæk linser og grønt med 1 liter vand, tilsæt bouillonpulver/-terning, og kog op.
- Vend tomatternene i gryden, og lad det hele småsimre i ca. 25 minutter, til alt er helt mørt.
- Vend imens agurketern og plantefløde sammen i en skål, og smag til med salt, peber og presset hvidløg.
- Steg grønkålen i lidt olie på en pande, til den falder lidt sammen.
- Smag suppen til med salt, peber og evt. mere bombay-krydderi. Vend grønkålen i lige inden servering.
- Anret evt. suppen i små skåle, og top med lidt agurkecreme og chiliringe.
- velbekomme 😀
Noter
Rester af krydderiet kan bruges næste gang, du laver suppen, eller i en dhal.
Årstidernes opskrifter er til 2 personer, men vores erfaring er, at suppen strækker til 3 personer eller 4 personer som forret. Suppen smager lige så skønt dagen efter 😀