Nøddebrød med bælg blev bagt for første gang i forbindelse med uge 8’s bælgfrugtudfordring. Et nyt brød og en ny opskrift, som helt bestemt flytter ind i vores brød-repertoire. Jeg glæder mig til at afprøve i hvilke sammenhænge, brødet fungerer allerbedst. Jeg ved fra bælgfrugtugen, at nøddebrødet stortrives som brød til tapas og suppe. Nøddebrød med bælg er et lækkert brød, som er nemt at bage, og som bonus er brødet både glutenfrit og indeholder bælgfrugt.
Jeg har et nyt brød i ovnen i skrivende stund, så jeg kan få friske billeder til dette indlæg 🙂 Du kan læse om sidste uges bælgfrugtudfordring HER
Brød med bælgfrugt:
Her er lige et par billeder fra uge 8’s bælgfrugtudfordring.
Jeg har bagt en salt version af brødet og tilføjet krydderurter. Man kan også komme tørret frugt i ex tørrede abrikoser, det giver et mere sødt brød, som måske passer bedre, hvis det skal spises som morgenbrød.
At komme bælgfrugter i brød er som at tage på en rejse til et fremmed og spændende sted. Jeg tænker, der er uendelige muligheder for at tilføje bønner til næsten alt, man bager. Jeg har i hvert fald fået lyst til at eksperimentere en masse mere med brød og bælgfrugt. Fidusen er at blende bælgfrugten med væsken til brødet. Hvis det er gærbrød, vil jeg gemme noget af væsken til at røre gæren ud med, og blende resten med bønnerne.
“- Men hvorfor nu du det Veganermor? Brød er da ret lækkert, som det er. Har du nogle gode argumenter for at komme bælgfrugter i – eller er det bare en af dine sære ideer?”
“- Du er ret skarp! Et: Jeg vil gerne inkludere flere bælgfrugter i min mad. To: Jeg søger altid efter bagværk uden hvidt hvedemel, som jeg helst helt undgår. TRE: Ved at bruge blendet bælgfrugt i brød, spares der generelt på mængden af mel og.. Fire: Brødet bliver næringsmæssigt beriget” Fem: Og så er der bare en sjov og god energi i at eksperimentere, blive klogere og opdage nye muligheder”
Billeder af dagens brød:
Opskrift på nøddebrød med bælg:
Ingredienser
- 150 g tørrede bønner (ex afskallede tørrede Fuegobønner. Eller 300 g kogte bønner eller en dåse/brik købe-bønner.)
- 1½ dl sojayoghurt naturel
- 1 dl hørfrø
- 1 dl sesamfrø
- 2 dl kogende vand
- 1 spsk ahornsirup
- 70 g havremel
- 60 g boghvedemel
- 2 tsk natron
- 2 tsk salt
- 1 dl mandler
- 1 dl hasselnøddekerner
- frisk eller tørret krydderurt (ex rosmarin.)
- Havregryn til drys ( eller græskarkerner, birkes -feel free)
Sådan gør du
- Hvis du bruger tørrede bønner, skal de skylles, udblødes og koges efter anvisninger på emballagen.
- Hæld bønnerne i en sigte, og lad dem dryppe af.
- Det tager 15-20 minutter at røre brødet sammen og komme i form. Tænd ovnen på et passende tidspunkt ved 200 gr alm. ovn.
- Blend bønner og yoghurt til en jævn creme i en blender eller med en stavblender.
- Bland hørfrø, sesamfrø, vand og ahornsirup i en skål. Rør rundt, og lad blandingen trække i 10 minutter.
- Hak imens nødder og mandler groft og Rosmarin fint
- Vend bønnecreme, hørfrø-blandingen, de to slags mel, natron og salt sammen i en skål.
- Vend mandler, nødder og krydderurt i blandingen.
- Hæld dejen i en rugbrødsform beklædt med bagepapir. Drys evt havregryn på toppen af brødet.
- Bag brødet i bunden af ovnen i ca 1 t. Lad brødet køle af i formen i 1 time, og læg det derefter på en bagerist.
1 Comment
Hej Helle
Har planer om at bage dette brød.
Min ovn driller lidt ved tunge deje, så kan du sige mig om kernetemperaturen er 98° som ved rugbrød?
Tak for dejlig inspiration
Og god dag ønskes du
Lotte Obbekjer