Go Back
+ servings
Plante Bourguignon med svampe

Plante Bourguignon med svampe

Ret: Hovedret
Keyword: Glutenfri
Antal: 4
Sammenkogt middagsret oplagt efterårs-vinterspise. F.eks serveret med blomkåls-rodfrugtemos og dampet broccoli. Alternativt server en kålsalat til.

Ingredienser

Plante Bourguignon med svampe

  • 1 ps Plantestykker fra Plant Mate (eller tilsvarende tørrede soja-stykker)
  • 600 g svampe (f.eks champignon i skiver eller kvarte)
  • 1 ps tørrede svampe (f.eks Karl Johan)
  • 2 spsk Tamari (eller anden sojasauce)
  • 2-3 gulerødder ( i tynde skiver)
  • 1 løg (finthakket)
  • 1 fed hvidløg (fintrevet)
  • dl rødvin
  • dl grøntsagsbouillon (inkl svampevand.)
  • 2 spsk tomatpuré
  • 1 håndfuld frisk timian og rosmarin (finthakket)
  • 2 laurbærblade
  • Majsstivelse til jævning (eller anden stivelse)
  • Olie til stegning
  • Salt og peber
  • evt friske krydderurter ex timian (til servering.)

Rodfrugtemos

  • 1 blomkål (i mindre buketter)
  • 3 pastinakker (i mindre tern)
  • 3 gulerødder (i mindre tern)
  • 2 spsk Naturli' smørbar
  • ½ dl Naturli' havrefløde
  • Salt + evt. muskatnød

Sådan gør du

  • Plante Bourguignon med svampe
  • Start med at udbløde svampe efter anvisning på posen. Ca 15 min. Tag forsigtig svampene op af vandet og sigt væden gennem et klæde, da der godt kan være sand/jord fra svampene.
  • Lav 5 dl bouillon på en terning og tilsæt svampevandet. Udblød nu plantestykkerne i denne væske ca 15 min. Evt med en tallerken over til at holde plantestykkerne under vand. Sigt væden fra og gem den.
  • Brug en støbejernsgryde eller sauterpande. Varm den op og steg alle svampene med Tamari, til 2/3 af væsken er fordampet. Krydr med peber og tag dem af gryden/panden.
    Plante Bourguignon med svampe
  • Steg kort plantestykkerne i olie med det revne hvidløg. Tag dem af gryden/panden.
  • Steg løg og gulerødder i olie ved middelvarme og med jævnlig omrøring i ca 5 min . Tilsæt 2 spsk tomatpure og sauter videre i et par min. under omrøring.
    Plante Bourguignon med svampe
  • Kom nu svampene tilbage i gryden/panden og tilsæt rødvin, og lad det koge ind til halvdelen under jævnlig omrøring.
    Plante Bourguignon med svampe
  • Kom plantestykkerne ved og vend det hele godt sammen.
  • Kom krydderurterne og ca 6-7½ dl bouillon (= udblødningsvandet) i. Bring i kog, og lad retten simre under låg ca. 15 min.
    Plante Bourguignon med svampe
  • Rør majsstivelse ud i en lille smule vand, rør det i saucen og lad den tykne.
    Start med 1½ spsk stivelse til ganske lidt vand. Tilføj mere, hvis det fortsat er for tyndt.
  • Fisk laurbærbladene op og smag saucen til med salt og peber.
    Plante Bourguignon med svampe

Rodfrugtemos

  • Lav mosen sideløbende med bourguignonen, eller hvis I er to i køkkenet, kan den ene lave mosen.
  • Tilsæt lidt vand til en gryde, så det dækker bunden. Varm op ved middel varme.
  • Tilsæt grøntsagerne til rodfrugtmosen og damp dem i ca. 15-20 minutter med låg på.
  • Når de er møre, hældes vandet fra.
  • Mos grøntsagerne til den ønskede konsistens (vi synes, det er nemmest med en stavblender), tilsæt smørbar og havrefløde. Smag til med salt + evt muskatnød.
  • Anret mosen i dybe / flade tallerkner, server Plantebourguignon ovenpå. Pynt evt med friske krydderurter. Kan serveres med dampet broccoli.
    Plante Bourguignon med svampe
  • Eller server alt på bordet, så hver især selv fylder deres tallerken.

Noter

Retten smager endnu bedre dagen derpå, hvor plantestykkerne har taget mere smag på sig fra de øvrige ingredienser.
Lav en almindelig kartoffelmos, hvis det er det, du foretrækker. Den fungerer også fantastisk til retten. 
Vælg de svampe, du har lyst til at bruge - evt forskellige blandede svampe eller spiselige svampe fra naturen.
Har du prøvet opskriften?Nævn @veganermor.dk på instagram!