Antal: 4
Velsmagende vegansk bolognese. Glutenfri ved servering med glutenfri spaghetti. Serveret med vegansk parmesan.
Ingredienser
Svampebolognese med valnødder
- 1 løg
- 1-2 fed hvidløg
- 2 gulerødder
- 5-600 g brune svampe
- 2 stilke bladselleri
- ½-1 rød peberfrugt
- 1 håndfuld bladgrønt (spinat, grønkål, bladbede o.l. - kan undlades)
- 75 g valnøddekerner
- 2 spsk olivenolie (til stegning)
- 1 spsk konc. tomatpure (evt. en lille dåse tomatkoncentrat)
- 1 spsk eddike (f.eks. balsamico- eller æblecidereddike)
- 1 dl rød- eller hvidvin (kan undlades)
- 1 dåse hakkede tomater
- 1 dl røde linser (kan undlades)
- 3 dl grøntsagsbouillon
- 1 dl plantefløde (soja-, havre- eller mandelfløde)
- 1 tsk paprika (+evt. lidt røget paprika ved tilsmagning.)
- 1 tsk tørret rosmarin
- ½ tsk spidskommen
- salt og friskkværnet peber
- ½ potte frisk basikikum
Tilsmagning
- 1-2 tsk birkesød / rørsukker
- 1-2 spsk Tamari -soja
- Evt. lidt røget paprika
- Evt. ekstra eddike
Vegansk parmesan
- 1 håndfuld cashewnødder
- 4 spsk gærflager
- lidt hvidløgsgranulat
- lidt røget paprika
- 3/4 tsk groft havsalt
Til servering
- evt. bønnespaghetti (pasta eller alm. spaghetti)
- vegansk parmesan
- ½ potte basilikum el. oregano
- lidt hakkede valnøddder
- evt dampet broccoli
Sådan gør du
- Mange af ingredienserne:
- Pil og hak hvidløg fint. Skræl gulerødderne. Rens champignon og løg. Rens bladselleri og peberfrugt (+ evt. bladgrønt). Skær det hele i meget små tern. Alternativt kan du hakke det hele groft i en minihakker. Hak valnødderne groft med en kniv.
- Steg løg, hvidløg og alle grøntsagerne i olie i en gryde i 5 minutter.
- Tilsæt tomatpuré, eddike og vin, og lad det koge i ca 5 minutter. Hvis du ikke bruger vin, kan du tilføje 1 dl af bouillonen nu.
- Tilsæt valnødder, de afdryppede linser, hakkede tomater fra dåse, grøntbouillon fløde, alle krydderierne og ...
- ... friske basilikumblade, rør rundt og bring saucen i kog.
- Læg låg på gryden og lad saucen småkoge i mindst 20 minutter – gerne længere, hvis du har god tid.
- Imens saucen koger kan du lave parmesan: kom alle ingredienser i en hurtighakker og blend til det ligner parmesan.
- Når bolognesen er færdig, skal den smages til. Tilføj evt ekstra salt eller brug tamari - soja til at salte med, da det tilføjer umami. Tilsæt evt ekstra peber, eddike, rørsukker, måske et nip røget paprika.
- Så mangler vi bare at koge pasta / spaghetti, som koges efter anvisning på emballagen, og drypper godt af i en sigte. Broccoli kan plukkes i passende stykker og dampes 3 minutter i lidt vand tilsat lidt salt. 🙂
- Anret spaghetti og svampebolognese i dybe tallerkener, drys med parmesan, lidt hakkede valnødder og plukket basilikum. Server evt. dampet broccoli til.
- Velbekomme
Noter
Rester af bolognese kan fryses. Eller bruges som fyld i pandekager.
Har du prøvet opskriften?Nævn @veganermor.dk på instagram!