I dag – lørdag d. 10. februar er det International bælgfrugternes Dag. Det skal fejres. Og det kan vi for eksempel gøre ved at have ekstra fokus på bælgfrugter i vores mad i dag. Hvis vi først opdager i dag, at det er Bælgfrugternes Dag i dag, er det ikke spor for sent. Vi kan jo bare fejre bælgfrugterne hele søndagen eller i den kommende uge.
Rådet for sund mad i Danmark vil med fejringen af Bælgfrugternes Dag hylde bønner, kikærter og linser for, at mange flere får lyst til at tilberede og spise skønne retter med bælgfrugter – uanset om det er derhjemme, på arbejdet, i institutionen eller i skolen.
Danske bælgfrugter:
Jeg vil benytte dagen til at slå et slag for danske bælgfrugter.
Der dyrkes de lækreste bælgfrugter i Danmark 😀
Ingrid ærter, Gråærter, Hestebønner og Anicia linser.
Den grønne omstilling af landbruget er i gang, og for at denne omstilling kan lykkes, skal der nødvendigvis være afsætning og efterspørgsel på de dyrkede afgrøder. Her må vi tage et medansvar ved at købe og anvende de danske bælgfrugter i vores madlavning. Spørger du mig er det kun positivt, da de danske bælgfrugter er friske og på alle måder skønne at lave mad med. Selv er jeg gået all-in på danske bælgfrugter…. du kan læse et tidligere indlæg HER
Fra Puredansk.dk:
“Landmanden er med til at skabe forandringer på vores tallerken gennem dyrkning af bælgfrugter. I generationer er stolte dyrkningstraditioner blevet forfinet og ført videre af visionære økologiske landmænd. Når du vælger danske økologiske linser, ærter og bønner, er du med på rejsen mod en grønnere fremtid”. – Pure Dansk
Ugens måltider med danske bælgfrugter:
I anledning af bælgfrugternes dag har jeg i løbet af ugen haft fokus på at lave mad med danske bælgfrugter. Her er lidt billeder til inspiration samt links til opskrifter.
Løgsuppe med Ingrid ærter:
Løgsuppe med Ingrid ærter er en skøn suppe, som vi har lavet for første gang. Opskriften er fundet hos Pure dansk Her. Pure dansk serverer den med ostebrød. Vi har toppet med “facon” og persille og spist rugbrødstoast til 😀
Hummustallerken med falafler:
Hummustallerken er en af vores store livretter. Både hummus og falafler er lavet med Ingrid ærter – MUMS! to dages aftensmad og 1 dags madpakke. Til madpakke blev der lavet hummusglas, hvor hummus kommes i bunden af glasset -> kålsalat -> falafler + syltet hokkaido. Ren forkælelses madpakke 😀
Jordskokkepostej med Anicia linser:
Bortset fra én dag med hummusglas til frokost har denne skønne og nyligt delte postej dannet rammen for vores frokoster i ugen. Postejen smager skønt på rugbrød med facon og råsyltede rødbeder. 😀
Romkugler med Gråærter:
Jeg skal på arbejde i morgen (d. 10.2) og vil fejre Bælgfrugtdagen med mine kolleger ved at medbringe disse romkugler, som jeg lige har lavet, af skønne danske Gråærter – Jeg tror, kollegerne bliver noget overrasket 🙂 Det betyder også at indlægget er skrevet i dag, fredag 😉 Og mon ikke manden finder på en god middagsret med bælg til i morgen aften (smiley med krydsede fingre).
I opskriften anvendes sorte bønner, som her er udskiftet én til + én med Gråærter. Gråærten er så lækker chokoladebrun – selvom den kaldes grå. Super bælgfrugt både i det salte og det søde køkken.
Dette smukke billede af den elegante Gråærte-plante er downloadet fra Rådet for sund mad i Danmark Forestil dig de danske marker med Gråærter i fuld flor, og det liv der må være af insekter. Dejlig vision 😀
Vi har haft en super dejlig uge med masser af danske bælgfrugter på tallerkenen. Jeg føler mig meget heldig <3
#bælgfrugtudfordringen:
Til slut lige en teaser til uge 8’s bælgfrugtudfordring, som i år selvfølgelig bliver med danske bælgfrugter. I uge 8 vil jeg udfordre mig selv på at lave “ny mad” med danske bælgfrugter hver dag.
Jeg har “leget en leg” i uge 8 de sidste tre år, hvor jeg har købt 6 brikker med forskellige bælgfrugter. Jeg har udfordret mig selv på at bruge “en brik” om dagen i 6 af ugens dage. Hver dag har jeg delt på Facebook og Instagram, hvad jeg har lavet med dagens brik inklusiv opskrift. I år bliver det med selvkogte danske bælgfrugter. Vil du være med? Det ku’ være så hyggeligt 🙂 Du kan læse om sidste års bælgfrugtudfording HER