Salat med ristede Ingrid ærter er en familie livret, som laves flere gange om måneden. Salaten er både enkel, fleksibel og elsket. Enkel i sammenligning med al den øvrige mad vi laver, som oftest tager 1½ t at tilberede. Det gør denne salat ikke – og alligevel udgør den et helt aftensmåltid ledsaget af brød. Fleksibel fordi ingredienserne kan tilpasses havens og køleskabets udbud. Elsket fordi det er mad, vi har lyst til, mad som mætter og tilfredsstiller vores sanser. Den efterlader os ofte med nemme madpakker til den kommende dag, og så scorer den lavt på opvask 😀
For et år siden ville vi have kaldt salaten kikærtesalat, fordi vi indtil da altid toppede den med kikærter. Men nu har vi udskiftet alle kikærter i vores mad med danske Ingrid ærter, hvilket er super lækkert. Det betyder også, at du sagtens kan bruge kikærter i stedet for Ingrid ærter, hvis du vil gøre det nemt ved at bruge færdigkøbte kikærter.
Billeder af salat med ristede Ingrid ærter:
Salat med ristede Ingrid ærter er velegnet til en brunch servering, og den er flot på en buffet som tilbehør til andre plante-retter. Hos os lever den allermest som hverdags-aftensmad og madpakker.
Danske Ingrid ærter:
“Den danske Ingrid ært har en fast struktur og intens ærtesmag. Efterfulgt af en let sødme og nøddeagtig smag med noter af majs. Ærtens duftnoter leder tankerne hen på solrige sommerdage med nyhøstede marker. Ingrid ærtens udseende og anvendelsesmuligheder minder om kikærtens og kan med fordel anvendes som alternativ til kikærter.” – PURE DANSK
Du kan se en rigtig informativ og god instruktionsvideo om kogning af Ingrid ærter hos Pure Dansk HER
Jeg køber de fleste af mine Ingrid ærter hos Pure Dansk, men også hos Aurion og de kan købes i Føtex under mærket Princip + i supermarkeder, som forhandler DAVA. De kan endnu ikke købes tilberedte. Derfor koger jeg gerne en større portion og kommer i glas og i fryseren svarende til mængden i en købe-dåse. Når først de er kogte, er det nemt 🙂
En salat med flexibilitet:
Den helt stringente og mest enkle opskrift på salat med ristede Ingrid ærter er:
Sommersalat eller spidskål + rucola + rødløg + rød peber -> vendes med dressing. Toppes med skårne tørrede abrikoser og tranebær. Herefter ristede Ingrid ærter, ristede nødder/pinjekerner. Pyntes evt med blomster. Et VÔILA! det er det. Vi serverer altid en form for brød til.
Det fleksible ved salaten er, at salat-/kåltyper kan varieres. Salaten kan gøres både sommerlig og mere vinterlig. En forårs version hos os indeholder helt sikkert mælkebøtteblade og skvalderkål i stedet for rucola. Sidst på efteråret finder en skøn bitter og smuk rød radicchiosalat plads i fadet. De tørrede frugter/bær kan også varieres efter, hvad man har. Man kan vælge de nødder, man bedst kan li’ eller har flest af. Friske valnødder er ren luksus.
Til dette indlægs salat med ristede Ingrid ærter, har jeg kunne hente rød romainesalat, rucola og rødkløver-blomster i haven + havde tilfældigt en rød spidskål i køleskabet. Brødet blev snegle med soltørrede tomater fra fryseren.
Både Ingrid ærter, nødder og brød ristes i ovnen.
Opskrift på salat med ristede Ingrid ærter:
Ingredienser
Ristede Ingrid ærter
- 300 g kogte Ingrid ærter (eller 150 g tørrede iblødsat og kogt efter anvisningerne. eller en dåse kikærter.)
- 1 spsk olivenolie
- 1 spsk Tamari / soyasauce
- 1 drys røget paprika (kan udelades)
- 1 drys hvidløgspulver (kan udelades)
Salat
- 1 hjertesalat (eller anden type salat eller ½ spidskål, eller hvidkål)
- 1 stor håndfuld rucola (eller anden bitter salat eller ukrudt)
- 1 rød peber
- 1 lille rødløg
dressing
- 2 spsk Olivenolie
- 2 spsk æblecidereddike
- lidt salt
Topping
- 1 håndfuld tørrede abrikoser (eller anden tørret frugt)
- 1 håndfuld tørrede tranebær (eller anden tørret frugt)
- 1 håndfuld pinjekerner (eller valnødder / cashewnødder/andet)
- evt. blomster, brøndkarse, spirer.....
Tilbehør f.eks. brød
- Skiver af rugbrød (eller andet brød)
- pesto eller olivenolie
- Flagesalt
Sådan gør du
Ristede Ingrid ærter
- Start med at riste Ingrid ærterne: Bland ærter, olie, soja og krydderier. Lad det trække mens ovnen varmes op.
- Bred ærterne ud på en bageplade med bagepapir. Bag 20 -25 minutter ved 180 grader varmluft.
- Kom de ristede ærter på en tallerken og køl dem af. Brug gerne ovnen og samme bagepapir til at riste nødder og brød. (Obs at nødderne kun ristes ved 150-160 gr varmluft)
Salat
- Skyl, slyng og snit salat / spidskål. Skyl, slyng og snit rucola. Skær løg og peberfrugt i små tern, og kom det ved. Bland ingredienserne.
- Rør dressingen sammen. Kom den i salaten og bland godt.
- Drys groft skårne tørrede abrikoser og tørrede tranebær ud over salaten.
- Kom de ristede, afkølede Ingrid ærter ovenpå.
- Rist pinjekerner, eller groft skårne valnødder eller valgte nødder på en tør hed pande. Alternativt kom dem i ovnen, når Ingrid ærterne er ristet.
- Top salaten med valgte ristede pinjekerner eller nødder. Pynt evt. med blomster. Har du have med bær, kan det være fristende at give salaten et drys friske bær.
Ovnristet brød
- Skær brødet i skiver, smør med pesto eller olivenolie og drys med lidt flagesalt. rist det i ovnen(180 gr) på en plade med bagepapir i ca 10 minutter. Eller kom det i ovnen sammen med nødderne, når Ingrid ærterne er færdigristede, og give dem et par min. længere pga den lavere tp. Vurder selv, hvor ristet brødet skal være.
- Velbekomme