Lavede 12 tapas til min fødselsdag i januar efter samme designmetode, som tapastallerkenen fra i efteråret. Jeg starter med at komponere tallerkenen; ved først at bygge en tallerken med små glas på, dernæst tegne den og beslutte hvilken mad, der skal på tallerkenen.
Der er forskel på at lave 12 tapas og 3 tapas, fandt jeg ud af. Der skal f.eks. mange flere små glas til 🙂
Så jeg måtte overveje tapas, der kunne anrettes direkte på tallerkenen.
Denne tapastallerken blev ikke helt så pompøs, som efterårets tallerken.
Men med en lille tapas-suppe serveret varm i en lille skål til at starte på og med foccacia og en god salat til, lykkedes det faktisk ret godt. Alle gav udtryk for at være mætte og tilfredse. Det fungerede godt med, at der også var æblekage på tallerkenen. Så blev der lavet kaffe/the, da vi nåede til den.
På tallerkenen er der (bagerst fra venstre) koftas, mangochutney, et glas med humus og ærtespread, æblekage (dessert), quinoapilaf med avocado, bagt sød kartoffel med humus, gnocchi af sød kartoffel med grønkålspesto og lidt “forkølet” pynt med agurk og tomat. Til at starte med blev der serveret en hot gulerodssuppe med chili og ingefær i en lille skål – en tapas-suppe. Tapastallerkenen var ledsaget af Foccacia med rosmarin og en hvidkålssalat.
Skulle du have mod til at kaste dig ud i at lave tapas. Kan jeg fremhæve den fordel, at når tallerkenen er serveret, skal man ikke så meget andet, end at sidde og spise, snakke og være til stede.
Jeg oplevede, som vært, at det var utrolig dejligt at kunne være tilstede med mine gæster og ikke skulle stå i køkkenet det meste af tiden.
Dagens opskrift bliver på koftas, som egner sig rigtig godt til at komme på en tapastallerken. Især ledsaget af mangochutney, som Green Kitchen har en god opskrift på.
Opskrift
Ingredienser
- 1 løg
- 250 g kidneybønner (svarer til en dåse)
- 1 dl mais (eller en lille dåse)
- 3 fed hvidløg
- 1 dl ruggryn (el. havregryn)
- 3-4 spsk fuldkornsrismel
- 1 tsk paprika
- 1 spsk støt spidskommen
- 1 spsk stødt koriander
- salt og peber
- kokosolie (til stegning)
Sådan gør du
- Hak løg og hvidløg fint og svits det forsigtigt på panden i olie sammen med krydderierne, majs og bønnerne i ca 5-8 minutter.
- Hæld det over i en skål og bland det med ruggryn og mel.
- Det hele blendes i en foodprocessor. Eller af et par omgange i en minhakker. Eller med en stavblender. Tilsæt evt. lidt mere gryn, hvis farsen bliver for fugtig.
- Lad farsen stå og køle af i en halv time. Når den er kølet af, bliver farsen mere fast.
- Form farsen til koftas (ca. samme størrelse som en valnød) og rul dem i rismel, før du steger dem i olien. Hold godt øje med dem og sørg for, olien ikke bliver for varm.
- Kan alternativt bages i ovnen ved 180gr varmluft i 15-20min. Vendes hver 5. minut i et forsøg på at gøre dem runde 🙂
Noter