“I morgen skal jeg lave humus. Så i dag skal jeg sikre mig, at vi har citrusuniversal i køleskabet.
Det har vi ikke. Jeg brugte resten til falafler i weekenden. Så skal jeg lige have lavet et glas”.
Dette er et lille indblik i en typisk tankerække hos mig. Jeg ynder at være et skridt foran i den gode smags tjeneste. Både når det gælder citrusuniversal eller bønner, der skal iblødsættes og koges for at blive til et måltid i morgen eller i overmorgen eller i weekenden for den sags skyld.
Faren ved at begynde på at lave citrusuniversal er, at når først man vænner sig til hele den gode smag af citronen i sin mad, så bliver det lidt “fladt” kun at bruge saften.
Det nemme ved citrusuniversal er, at det er hurtigt lavet 🙂 Når man laver det dagen før, det skal bruges, kommer der flere smagsnuancer frem.
Det er derfor, det er vigtigt for mig at få det lavet i dag. 😉
Det kan holde sig over en uge i køleskabet i et rent glas med låg.
Citrusuniversal har jeg lært at kende i Oscar Umahros madunivers. Et univers, han kalder køkkenrevolutionen eller sundhedsrevolutionen. Han skriver om citrusuniversal, at den lokker alle smagsnuancerne frem i maden, især den sødme, der gemmer sig i frugter og rodfrugter.
Jeg tror, det er det, jeg smagsmæssigt er faldet for i mange af mine salater, hvor der er citrusuniversal i dressingen, men også i humus, andet smørepålæg og andre retter, hvor der skal citronsaft i.
Det er vigtigt, citronerne er økologiske, når du vil lave citrusuniversal.
I skallen på de konventionelle citroner er der pesticidrester og overfladebehandlings-voks.
Hvis du vælger konventionelle citroner, så nøjes med at bruge saften.
Opskrift
Ingredienser
- 3 økologiske citroner (Ikke andet)
Sådan gør du
- Vask citronerne grundigt, og tør dem i f.eks et viskestykke.
- Riv skallen fint, f.eks. med et Microplane rivejern,
- Pres saften og bland de to ingredienser i en glasbeholder med låg.
- Opbevar i køleskabet. Kan bruges med det samme men vinder i smag, hvis det laves op til 12 timer før brug.
4 Comments
Enkelt og det skal så meget prøves 🙂
Hej Miri
Det kan være vanedannende 🙂 😉
Kærlig hilsen Helle
Hvad er forskellen på ovenstående og så hele citroner i slowjuicer? Der får man jo også saften og kraft af skallen ?
Hej Annie
Dejligt spørgsmål 🙂 Det har nemlig fået mig til at tænke 😉
Indtil videre har jeg selv “kun” en “hurtig”-juicer, så jeg kan ikke efterprøve din teori.
I citrusuniversal, som jeg laver den, er det kun den fine gule olierede og meget aromatiske del af citronskallen, som jeg river og blander med citronsaften.
Det giver en fin og forstærket citronsmag til maden, samtidig med at vi udnytter mere af citronens sundhed. Den hvide del af skallen smager mere bittert, og jeg synes citrusuniversal er mest delicat, når jeg lykkes med ikke at få den hvide hinde revet med.
Hvis du har mod på det, kan du jo efterprøve begge dele og se, om du kan smage forskel. Du må gerne dele dine erfaringer, da jeg er nysgerrig efter svaret. 😀
Husk det skal være økologiske citroner, og ellers skal vi ikke bruge skallen
Kærlig hilsen Helle