Pinsefest i familien med vegansk mad

Pinsefesten, som vi holder med min del af familien, er en stor begivenhed for mig, som jeg ønsker at gøre rigtig meget ud af. Det er skønt at kunne samle min familie, lufte service-arvegods fra min mor, som vækker fælles minder og nyde hinandens samvær om et velforberedt måltid.
Der er links til opskrifter (grøn skrift) på alle retterne i dette indlæg.
Du kan læse et indlæg og se menuen fra pinsefesten anno 2017 HER
Du kan læse et indlæg og se menuen fra pinsefesten anno 2018 HER

Pinselørdagaften, 2019, blev både regnfuld og blæsrig. Det lykkedes os heldigvis at forvandle denne lidt rå aften til en glad og sjov pinsefest med familien. I stuens ly og varme blev der hygget, grinet, spillet kort og spist en masse dejlig vegansk mad 😀
Vi lykkedes med at samle 17 familiemedlemmer og en lille hund. Stuen blev omrokeret og lavet om til festlokale. Inspireret af sidste års pinsefest tømte vi vores reol, og lavede den om til buffet. Vi skulle starte med kaffe, te, kage og vandmelon, og derfor kunne vi ikke dække op til middagen, men alt service blev stillet klar på reolen, hvilket gjorde det dejligt nemt at hjælpes ad efterhånden, som festen skred fremad.

Reolbuffet til pinsefest
Reolbuffet til pinsefest

I år har jeg tænkt særlig meget over at sammensætte en festmenu med ingredienser, som gæsternes “maver” kan genkende – En tankegang inspireret af min svoger, som var på besøg fra Bruxelles i påsken. Han bekendtgjorde nemlig efter nogle dages besøg, at han syntes, vores mad smager fantastisk, men at han desværre fik ondt i maven af at spise den 🙁
Vi snakkede os frem til, at det formentlig skyldtes en kombination af mad med mange bønner, kikærter og kål, som han slet ikke er vant til at spise i tilsvarende mængder i sin dagligdag.
Min mand og jeg ønsker jo ikke at påføre nogen ubehag ved at spise vores mad, og derfor har sammensætningen af maden haft en større betydning i år. Vi vil gerne servere mad, som er festlig og velsmagende, og som ikke giver mavepine. Derfor fokuserede vi på retter uden bønner, kikærter og kål, og kun kagerne, som vi serverede om eftermiddagen, indeholdt kikærter og sorte bønner.

Menuen til årets pinsefest:
Eftermiddagssnack: Cholkoladeblondie
, Sortbønnebrownies, vandmelon, kaffe, te og iste.
Forret: Kimbap med mungbønnespirer og soja
Hovedret: Klimakærlige nøddefrikadeller, Farserede peberfrugter, Kold kartoffelsalat med citronolie, rucola og pinjekerner, Pasta-salat med persillepesto, rucola og tomater, Salat med jordbær og krydrede nødder samt Bruchetta med pesto med soltørrede tomater og basilikum og vegansk postej fra Hanegal.
Dessert: Tiramisu

Forberedelse og servering af festmenuen:

Her kommer en beskrivelse og en evaluering af vores forberedelser til festen.
I år føler jeg mig ikke været helt så velforberedt, som jeg har været de to foregående år, men det er udemærket at få skruet lidt ned for ambitionsniveauet og finde et mere afbalanceret præstationsniveau 😉
Da gæsterne begyndte at komme, var vi helt klar: Bordene i stuen var dækket op til kaffeborde, kaffe og te var brygget, kage og vandmelon skåret ud og sat på fade. Vi skulle bare sætte os til bords og være nærværende med vores gæster 😀

Blondies, Brownies og vandmelon
Blondies, brownies og vandmelon

Jeg bagte en chokoladeblondie med valnødder og en sortbønnebrownie med hasselnødder i starten af ugen og kom i fryseren. Det gjorde forberedelserne til eftermiddagskaffe enkle på dagen. Kagerne er mit eneste kompromis i forhold til at holde bønner og kikærter ude af vores pinsemenu.

Forret:

Kimbap, som blev spist med pinde
Kimbap er koreanske sushi, som blev spist med pinde

Min søde niece Josefine, var gæstekok i mit køkken kort tid efter sidste års pinsefest, netop for at lære mig at lave veganske kimbap. Jeg havde en skøn og lærerig dag sammen med Josefine, og besluttede allerede sidste år, at vi skulle have kimbap til dette års pinsefest for at vise Josefine min glæde ved retten og mine nye færdigheder.
Jeg valgte at servere kimbap på små fade fremfor at portionsanrette, så alle kunne forsyne sig efter lyst, hvilket var et klogt valg. Nogen tog mere forsigtigt til retten, mens andre lystigt forsynede sig.
Vi lavede en dobbelt portion af opskriften, som næsten blev spist op.

Reolbuffet:

Reolbuffet med farserede peberfrugter, klimakærlige nøddefrikadeller, pastasalat med persillepesto, salat med jordbær og krydrede nødder, kold kartoffelsalat og bruchetta
Klimakærlige nøddefrikadeller, farserede peberfrugter og bruchetta

Klimakærlige nøddefrikadeller og farserede peberfrugter er vores bud på kødfrie retter.
De klimakærlige frikadeller (3 x opskriften) lavede jeg en uge i forvejen og kom i fryseren. De blev tøet op fra aftenen før og varmet i ovnen før servering.
Min mand stod for de farserede peberfrugter. Vi købte de sødeste små røde peberfrugter hos vores lokale grønthandler på torvet om fredagen. Min mand lavede svampefyld, farserede og bagte peberfrugterne lørdag formiddag. De blev varmet op i ovnen før servering.
Vi beregnede en hel peberfrugt til hver og 2 x opskriften på fyldet, hvilket var meget passende.
Bruchettaerne er tænkt som erstatning for flutes og er valgt, bare fordi de smager for godt, og jeg derfor udnytter en hver lejlighed til at servere dem 🙂
Jeg bagte “suppebrød” og lavede “pesto med soltørrede tomater og basilikum” en uge i forvejen og kom det i fryseren. Det blev tøet op fra fredag aften. Jeg lavede bruchettaer lørdag formiddag og varmede dem inden servering. Jeg har ingen opskrift men fulgte følgende procedure: * Skær brødet i tynde skiver * Bag skiverne ved 180 gr varmluft i 10 minutter * Tag ud af ovnen, og smør med pesto og et tyndt lag vegansk postej fra Hanegal * Bag igen 10 minutter * Nyd dem!
Min mand klarede alle opvarmningerne, mens jeg stod for at anrette alle salaterne 😀

Veganermors Veganske Tærter
Få min e-bog!

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få Veganermors Veganske Tærter

Invalid email address
Der kan gå lidt tid, før du får mails (bekræftelse + download link). 
Du kan afmelde nyhedsbrevet til enhver tid. 

Salater:

Pastasalat med persillepesto
Pastasalat med persillepesto

Pasta i persillepesto med tomat-rucolatopping er en af vores yndlings middagsretter i en varm udgave. Den blev i anledning af pinsen konverteret til en kold pastasalat – og jo, det kan man godt 🙂
Persillepestoen blev lavet en uge i forvejen og frosset ned. Lørdag formiddag kogte jeg pasta, som blev rørt med pesto. Toppingen såvel som vegansk parmesan blev forberedt, så salaten bare skulle samles lige før servering. Jeg lavede en dobbelt portion svarende til to pæne fade, og der blev ikke helt spist op.

Grøn salat med jordbær og krydrede nødder
Grøn salat med jordbær og krydrede nødder

Grøn salat med krydrede nødder er en pinseklassiker, som i år er peppet op med friske jordbær, og det var super lækkert. Salaten vaskes, slynges og plukkes i mundrette stykker, nødderne krydres, dressingen laves i et glas med låg, og jorbærene skives. således at salaten nemt kan anrettes ved servering.

Kold kartoffelsalat med citronolie, rucola og pinjekerner
Kold kartoffelsalat med citronolie, rucola og pinjekerner, pyntet med radisser og purløg.

Kold kartoffelsalat var den første ide, som kom til mig i min søgen efter mad, som gæsternes tarmbiota ville kunne genkende 😉 Her er kartoffelsalaten i en udgave uden mayonnaisedressing, som jeg selv bedst kan lide den. Vi købte nye danske kartofler på torvet om fredagen, og de blev skrabet og kogt samme dag, så de kunne være godt kolde til lørdag. Kartoflerne blev skåret og vendt i dressingen lørdag formiddag. De øvrige ingredienser blev gjort klar, så det blot var at samle og anrette salaten før servering.

Dessert:

Tiramisu
Tiramisu

Valget af dessert var ikke så svært  i år 🙂
Tiramisu er vores ypperste dessert, og selvfølgelig skulle familien også opleve den.
Fordelene ved Tiramisu er, at den er en sikker vinder, kan laves i god tid og fryses ned. Den er enkel at forberede til servering. Kagen tages op af fryseren, skæres i portionsstykker, mens den stadig er frossen. Når den er tøet op (ca 20 min.), drysses den med kakao og kakaonibs og vôila dessert!

En samlet evaluering af årets menu er overraskende positiv. Jeg plejer, at have ændringer, som jeg vil inddrage i det kommende års menu. Til næste år vil jeg blot råde mig selv til at fortsætte i den tankegang, at vores gæster ikke skal få ondt i maven af vores mad 😀

Kommentér

Navigate