Pinsefesten 2025 blev igen en rigtig dejlig dag med glade og positive gæster. Festen fandt sted pinsesøndag d. 8. juni fra kl 13, og i år deltog 18 personer. Det er 9. år i træk, min mand og jeg inviterer til samling med min del af familien. En tradition, vi startede, efter min mor døde, for at vi stadig har et fælles samlingspunkt med mine søskende, niecer og nevøer. Normalt udspiller dagen sig i et telt i haven, men i år måtte vi rykke indendørs pga vejret.
Steffen og jeg laver selv alt maden, som er gennemført plantebaseret. Dette indlæg er en beskrivelse af festmenuen i billeder og ord med henvisninger og links til opskrifter. Sidst i indlægget er der links til de tidligere 8 års pinsefester, som inklusiv dagens indlæg er tænkt som inspiration til grønne festmenuer.
Festlokalet:
Vi har før holdt fest for op til 25 personer i vores stue – det er bare mange år siden, og stuen er møbleret anderledes nu. Vi går dog ikke af vejen for en udfordring, og ved at flytte rundt på møbler og bytte rundt på nogle borde, (mit arbejdsbord blev midlertidigt spisebord i køkkenet), lykkedes vi med at lave et fint setup. En lav rumdeler blev vendt om, dækket af et gardin og brugt til buffet. Jeg elsker at bruge, hvad vi har og at se møblerne i nye rammer og funktioner. Plakater fra min mands 25 års arbejds-jubilæum blev hængt over rodet i reolen og blev samtidigt et muntert indslag for familien.


Pinsefest MENU:
Spinatpandekage med dildcreme og læx
Bagte søde kartofler med rød peberhummus og spidskålssalat
Okonomiyaki med ærtespread, krydrede gråærter, grønt tilbehør og chilimayo
Dessertvafler med bananis, lakridsguf, vandmelon og jordbær
Jeg planlægger altid menuen til pinsefesten efter, at den skal bestå af retter, som familien ikke har prøvet før – i hvert fald ikke til pinsefesten. Jeg elsker simpelthen at udvide deres horisont for plantemad. Enkelte retter kan dog godt være gengangere. Samtidig sørger jeg for, at der altid er en ret, som er ny for os. I år blev det nye for os kombinationen af økonomiyaki, ærtespread og krydrede gråærter. Familien er heldigvis ad åre blevet ret trygge ved plantebaseret mad, og går forventningsfulde og ubekymrede til buffeten 😀
Menuen vist i billeder:








Links til opskrifter og how to do:
I år havde jeg fri det meste af ugen op til pinsen og har kunne fordele forskellige madopgaver over flere dage, hvilket har været både hyggeligt og ret ustressende 🙂
Spinatpandekage med dildcreme og læx:

Forretten blev besluttet i påsken, hvor rester fra spinatroulade med dildcreme og læx blev udnyttet til personlige rouladeruller fremfor at blive skåret ud til hapsere. Det var en himmerigs smagsoplevelse, som gav gode lyde rundt om bordet. Min familie har tidligere fået spinattærte med dildcreme og læx – men aldrig denne rulle. Dermed var forretten på plads.


Du kan finde en opskrift på dildcreme (sojasmøreost) hos Plantepusherne HER
Jeg har tilføjet masser af småtskåret frisk dild, lidt salt, peber og ahornsirup til grundosten.
Alternativt kan du købe en vegansk flødeost og bruge som creme og evt. tilføje dild.
Læx’en lavede jeg om mandagen ugen op til. De holder sig længe i køleskabet. Dildcremen(2 x opskrift) blev lavet fredag og lørdag. Pandekagerne(2 x opskrift) blev bagt lørdag. Rullerne lavede jeg klar til servering søndag formiddag og satte køligt i vores soveværelse, som er husets køligste rum.
Bagte søde kartofler med rød peberhummus og spidskålssalat:
Jeg fik desværre ikke taget billede til festen af en anretning med sød kartoffel, hummus og salat, derfor har jeg har været i arkivet 😉

Bagt sød kartoffel med rød peberhummus er vores aller første veganske livret. En ret jeg allerede lavede året før, vi skiftede livsstil til vegansk mad. Det til trods, har jeg aldrig serveret den for min familie. Jeg blev helt glad, da jeg kom i tanke om den. På bloggen er opskriften godt gemt i et opslag “Diner transportable” fra april 2016. Jeg har derfor besluttet at gendele opskriften på søde kartofler med rød peberhummus i et kommende indlæg på bloggen. Den fortjener nemlig at shine for sig selv.


Min mand lavede 2 x rød peberhummus weekenden forinden, som kom i fryseren og blev taget op aftenen før festen. Vi købte små søde kartofler, som blev klargjort til ovnen søndag morgen. De blev bagt, mens vi spiste forret.
Spidskålssalaten er en genganger og samtidig bloggens mest populære salat. Den blev lavet søndag formiddag.
Okonomiyaki med ærtespread, krydrede gråærter og mexicansk inspireret topping:

“Krydrede gråærter som lækkert fyld” er mit seneste indlæg på bloggen. Mens jeg lavede indlægget, legede jeg med tanken om at servere krydrede gråærter til pinsefesten. Kombinationen med okonomiyaki opstod til et aftensmåltid, hvor min mand og jeg kombinerede rester af netop okonomiyaki og krydrede gråærter. Ærtespread som smørelse blev valgt, fordi det er mere håndterbart end guacamole til en fest, og kan laves i god tid og fryses ned.
Til festen blev retten præsenteret som japanske kålpandekager i en dans med mexicansk inspireret topping 🙂



Chilimayo består af mayonnaise rørt med sød chilisauce og en stærkere chili-ting. Kan være frisk chili, Sambal olék (som jeg for tiden ikke kan finde i en økologisk version), eller chiliflager/pulver. Jeg er begyndt at lave en oliefri mayonnaise af silketofu efter en opskrift fra Mia Sommer. Du kan finde opskriften HER
Okonomiyaki blev bagt onsdag og frosset. Jeg lavede 3 x opskrift og bagte ca 24 pandekager. Ærtespread (2 x opskrift) blev ligeledes lavet onsdag og frosset. Begge dele blev taget op af fryseren aftenen før festen. Okonomiyaki kom i ovnen (da de søde kartofler blev taget ud) og varmet i 5 minutter.
De krydrede gråærterne (3 x opskriften) blev lavet fredag. Opbevaret i køleskab og varmet op før servering. Chilimayo lavede jeg færdig lørdag. Den øvrige topping: Majs blev tøet op, og resten blev skåret og kom på fad søndag formiddag.
Dessertvafler med bananis, lakridsguf, vandmelon og jordbær:
Er tidligere lavet til en søster og to niecer en sommer regnvejrsdag i 2017. Men aldrig serveret til en pinsefest? Det blev der rådet bod på i år, og det var en succes. Du kan læse mit indlæg fra 2017 HER

Min øvelse frem mod, at denne dessert var egnet til pinsefesten, bestod i at finde ud af, hvordan isen ville arte sig som en buffetservering. Derfor blev der lavet en prøveportion, som blev frosset i 2-3 dage. Taget op og spist. Dejlig øvelse 😀 Bananis bliver man vist aldrig træt af. Jeg fandt ud af, at bananisen skal tages op af fryseren ca ½ time, før den serveres. Herved kan den nemt kugles til at komme på en vaffel. Som bonus holder den sig faktisk fint fast i længere tid.


Jeg bagte 3 x opskriften på vafler onsdag, som kom i fryseren. De blev taget op søndag formiddag og varmet 5 minutter i ovnen før servering.
Isen lavede jeg tirsdag (3 x opskriften). Jeg undlod chokoladestykkerne i isen – men serverede i stedet hakket chokolade til at drysse ovenpå desserten. Jeg tog som skrevet bananisen op af fryseren ½ time før servering. Jeg havde allieret mig med Naturli’ og købt 3 bøtter is i beredskab, som jeg ikke fik brug for. Bananisen slog lige netop til.
Jeg lavede guf lige inden servering. Jeg har ingen opskrift på bloggen men gjorde følgende:
3 dl aquafaba (fra kikærter eller Ingrid ærter) piskes til skum. Der kommer 3 tsk æblecidereddike i og piskes igen. Herefter tilføjes 6 spsk flormelis, som piskes og til sidst 1-2 tsk lakridspulver efter smag. Guffen var en stor succes og blev spist op.
Melon og jordbær blev gjort serveringsklar søndag formiddag og var lige til at sætte på buffeten.
Evaluering af pinsefesten og et kommende jubilæum:
En virkelig, virkelig dejlig dag. Og det gode ved at blogge om pinsefesten og gense alle billederne (af både mennesker og mad), er, at jeg igen bliver helt varm indeni og glad for min familie. Jeg tror ikke, jeg ville gøre det så meget anderledes, hvis jeg kunne gøre det om – Købe nogle flere jordbær måske 😉
Næste år er det pinsefestens 10-års jubilæum. Det blev annonceret til familien, og det skal fejres ekstra. Til 10-års-festen må familien ønske retter til menuen ud fra de første 9 års festmenuer. Dvs. ingen nye retter næste år. En niece vidste med det samme, at hun vil ønske sig fyldte portobellosvampe, som var på buffeten til allerførste pinsefest. Det er sørme godt husket. Der skal laves en familiesang, og årenes forskellige lege kan der også vælges imellem. Jeg glæder mig allerede og ønsker solskin til en havefest og gerne rekordhøj deltagelse 😀
Her kan du læse om tidligere pinsefester og se vores menuer:
Pinsefesten 2017 HER
Pinsefesten 2018 HER
Pinsefesten 2019 HER
Pinsefesten 2020 HER
Pinsefesten 2121 HER
Pinsefesten 2022 HER
Pinsefesten 2023 HER
Pinsefesten 2024 HER