Bælgfrugternes dag

I dag – lørdag d. 10. februar er det International bælgfrugternes Dag. Det skal fejres. Og det kan vi for eksempel gøre ved at have ekstra fokus på bælgfrugter i vores mad i dag. Hvis vi først opdager i dag, at det er Bælgfrugternes Dag i dag, er det ikke spor for sent. Vi kan jo bare fejre bælgfrugterne hele søndagen eller i den kommende uge.

Rådet for sund mad i Danmark vil med fejringen af Bælgfrugternes Dag hylde bønner, kikærter og linser for, at mange flere får lyst til at tilberede og spise skønne retter med bælgfrugter – uanset om det er derhjemme, på arbejdet, i institutionen eller i skolen.

Danske bælgfrugter:

Jeg vil benytte dagen til at slå et slag for danske bælgfrugter.
Der dyrkes de lækreste bælgfrugter i Danmark 😀
Ingrid ærter, Gråærter, Hestebønner og Anicia linser.
Den grønne omstilling af landbruget er i gang, og for at denne omstilling kan lykkes, skal der nødvendigvis være afsætning og efterspørgsel på de dyrkede afgrøder. Her må vi tage et medansvar ved at købe og anvende de danske bælgfrugter i vores madlavning. Spørger du mig er det kun positivt, da de danske bælgfrugter er friske og på alle måder skønne at lave mad med. Selv er jeg gået all-in på danske bælgfrugter…. du kan læse et tidligere indlæg HER

Danske bælgfrugter
Danske bælgfrugter
Fra Puredansk.dk:

“Landmanden er med til at skabe forandringer på vores tallerken gennem dyrkning af bælgfrugter. I generationer er stolte dyrkningstraditioner blevet forfinet og ført videre af visionære økologiske landmænd. Når du vælger danske økologiske linser, ærter og bønner, er du med på rejsen mod en grønnere fremtid”. – Pure Dansk

Ugens måltider med danske bælgfrugter:

I anledning af bælgfrugternes dag har jeg i løbet af ugen haft fokus på at lave mad med danske bælgfrugter. Her er lidt billeder til inspiration samt links til opskrifter.

Løgsuppe med Ingrid ærter:
Løgsuppe med Ingrid ærter
Løgsuppe med Ingrid ærter

Løgsuppe med Ingrid ærter er en skøn suppe, som vi har lavet for første gang. Opskriften er fundet hos Pure dansk Her. Pure dansk serverer den med ostebrød. Vi har toppet med “facon” og persille og spist rugbrødstoast til 😀

Hummustallerken med falafler:
Hummustallerken
Hummustallerken

Hummustallerken er en af vores store livretter. Både hummus og falafler er lavet med Ingrid ærter – MUMS! to dages aftensmad og 1 dags madpakke. Til madpakke blev der lavet hummusglas, hvor hummus kommes i bunden af glasset -> kålsalat -> falafler + syltet hokkaido. Ren forkælelses madpakke 😀

Salatglas med hummus, kålsalat, falafler og syltede hokkaido
Salatglas med hummus, kålsalat, falafler og syltede hokkaido (arkivfoto)
Hummustallerken
Glutenfri opskrift. Består af en opskrift grundhummus og opskrift på topping med avocadosalsa, krydrede kikærter og tahincreme.
Se opskriften
Hummustallerken med pandebrød
Veganske falafler
Glutenfri. Opskriften er inspireret af Luna "månebarnet", og jeg har fået lov til at dele den her på bloggen.
Se opskriften
Veganske falafler
Jordskokkepostej med Anicia linser:

Bortset fra én dag med hummusglas til frokost har denne skønne og nyligt delte postej dannet rammen for vores frokoster i ugen. Postejen smager skønt på rugbrød med facon og råsyltede rødbeder.  😀

Veganermors Veganske Tærter
Få min e-bog!

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få Veganermors Veganske Tærter

Invalid email address
Der kan gå lidt tid, før du får mails (bekræftelse + download link). 
Du kan afmelde nyhedsbrevet til enhver tid. 
Jordskokkepostej med Anicia linser
Jordskokkepostej med Anicia linser
Vegansk jordskokkepostej
Lækker pålægs-postej med danske Anicia linser. Ekstra skøn med med råsyltede rødbeder og facon. Opskriften på facon er inspireret af Morten Fenger og fra bogen Veganske kålhydrater af Anette Sams.
Se opskriften
Jordskokkepostej
Romkugler med Gråærter:

Jeg skal på arbejde i morgen (d. 10.2) og vil fejre Bælgfrugtdagen med mine kolleger ved at medbringe disse romkugler, som jeg lige har lavet, af skønne danske Gråærter – Jeg tror, kollegerne bliver noget overrasket 🙂 Det betyder også at indlægget er skrevet i dag, fredag 😉 Og mon ikke manden finder på en god middagsret med bælg til i morgen aften (smiley med krydsede fingre).

Romkugler af gråærter
Romkugler af gråærter

I opskriften anvendes sorte bønner, som her er udskiftet én til + én med Gråærter. Gråærten er så lækker chokoladebrun – selvom den kaldes grå. Super bælgfrugt både i det salte og det søde køkken.

Romkugler
Romkugler med sorte bønner (ca. 20 - 40 stk). Opskriften er fra bogen, "Spis mere plantebaseret", af Stig Ladefoged. Glutenfri ved brug af glutenfri havregryn. Kuglerne kan laves og spises året rundt 😀
Se opskriften
Romkugler
Gråærteplante
Gråærteplante

Dette smukke billede af den elegante Gråærte-plante er downloadet fra Rådet for sund mad i Danmark Forestil dig de danske marker med Gråærter i fuld flor, og det liv der må være af insekter. Dejlig vision 😀

Vi har haft en super dejlig uge med masser af danske bælgfrugter på tallerkenen. Jeg føler mig meget heldig <3

#bælgfrugtudfordringen:

Til slut lige en teaser til uge 8’s bælgfrugtudfordring, som i år selvfølgelig bliver med danske bælgfrugter. I uge 8 vil jeg udfordre mig selv på at lave “ny mad” med danske bælgfrugter hver dag.

Gråærter og hestebønner til fryseren
Gråærter og hestebønner til fryseren

Jeg har “leget en leg” i uge 8 de sidste tre år, hvor jeg har købt 6 brikker med forskellige bælgfrugter. Jeg har udfordret mig selv på at bruge “en brik” om dagen i 6 af ugens dage. Hver dag har jeg delt på Facebook og Instagram, hvad jeg har lavet med dagens brik inklusiv opskrift. I år bliver det med selvkogte danske bælgfrugter. Vil du være med? Det ku’ være så hyggeligt 🙂 Du kan læse om sidste års bælgfrugtudfording HER

Kommentér

Navigate