Sunde plantebaserede juleretter

Nu nærmer tiden sig til min mands fjerde og sidste kostkursus med sine kolleger.
Denne sidste aften bruger Steffen mindre tid på teorioplæg, og vi skal bruge længere tid i køkkenet.
I dette indlæg er der links til alle opskrifter + en mandelgave i form af en opskrift på vegansk stjerneskud.

Jeg har lagt mig i selen for at udvælge et repræsentativt udvalg af julefrokostegnede retter, som kursisterne laver i fælleskab. Kostrådene fra de øvrige kursusaftener må gerne skinne igennem.
Det vil sige, at retterne skal indeholde sunde plantestoffer i form af mange farver, sunde plantebaserede fedststoffer, og så skal de være blodsukkerstabile.

Aftenens menu:
Panerede pastinakker (fredsfisk) med hjemmerørt remoulade.
Karrykikærtesalat pyntet med tomater, karse og Caviart.
Klimakærlige nøddefrikadeller med syltede rødløg.
Indbagt linsesteg – formentlig indbagt i butterdej.
Syltede squash og fermenteret rødkål.
Luksus rødkålssalat med appelsin, druer, granatæble, æbler, dadler, rosiner og hasselnødder.
Køberugbrød og smørbar.
Nøddeknækbrød med cashewnøddeost – rød peber, druer og clementiner
Havregrynskugler.

Et ambitiøst program! Men lyder det ikke lækkert? 😀
Vi bliver formentlig 12 deltagere.  Deltagerne fordeles på små hold, og opskrifterne bliver delt ud, så hvert hold laver en passende andel. Jeg mangler lige at få logistikken på plads. Der er en del logistik med så mange små-retter. Linsestegen vil jeg forberede hjemmefra ved at lave fyldet. Jeg samler og bager stegen i skolekøkkenet. Indbagt linsesteg er en smagsprøve på Steffens og min julesteg, som vi laver til selve juleaften. Herudover bidrager jeg til frokostbordet med syltede squash og fermenteret rødkål. Squashen er syltet i sommers og rødkålen fermenteret for et par måneder siden.

I næste uges indlæg kommer der billeder, beskrivelser og evaluering fra kursusaftenen.
Resten af dette indlæg handler om veganske fiskefiletter i form af panerede pastinakker (også kaldet fredsfisk) og vegansk stjerneskud. Stjerneskuddet skal ganske vist ikke laves på kursusaftenen, men er en virkelig god ide, når man nu alligevel går i gang med at lave fredsfisk, eller hvis der bliver rester.

Fredsfisk
Fredsfisk / veganske fiskefileter / panerede pastinakker.

Fredsfisk:

Da, jeg opdagede disse veganske fiskefileter som “nyveganer”, blev jeg super glad.
De ligner fiskefileter. De smager bedre, og der er ingen ben i 🙂
De er lavet med rodfrugten pastinak. Det er helt genialt fundet på.
Opskriften er fundet hos Månebarnet, og jeg har fået lov til at dele den her på bloggen.

Veganermors Veganske Tærter
Få min e-bog!

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få Veganermors Veganske Tærter

Invalid email address
Der kan gå lidt tid, før du får mails (bekræftelse + download link). 
Du kan afmelde nyhedsbrevet til enhver tid. 

Luna Månebarn kalder fiskefileterne for fredsfisk og skriver:
“Retten blev oprindeligt spist under 2. verdenskrig. Da farvandet var for farligt for de danske fiskere at begive sig ud med deres både var det en udfordring at skaffe fisk og spise de traditionelle fiskefileter. Men det blev også en anledning til at finde de kreative kulinariske evner frem i de små hjem. Hermed blev pastinakker, et billigt og sundt alternativ, skåret i filetter og paneret i æg og rasp, og retten “Krigsfisk” kom til verden..” 
Luna har erstattet æggene med en krydret kikærtedej og omdøbt retten til fredsfisk 😀

Vegansk stjerneskud:

Et stjerneskud består traditionelt af både en paneret fisk og en dampet fisk pyntet med mayonnaise, kaviar, citron og rejer. I denne veganske version bygges stjerneskuddet med en nødde-paneret aubergineskive og panerede pastinakker. Resultatet bliver vellignende og velsmagende 😀
Jeg lavede vores første veganske stjerneskud i juledagene sidste år, og det blev en stor succes.

Vegansk stjerneskud
Vegansk stjerneskud

Et stjerneskud må efter min mening gerne se over-indbydende ud.
Jeg bruger tangkaviar til at pynte med, fordi jeg associerer kaviar til “fiskeretter”, og jeg synes kaviar er både dekorativ og klæder smagen og spiseoplevelsen godt.
Man kan pynte med tomatbåde eller skære små tomater i “blomster”.
Der skal også noget grønt på; salat, rucola, feldsalat, karse eller lignende.
Og en skive citron. Jeg ved ikke, om citronen nødvendigvis gør noget godt for panerede grøntsager, men jeg synes, den hører til på et stjerneskud 😉
Hvis man vil gå linen ud og gerne vil have rejer på sit stjerneskud, kan man finde en opskrift på veganske rejer hos “Sofreakinvegan.dk” HER

Du kan finde en opskrift på nødde-paneret aubergine HER
Du kan finde en opskrift på panerede pastinakker / fredsfisk HER
Du kan finde en opskrift på hjemmerørt vegansk remoulade HER

Opskrift på vegansk stjerneskud:

Vegansk stjerneskud

Vegansk stjerneskud

Ret: Frokost
Keyword: Glutenfri
Antal: 5
Glutenfri ved brug af glutenfrit brød. Denne "opskrift" er mere en "samlevejledning" / en inspiration til hvilke ingredienser, der kan bruges til stjerneskuddet, end en opskrift. Nødde-paneret aubergine, fredsfisk og remoulade ligger allerede som opskrifter på bloggen, og der er links til opskrifterne nederst i denne vejledning. Du kan lave 5-6 stjernskud af portionerne, og der vil givetvis være "fisk" og remoulade tilovers, som kan spises som pålæg.

Ingredienser

Brød, "fisk" og remoulade

  • Brød efter frit valg (evt. ristet)
  • 1 portion nødde-panerede auberginer
  • 1 portion panerede pastinakker
  • 1 portion remoulade (evt. købe)
  • lidt mayonnaise (eller smørbar)
  • lidt grønt (rucola, feldsalat, salat, finthakket palmekål o.l)

Forslag til pynt - lad fantasien og køleskabet råde.

  • tomater
  • rød peber
  • tangkaviar
  • 1 lille dåse hvide asparges (eller friske hvide / grønne)
  • karse (eller spirer)
  • evt. agurk
  • evt. kapers
  • citron (i tynde skiver)

Sådan gør du

  • Smør brødet med mayonnaise eller smørbar, og kom rucola, finthakket palmekål eller andet grønt på.
    Vegansk stjerneskud
  • Læg nu en stor nødde-paneret aubergineskive på brødet. Ved mindre aubergineskiver eller til en meget sulten person, kan der evt. lægges to skiver.
    Vegansk stjerneskud
  • Kom en pæn klat remoulade på auberginen og top med panerede pastinakker.
    Vegansk stjerneskud
  • Pynt med tomater, kaviar, karse/spirer, citronskiver etc.
    Vegansk stjerneskud
  • Her serveret til aftensmad med gulerodsråkost. Velbekomme
    Vegansk stjerneskud
  • Ved flere stjerneskud lav dem da på samlebånd 😉
    Vegansk stjerneskud
  • Lav evt. lidt sidepynt på tallerkenen.
    Vegansk stjerneskud
  • Veganske stjerneskud

Noter

Du kan finde en opskrift på nødde-paneret aubergine HER
Du kan finde en opskrift på panerede pastinakker HER
Du kan finde en opskrift på hjemmerørt vegansk remoulade HER
Vegansk stjerneskud er glad mad. Tænk at kunne lave så smuk en servering, som tilfredsstiller så mange sanser. Hos os er vi glade 😀
Jeg glæder mig til at servere vegansk stjernskud for venner og den øvrige familie.
Har du prøvet opskriften?Nævn @veganermor.dk på instagram!

Kommentér

Navigate