Plante Bourguignon med svampe

Plante Bourguignon med svampe serveret med rodfrugtemos og dampet broccoli er en skøn, velsmagende og mættende efterårs-vinterspise. Rodfrugtemosen er lavet med blomkål, gulerødder og pastinakker. Samlet set er denne servering både sund og næringsrig og samtidig en skøn spiseoplevelse. Der er en opskrift på Plante Bourguignon med svampe i dette indlæg.

Det er præcist et år siden, jeg lavede retten første gang. Jeg kom hjem fra et bæreredygtighedsarrangement med en stor flot kålrabi i tasken. De borde, vi sad ved til arrangementet, var pyntet med skønne friske grøntsager i sæson, som vi måtte tage med hjem. Typisk mig – lod jeg mig udfordre af det flotte kålrabi, som jeg sandt at sige aldrig havde lavet mad med.

Bob bob…. Jeg fik ret hurtig ideen til, at kålrabien skulle omsættes til en “kartoffel”mos. Efter lidt søgning blev valget af gryderet til mosen en svampebourgignon fra Le Creuset, som jeg tilsatte Plant Mates plantestykker. MUMS!

Plante Bourguignon med svampe
Plante Bourguignon med svampe lavet november 2023

Min mand og jeg var enige om, at denne bourgignon var komme for at blive. Nu er det blevet bourguignon-årstid igen, og vi har allerede fået retten to gange 😀 Jeg har valgt at døbe retten “Plante Bourguignon med svampe” for at hylde Plantestykkerne, som  tilføjer protein til retten.

Om Plant Mates plantestykker:

Plant Mates plantestykker er fremstillet af ærter og hestebønner og er både økologiske, soyafrie, fiberrige, glutenfri og uden tilsætningsstoffer.

Plant Mate skriver om deres produkter:
“Proteinindholdet i opblødte Plant Mate produkter svarer til proteinindholdet i kød!
Ved brug af Plant Mate produkterne er det muligt at nedsætte kødforbruget og derved bidrage til, at nedsætte den del af CO2 udledningen, der er koblet til en meget stor produktion af husdyr og foder på kloden…..        …..Plant Mate produkter, der anvendes som køderstatning, skal tilføres smag. De har ikke umamismag, men er tæt på neutral i smag. Til gengæld er de gode til at optage smag fra marinader, bouillon og krydderier tilsat opblødningsvæsken og vil også nemt optage smag fra en simresauce!”
– Plant Mate

Veganermors Veganske Tærter
Få min e-bog!

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få Veganermors Veganske Tærter

Invalid email address
Der kan gå lidt tid, før du får mails (bekræftelse + download link). 
Du kan afmelde nyhedsbrevet til enhver tid. 

Jeg har tidligere skrevet om Plant Mates plante stykker HER

Stroganoff
Stroganoff med svampe og plantestykker.

NB! Plantestykkerne er blødere at tygge i end kødstykker. Det er vigtigt, du ikke forventer en sammenlignelig spiseoplevelse, som havde retten været med kød. Nyd i stedet anderledesheden og glæd dig over den mængde proteiner, plantestykkerne bidrager med 🙂 Plantestykkerne er møre fra de er udblødt, og derfor behøves bourguignonen kun at simre til gulerødderne er møre.

Plante Bourguignon med svampe:

Der er flere ting i denne ret, du selv kan beslutte – f.eks hvilke svampe, der skal i retten. Jeg har prøvet med 4 forskellige slags svampe i samme gryde; champignon + chitake + kejserhatte + tørrede Karl Johan. Jeg har også lavet retten kun med champignon + tørrede svampe. Begge dele er akkurat lige godt – så føl dig fri til at bruge de svampe, du vil. Retten må være helt oplagt, hvis man selv finder svampe i naturen. Jeg vælger dog altid, at tilsætte lidt tørrede svampe, som skal udblødes. Jeg genbruger nemlig svampe-udblødningsvandet i den bouillon, som jeg udbløder plantestykkerne i – MEN! Jeg ved ikke, om det reelt gør en forskel for smagen – tror det bare.

Mosen til bourguignonen kan du ligeledes lave, som du selv vil. Jeg har lavet den på flere forskellige måder. Vi lykkedes sidste år med at lave en dejlig kålrabimos af ½ kålrabi og gulerødder, og den anden halvdel af kålrabien blev til mos med søde kartofler. Begge dele smagte super godt. Dette efterår har vi både lavet mos af kålrabi og gulerødder, og de sidste par gange er mosen lavet med blomkål, pastinakker og gulerødder. Sidstnævnte mos er nok den mos, vi mest kommer til at lave. Der er en opskrift på blomkåls – rodfrugtemos i dette indlæg. Du kan evt. vælge at lave en helt almindelig kartoffelmos, som helt sikkert også vil fungere fantastisk sammen med Plante Bourguignon med svampe.

Opskrift på Plante Bourguignon med svampe:

Plante Bourguignon med svampe

Plante Bourguignon med svampe

Ret: Hovedret
Keyword: Glutenfri
Antal: 4
Sammenkogt middagsret oplagt efterårs-vinterspise. F.eks serveret med blomkåls-rodfrugtemos og dampet broccoli. Alternativt server en kålsalat til.

Ingredienser

Plante Bourguignon med svampe

  • 1 ps Plantestykker fra Plant Mate (eller tilsvarende tørrede soja-stykker)
  • 600 g svampe (f.eks champignon i skiver eller kvarte)
  • 1 ps tørrede svampe (f.eks Karl Johan)
  • 2 spsk Tamari (eller anden sojasauce)
  • 2-3 gulerødder ( i tynde skiver)
  • 1 løg (finthakket)
  • 1 fed hvidløg (fintrevet)
  • dl rødvin
  • dl grøntsagsbouillon (inkl svampevand.)
  • 2 spsk tomatpuré
  • 1 håndfuld frisk timian og rosmarin (finthakket)
  • 2 laurbærblade
  • Majsstivelse til jævning (eller anden stivelse)
  • Olie til stegning
  • Salt og peber
  • evt friske krydderurter ex timian (til servering.)

Rodfrugtemos

  • 1 blomkål (i mindre buketter)
  • 3 pastinakker (i mindre tern)
  • 3 gulerødder (i mindre tern)
  • 2 spsk Naturli' smørbar
  • ½ dl Naturli' havrefløde
  • Salt + evt. muskatnød

Sådan gør du

  • Plante Bourguignon med svampe
  • Start med at udbløde svampe efter anvisning på posen. Ca 15 min. Tag forsigtig svampene op af vandet og sigt væden gennem et klæde, da der godt kan være sand/jord fra svampene.
  • Lav 5 dl bouillon på en terning og tilsæt svampevandet. Udblød nu plantestykkerne i denne væske ca 15 min. Evt med en tallerken over til at holde plantestykkerne under vand. Sigt væden fra og gem den.
  • Brug en støbejernsgryde eller sauterpande. Varm den op og steg alle svampene med Tamari, til 2/3 af væsken er fordampet. Krydr med peber og tag dem af gryden/panden.
    Plante Bourguignon med svampe
  • Steg kort plantestykkerne i olie med det revne hvidløg. Tag dem af gryden/panden.
  • Steg løg og gulerødder i olie ved middelvarme og med jævnlig omrøring i ca 5 min . Tilsæt 2 spsk tomatpure og sauter videre i et par min. under omrøring.
    Plante Bourguignon med svampe
  • Kom nu svampene tilbage i gryden/panden og tilsæt rødvin, og lad det koge ind til halvdelen under jævnlig omrøring.
    Plante Bourguignon med svampe
  • Kom plantestykkerne ved og vend det hele godt sammen.
  • Kom krydderurterne og ca 6-7½ dl bouillon (= udblødningsvandet) i. Bring i kog, og lad retten simre under låg ca. 15 min.
    Plante Bourguignon med svampe
  • Rør majsstivelse ud i en lille smule vand, rør det i saucen og lad den tykne.
    Start med 1½ spsk stivelse til ganske lidt vand. Tilføj mere, hvis det fortsat er for tyndt.
  • Fisk laurbærbladene op og smag saucen til med salt og peber.
    Plante Bourguignon med svampe

Rodfrugtemos

  • Lav mosen sideløbende med bourguignonen, eller hvis I er to i køkkenet, kan den ene lave mosen.
  • Tilsæt lidt vand til en gryde, så det dækker bunden. Varm op ved middel varme.
  • Tilsæt grøntsagerne til rodfrugtmosen og damp dem i ca. 15-20 minutter med låg på.
  • Når de er møre, hældes vandet fra.
  • Mos grøntsagerne til den ønskede konsistens (vi synes, det er nemmest med en stavblender), tilsæt smørbar og havrefløde. Smag til med salt + evt muskatnød.
  • Anret mosen i dybe / flade tallerkner, server Plantebourguignon ovenpå. Pynt evt med friske krydderurter. Kan serveres med dampet broccoli.
    Plante Bourguignon med svampe
  • Eller server alt på bordet, så hver især selv fylder deres tallerken.

Noter

Retten smager endnu bedre dagen derpå, hvor plantestykkerne har taget mere smag på sig fra de øvrige ingredienser.
Lav en almindelig kartoffelmos, hvis det er det, du foretrækker. Den fungerer også fantastisk til retten. 
Vælg de svampe, du har lyst til at bruge - evt forskellige blandede svampe eller spiselige svampe fra naturen.
Har du prøvet opskriften?Nævn @veganermor.dk på instagram!

 

2 Comments

  1. Mie Andersen Reply

    mange tak for en lækker opskrift glæder mig til at lave den

Kommentér

Opskrift Vurdering




Navigate