Artiskokhummus og oliventapanade med gråærter minder mig om sydfrankrig, sol og sommer. Opskrifterne dukkede op i min bælgfrugtudfordring i uge 8, hvor jeg skulle bruge et glas kogte gråærter til noget mad, jeg ikke havde lavet før. Jeg havde den mest heldige dag med nye opskrifter, og endte op med at overraske manden med det skønneste tapasbræt til aftensmad. Der opskrift på både hummus og tapanade i dette indlæg.
Danske gråærter:
Gråærten er en gammel dansk bælgfrugtsort, som danske landmænd er begyndt at dyrke igen. Gråærter er fantastiske, hvis du spørger mig. Men det vrimler ikke ligefrem med opskrifter, når man søger på den skønne ært. Det må jeg påtage mig at gøre noget ved 😉 Som med den danske Ingrid ært, er jeg startet ud med at erstatte andre bælgfrugter i retter, vi kender, med gråærter.
Puredansk.dk skriver om den danske gråært:
“Den tørrede danske gråært er brunmeleret, og har et rynket udseende. Ærten har et lyst indre med en fast, nøddeagtig struktur og let tørhed. Den danske gråært har en sødme og en mild bitterhed med noter af hasselnødder, kaffe og chokolade. Gråærterne er glutenfri fra naturens side, og tilfører mæthed, fylde og velsmag i retter både med og uden kød. De tørrede ærter er sprængfyldte med gode næringsstoffer. Tilføj derfor de danske gråærter, som en god kilde til protein, kostfibre, vitaminer og mineraler” – Puredansk
Du kan se en rigtig informativ og god instruktionsvideo om kogning af gråærter hos Pure Dansk HER
Artiskokhummus og oliventapanade med gråærter:
Inspiration til både hummus og tapanade er fundet hos GoodFoodGroup. I deres opskrifter bruges kikærter til hummus og sorte bønner til tapanaden. Jeg har med let energi udskiftet både kikærter og sorte bønner med gråærter, hvilket jeg er sluppet ret godt fra 😉 Hvis du ikke har gråærter, skal du ikke lade dig bremse men føle dig fri til at bruge andre bælgfrugter.
Jeg har på forhånd kogt en hel pakke gråærter, som er frosset ned i glas med 300 g i hvert glas. Det gør det nemt for mig at tø et glas op og bruge 200 g gråærter til artiskokhummus og 100 g gråærter til oliventapanade 🙂
Opskrift på artiskokhummus:
Ingredienser
- 200 g kogte gråærter (Ingrid ærter eller kikærter)
- 190 g grillede artiskokker
- ½ dl olivenolie (el. olien, som artiskokkerne ligger i.)
- 2 fed hvidløg
- 20 g citronsaft
- 30 g sesamfrø (ristede)
- salt
Sådan gør du
- Start med bælgfrugten. Hvis du bruger tørrede, skal du bruge 100 g, som udblødes og koges efter anvisningerne på posen.
- Blend grillede artiskokker, kogte gråærter, olivenolie, hvidløg, citronsaft, ristet sesam og salt til en homogen masse.
- Servér hummus på lækkert brød toppet med semi dried / soltørrede tomater.
- Evt. som en del af et tapasbræt
Noter
Opskrift på Oliventapanade:
Ingredienser
- 150-190 g oliven uden sten (sorte eller grønne)
- 100 g kogte gråærter (eller sorte bønner)
- 35 g kapers
- 1-2 fed hvidløg
- rosmarin (efter smag)
- 60 g olivenolie
- evt salt
Sådan gør du
- Start med gråærten/ sorte bønner, hvis de er tørrede skal du bruge 50 g, som skal udblødes og koges efter anvisningerne på posen. Kog endelig en større portion, når du er i gang.
- Blend oliven, kogte gråærter, kapers, hvidløg og olivenolie til en homogen masse.
- Servér oliventapenade med lækkert brød, i sandwich, til grillede bruchetta, som en del af en frokost ..
- .. eller som en del af et tapasbræt.