Vegansk julefrokost er et let lille indlæg med inspiration til plantebaseret julefrokostmad. Maden som vises på billedet, har vi lige haft med til en julefrokost med venner. Vi er det eneste par blandt vennerne, som spiser vegansk. Vores venner valgte den nemme løsning at bestille en lækker julefrokost platte fra Brugsen. Mulighederne for at købe grøn plante julemad i Syddanmark er begrænsede. Derfor valgte min mand og jeg selv at medbringe vores mad. Der er links til opskrifter i dette indlæg.
Vi kendte datoen og valg af julemad i god tid og besluttede os for at handle praktisk. Det betyder, at vi ville sætte julefrokost-egnede retter på vores hverdagsmenu og lave ekstra til fryseren. Vi havde et fælles mål om at få et varieret udvalg af pålæg til vores “platte”. Vi ville gerne kunne føle os lige så forkælede med maden, som vores venner. Det lykkedes vi ret godt med 😀
Vores retter til vegansk julefrokost:
Planteskud (også kaldet Stjerneskud)
Ærtetærte med tunFRIsalat
Tofudeller med squash serveret med syltede rødløg
Jordskokkepostej med facon og lynsyltede rødbeder
Røget plantepålæg /ala skinkeFRIsalat
Hertil Steffens skønne hjemmebagte glutenfrie rugbrød
Det søde indslag:
Havre a l’amande med kirsebærsauce
Havregrynskugler
Set i lyset af, at vi først var hjemme fra arbejde efter kl 16, og at julefrokosten startede kl 18, var vores løbende forberedelser geniale.
Links til opskrifter:
Planteskud:
Både de panerede auberginer og pastinakker blev lavet i god tid til et andet planteskud og frosset ned. På dagen kom de frosne i ovnen i 5 min. og blev herefter anrettet på ½ stk rugbrød. Det var virkelig lækkert.
Ærtetærte med tunFRIsalat:
Mandag i samme uge satte vi ærtetærte på menuen og lavede samtidig to små tærter, som kom i fryseren. De blev tøet op fra aftenen før. Hvis ikke du har små tærteforme kan et stykke af en større tærte ligesåvel bruges.
Fyldet passer til et stort tærtefad på 28-30cm
Tunfrisalat blev lavet frisk dagen før. Rester er super lækkert pålæg.
Tofudeller med squash:
Dellerne lå allerede i fryseren fra sensommeren og af egne squash. Så det var det allernemmeste valg. Ligeledes havde vi syltede rødløg i køleskabet. Blev serveret med chilimayo og rucola.
Jordskokkepostej med facon og råsyltede rødbeder:
Vi lavede jordskokkepostej et par weekender i forvejen til en lækker lørdagsfrokost, og vi lavede med det samme et passende lille glas med postej, drysset med facon, som vi kom i fryseren. Postejen blev optøet fra dagen før. rødbederne havde vi leftovers i køleskabet.
Røget plantepålæg:
= Nyt pålæg i huset. Faktisk er det min mand, som har “opfundet” pålægget. Plantepålægget ligner til forveksling skinkesalat og smager derhenad. Det er en mayonnaisesalat med fyld af plantehakket fra Plant Mate. Det er nemt at lave og blev tilberedt dagen før julefrokosten. Serveret med rucola og agurk. Der kommer en opskrift på røget plantepålæg i mit næste indlæg på bloggen.
Du kan læse et andet indlæg omkring vegansk julefrokost og få endnu flere ideer HER
Det søde indslag:
Havre a l’amande med kirsebærsauce:
Er vores nye juledessert, som vi allerede har lavet 2 gange og har planer om mindst 2 gange mere: Minder helt om ris a l’amande men med hele havrekerner i stedet for ris. Dagen før lavede jeg en stor portion havre a l’amande til os alle, som fik ros af vennerne. Jeg deler en opskrift meget snart.
Havregrynskugler:
Vores tilskud til slikfadet.
Med dette indlæg vil jeg især gerne inspirere til planlægning. Hvis du laver lidt ekstra x mange, (når du nu alligevel laver mad), som du fryser ned. Giver du dig selv muligheden for at diske op med et varieret udvalg af pålæg uden alt for meget stress. Faktisk kan det lige modsat blive ret lidt sjovt 🙂
1 Comment
mange tak for dejlige opskrifter og inspiration samt en rigtig god jul