Ide og opskrift til konfektkuglerne er fundet hos Aurion i forbindelse med mit køb af 5 kg flækkede Fuegobønner. Før jeg købte, var jeg nemlig nysgerrig på, hvad jeg kunne lave med disse flækkede hestebønner. Jeg har korresponderet med Aurion og fået lov til at dele opskriften.
Om opskriften:
Aurion skriver ved opskriften:
“Elsker du også kombinationen af chokolade og ristede hasselnødder? Så har vi her et bud på en nem og lækker snack. Kan også anvendes som juleslik.
Opskriften er udviklet i samarbejde med Vælg Bælg. Du kan følge @vælgbælg på Instagram”.
“Vælg Bælg” består af Emma og Emma (@vælgbælg på Instagram), som begge er diætiststuderende og gerne vil dele inspiration til, hvordan vi kan spise flere bælgfrugter. Vælg Bælg bruger selv sorte bønner i deres Ferrero-opskrift, Aurion bruger ½ Fuegobønner og ½ sorte bønner og foreslår, at de sorte bønner kan erstattes med gråærter. Det er så her, jeg står på – med både Fuegobønner og gråærter i skabet er det bare at komme i gang.
Super dårlig timing:
Definitionen på dårlig timing er, at jeg med stor glæde og gejst kaster mig ud i at dele inspiration til at lave mad med danske bælgfrugter på et år, hvor høsten af bælgfrugter i Danmark har slået fejl. Sommerens dårlige vejr har simpelthen ødelagt høsten. Aurion melder udsolgt på flere af de danske bælgfrugter, og skriver, at der først kommer nye forsyninger efter næste års høst 🙁
Det betyder, at min mission om at inspirere til at udskifte udenlandske bælgfrugter med danske bælgfrugter, ender med at blive en omvendt øvelse. Jeg har jo selv (uvidende om den dårlige høst)sikret mig mange danske bælgfrugter. I en husholdning på 2 personer, kommer de til at række flere måneder. Det betyder, at når jeg deler opskrifter med danske bælgfrugter, bliver jeg nød til at foreslå en alternativ udenlandsk bælgfrugt 🙁
Overordnet kommer det til at betyde, at jeg slår bremserne i med planlagte delinger. Jeg ville have givet hver bælgfrugt (Ingrid ærter, Gråærter, Hestebønner og Anicialinser) sin periode til at shine på bloggen. Der vil fortsat komme masser af mad med skønne danske bælgfrugter, fordi det er det mad, jeg kommer til at lave. Forhåbentlig lykkes høsten i 2024, så kan jeg samle bolden op igen 🙂
Opskrift på Ferrero Rocher med bælg:
Gråærten er så lækker chokoladebrun, når den er udblødt og kogt. Jeg synes ligefrem, den kalder på chokolade. OG! i denne Ferrero Rocher, synes jeg, den finder hjem 🙂 Gråærten er absolut også hjemme i det salte køkken 😉
Ingredienser
- 120 g kogte Fuegobønner
- 120 g kogte Gråærter (eller sorte bønner)
- Obs (eller 240g sorte bønner eller andre bønner.)
- 16 saftige dadler
- 50 g rå kakao
- 1½ dl finvalsede havregryn
- 150 g ristede hasselnødder
- 1 spsk ahornsirup (eller honning, hvis du bruger det.)
- ½ tsk salt
- 200 g mørk / eller lys chokolade
Sådan gør du
- Hvis du selv koger bønner/ærter, skal de selvfølgelig forberedes først.
- Rist hasselnødderne på en tør pande til de er gyldne.
- Kom 50 g ristede hasselnødder og de resterende ingredienser (på nær chokoladen) i en foodprocessor og blend det godt sammen til en tyk masse.
- Sæt massen på køl i 30 minutter.
- Tag massen ud af køleskabet og form den i små mundrette bidder.
- Pres en hasselnød ind i hver kugle og sæt nu kuglerne på køl igen.
- Sæt gerne kuglerne i fryseren en times tid før, de overtrækkes med chokolade. Det får chokoladen til at binde bedre og giver et tykkere lag chokolade på kuglerne.
- Smelt chokoladen over vandbad eller i mikroovnen.Blend de resterende hasselnødder i en minihakker og bland med den smeltede chokolade.
- Vend kuglerne i chokoladeblandingen og sæt dem på køl.
- Når chokoladen er størknet, er de klar til servering.
Noter
Kog endelig en større portion af de bønner/ærter, du vælger. Det gør det nemmere at lave konfekten igen. Du kan finde Aurions opskrift på Ferrero Rocher med Fuegobønner HER Resteovertrækschokolade kan blandes med andre lækkerier (rosiner, gojibær, tranebær o.l) hældes på madpapir og køles fast.