Plantesalat er vores nye pålæg, som vi er blevet ret vilde med. Både fordi det er nemt, sjovt og velsmagende, og fordi det minder om fortidens skinkesalat – bare bedre 😉
Vores nye pålægssalat vil meget hellere hedde plantesalat end skinkeFRIsalat. Det er imødekommet. Jeg har foreslået røget plantepålæg – men vi går med PLANTESALAT. Når det så er sagt, er plantesalaten en mayonnaisesalat, som minder utrolig meget om skinkesalat både i udseende og til dels i smag og spiseoplevelse. Men jeg må give plantesalaten ret, at hvis skinke + mayonnaise = skinkesalat, så må plante + mayonnaise = plantesalat 😀 Der er en opskrift på plantesalat i dette indlæg.
Ide-udvikling:
Plantesalat er min mands ide – en ide, som blev grebet og afprøvet lige med det samme. Nogen gange er ideer bare for gode til at blive hengemt. Ideen kom i forlængelse af, at vi lavede facon (= baconlignende sprødt plantedrys) til en suppebuffet. Processen frem mod facon er at udbløde, krydre, stege og tørre planteproteinproduktet “Plante Hakket” fra danske Plant Mate. Vi smagte på faconstrimlerne, inden de blev tørret i ovnen og var enige om, at de både smagte og lignede de skinkestrimler, vi i fortiden købte købte til tærter, pitabrød m.m. Du kan finde en opskrift på Facon HER
Dagen efter kom Steffen hjem og serverede ideen med at lave “skinkesalat” med de u-tørrede faconstrimler – herefter kaldet plantestrimler. Helt enkelt ved at blande det i vegansk mayonnaise med lidt citronsaft og sennep.
“Det er da det, vi skal prøve – Bom! – OG lige med det samme” 😀
Resultatet blev et nemt og skønt pålæg med meget enkle arbejdsgange. At vi har røget salt i skuffen – er selvfølgelig lige det, som gør det nemt for os. Når man har alle ingredienser til salaten, er den lavet på ca. 20 min.
Røget salt:
Vi havde et langt tilløb til at lave facon første gang. Det, vi gik i stå på, var netop anskaffelse af røget salt. Og det er lige netop den røgede salt, som forvandler planteproteinerne smagsmæssigt til “skinke/bacon”. Jeg har købt røget salt af mærket Sonnentor (der findes vist mange andre). Saltet er meget drøj i brug – så vi har til lang tid. Man kan selvfølgelig drøfte salt og røg og sundhed – men nu er det jo jul – og vi vælger at nyde vores nye plantesalat uden kvaler 😉
Flere ideer med plantestrimler:
Jeg får flere og flere ideer til, hvad jeg kan bruge plantestrimlerne til. Allerførst kunne jeg ikke dy mig for at være nostalgisk og lave en plantestang – nøjagtig som jeg husker ungdommens butterdejs skinkestang. Jeg fandt en opskrift og fulgte den til punkt og prikke – blot med 1 x opskrift på plantestrimler i stedet for skinke og med vegansk flødeost. Det blev super godt. Jeg fandt opskriften HER
Jeg vil jo grundlæggende gerne spise så uforarbejdet mad som muligt. Så denne skinkestang skal udvikles videre og i mit næste forsøg, vil jeg udskifte flødeosten med silketofu, og dejen skal være med fuldkorn. Måske kommer der en opskrift i det nye år.
Jeg overvejer endda at lave en blomkålscalzone – med blomkålspizzabund lukket sammen om samme plantefyld? Jeg vil også afprøve plantestrimlerne i en porretærte – I 90’erne og 0’erne kom vi altid skinkestrimler i vores porretærte. Tænker det må kunne erstattes lige over. Og at vi vil få en ny yndlings-tærte ud af det.
Opskrift på Plantesalat:
Ingredienser
plantestrimler
- 60 g Plant Mate: Plante hakket (eller plante protein mini )
- 1 dl lunt vand
- 2 spsk rødbedesaft (eller lidt fintrevet rødbede)
- 1 lille tsk røget salt
- ½ tsk friskkværnet peber
- 1 lille spsk kokosolie
- 1 spsk gærflager
Mayonnaise dressing
- 125 g vegansk mayonnaise (Mere, hvis du synes)
- 1 tsk citronsaft
- 1 tsk sennep
- ½ rødløg (finthakket)
Pynt
- Purløg
- Agurk
Sådan gør du
- Bland vand, rødbede, røget salt og peber.
- Kom Plant Mate i og bland det godt. Lad det trække ca 15 min. Rør et par gange undervejs.
- Smelt kokosolie på en pande, rør gærflagerne i. Hæld Plant Mate blandingen i olien og bland det godt.
- Rør mayonnaise med citronsaft, sennep og hakket rødløg.
- Bland plante-blandingen i mayonnaisen, og vend det hele godt sammen.Pynt evt. salaten eller maden med agurk og purløg
- Vupti - så er plantesalaten klar til at blive spist
Noter